Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
  • Трудовий конфлікт освітян Гуляйпілля з відділом освіти
Трудовий конфлікт освітян Гуляйпілля з відділом освіти
  • 15 березня 2016

Захист трудових, соціально – економічних прав та інтересів працівників є головним завданням Профспілки. В непростий для нашого суспільства час змін цей основний напрямок діяльності як ніколи є актуальним.

Працівники, члени Профспілки, люди праці втомилися від несправедливості, неадекватної оцінки праці, постійного необгрунтованого підвищення тарифів, свавілля місцевих органів влади у розподілі фінансових потоків під час формування бюджетів. Все це призводить до граничного соціального напруження, у тому числі і в колективах закладів освіти.

Про це ми інформували Вас у статтях “Змусь депутата працювати” від 25.12.2015 р., “На контролі соціально-економічний захист членів Профспілки – освітян Пологівського району” від 23.12.2015 р.

Черговий вибух соціального невдоволення відбувся в Гуляйпільському районі.

Трудовий конфлікт виник між освітянами Гуляйпілля та відділом освіти. Причин конфлікту декілька, але основною є необ’єктивність розподілу фінансів державної субвенції між закладами освіти, а як результат цього – розбіжності у виплаті надбавок, доплат у сільських і міських закладах. На жаль освіта Гуляйпільського району, як і більшість територій області, отримала державну субвенцію з дефіцитом більше 4 мільйонів гривень. Об’єм субвенції на 2016 рік визначено району в сумі 30 871 000 гривень. Затверджені і виділені Гуляйпільською районною радою видатки на фінансування загальноосвітніх закладів додатково до субвенції становлять 2 709 323 гривні.

Дефіцит субвенції мав місце і в 2015 році. Тоді додатково потреба обсягів видатків на утримання ЗНЗ та шкільних відділень НВК в Гуляйпільському районі станом на березень місяць складала 5 948 700 гривень. Наприкінці кожного року цей дефіцит, в основному, перекривається за рахунок додаткових надходжень з державного бюджету та виділення додаткових коштів місцевого бюджету.

Та суть проблеми в наступному: педагогічні працівники різних закладів доплати і надбавки отримують в різних розмірах. Розмір надбавки за престижність праці варіювався від 1 до 15 відсотків, індексація доходів в одних закладах виплачувалась за 1 – 2 місяці протягом року, у інших – за півроку, і т.ін.

У більш вигідних умовах знаходяться дошкільні навчальні заклади (ДНЗ), які повністю фінансуються не з державної субвенції, а з районного бюджету. На 2016 рік Гуляйпільського районною радою їм виділено 12 300 000 гривень. Цей показник забезпечує 100% їх фінансування.

Вибірковість, непрозорість і суб’єктивний підхід до розподілу коштів між закладами освіти за формулою “тобі дам, а тобі не дам” та деякі інші причини призвели до колективного освітянського супротиву та рішучих дій.

В Гуляйпільському районі 19 загальноосвітніх навчальних закладів, 13 з яких (68%) є школами з невеликою кількістю учнів (менше 100 чоловік). В 35 закладах освіти та первинних профспілкових організаціях 966 членів Профспілки. 31 січня трудовий колектив Гуляйпільської спеціалізованої ЗОШ повним складом звернувся до голови Гуляйпільської районної організації Профспілки працівників освіти Клименка А.І. з підписним листом про проведення загальних зборів РО Профспілки за участю представників відділу освіти, районного фінансового управління, голів райдержадміністрації та райради з метою обговорення фінансово-економічної ситуації в галузі освіти.

Запити окремих керівників ЗНЗ щодо необ’єктивності розподілу фінансів між закладами залишились без конкретних відповідей, частині з них було просто відмовлено.

Голова РО Профспілки А.І. Клименко письмово проінформував голів місцевих органів влади та начальника відділу освіти про наміри членів Профспілки по проведенню загальних зборів, але чиновники продовжували тягнути час і перешкоджати проведенню заходу, не надаючи місця для його проведення всупереч законодавству про профспілки.

Ініціативною групою було вирішено провести загальні районні профспілкові збори 3 березня о 15:00 годині, про що і були проінформовані керівники органів місцевої влади. На захід також були запрошені представники місцевих ЗМІ, народний депутат України Вадим Кривохатько. Напередодні у районному відділі освіти було проведено спільну нараду директорів і голів ППО шкіл, де їм було неправомірно констатовано, що їх участь у цих зборах є порушенням трудової дисципліни.

Збори таки відбулися в актовій залі Гуляйпільської районної ради. На них були присутні всі раніше запрошені голови РДА, райради, народний депутат В. Кривохатько, начальник відділу освіти Р.С. Бут, начальник фінансового управління РДА В. Авдієнко. Всі виступи запрошених були взяті до уваги, але відповіді на головне питання – чому відсутня прозорість у розподілі фінансів між закладами освіти, а доплати та надбавки педпрацівникам розподіляються не рівномірно, учасники зборів, на їх думку, так і не отримали. Наприкінці зборів за результатами бурхливого обговорення питання члени Профспілки висунули вимоги до районних органів влади та відділу освіти. Вони наполягають у забезпеченні своєчасної виплати у повному обсязі заробітної плати, доплат і надбавок, матеріальної допомоги на оздоровлення, виплати надбавки бібліотекарям у розмірі 50%, погодження з РО Профспілки розподілу державної субвенції, розробку поетапного плану оптимізації навчальних закладів району, створення централізованої бухгалтерії при відділі освіти, обов’язкову оплату витрат на відрядження та інші.

На зборах були присутні кореспонденти щотижневика “МИГ”. Результатом вивчення ними цього питання стала стаття від 10 березня 2016 року “Как власти привели учителей Гуляйполя на грань взрыва” на шпальтах газети. А також місцеве телебачення ТВ – 5, яке 4.03.2016 року показано в новинах репортаж.

Принципова позиція голови районної організації Профспілки, трудових колективів ще раз підтвердила тезу про те, що права не надаються, вони виборюються. Згуртування навколо галузевої Профспілки, виваженість дій і вимог, рішучість у відстоюванні своїх законних інтересів є прикладом демократичного волевиявлення, проявом високої громадянської свідомості історично волелюбного освітянського загалу Гуляйпільщини.

Ми впевнені, що завдяки організованим діям, за активної підтримки та участі ради районної організації, обласного комітету Профспілки освітяни Гуляйпільського району досягнуть своєї мети і змусять районну владу, керівництво відділу освіти керуватись у своїй діяльності принципами соціального партнерства, взаємоповаги, прозорості.

Прес – служба
обласної організації
Профспілки