Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
  • ПІДСУМКИ РОКУ. Десять знакових перемог профспілок у 2022 році
ПІДСУМКИ РОКУ. Десять знакових перемог профспілок у 2022 році
  • 9 січня 2023
TUrally
 
2022 рік завершився. У звязку із цим видання Tribune згадує десять знакових перемог профспілок, показуючи, як організовані працівники дають відсіч жадібності та експлуатації.
 
Минулий 2022 рік видався важким роком. Це був рік спіралеподібного зростання витрат і зростаючого страху, особливо в той час, коли літня спека перейшла в зиму і по всій країні з'явилися теплі береги. Це був рік трьох прем'єр-міністрів, в якому уряд довів, що єдине, що може тримати його єдиним, - це спільне прагнення зробити так, щоб багато людей не бідували. Але з найбільшою кількістю робочих днів, втрачених через страйки за останнє десятиліття, це також був рік, коли робітничий рух прокинувся від надто довгого сну і, за підтримки громадськості, яка в переважній більшості підтримує його, знову почав давати відсіч.
 
По всій економіці робітники виходили на пікети, виступаючи проти війни між кризовими класами, що призвела до зростання вартості життя, і вимагаючи, щоб їхня праця була гідною. Багато з цих боїв - в тому числі ті, які ведуть залізничники, листоноші, медсестри, фельдшери, викладачі університетів та інші - є давніми суперечками з фундаментальними питаннями про наші державні послуги і про те, в чиїх інтересах вони надаються по суті. Багато з них триватимуть і в 2023 році, а їхній результат ми ще побачимо. В інтересах усіх нас, щоб вони виграли, і, як завжди, Трибуна буде підтримувати їх.
 
Але й інші суперечки були вирішені в цьому році, коли працівники виграли промислові бої від лікарень Лондона до готелів Лох-Ломонд. В останні години року, який, ймовірно, увійде в історію, ось десять з безлічі перемог, здобутих трудящими в 2022 році.
 
1. Водії автобусів отримали вищу зарплату по всій країні
 
У січні Трейсі Скоулз, одна з перших жінок-водіїв Великого Манчестера, яка пропрацювала в одному депо 34 роки, була звільнена через те, що її зріст був недостатнім для керування новими автобусами компанії Go North West. Її колеги-водії та профспілка "Юнайтед" організували кампанію на її захист, і вона виграла апеляцію проти звільнення.
 
Це була лише одна з низки перемог працівників автобусного транспорту в цьому році. Влітку водії автобусів компанії Arriva та члени профспілки Unite в Мерсісайді оголосили 29-денний страйк через реальне скорочення заробітної плати, який мав закінчитися в серпні після того, як вони домоглися підвищення заробітної плати на 11,1%. Солідарність мешканців Мерсісайду мала вирішальне значення, багато хто жертвував гроші, їжу та напої протягом чотирьох тижнів страйку.
 
Пізніше, у вересні, водії автобусів Arriva в Бедфордширі, Хартфордширі та Бакінгемширі опинилися в аналогічному конфлікті. Трибуна приєдналася до них на пікеті в Лутоні. І тут солідарність з боку громадськості була неймовірною: розташоване на жвавій ділянці головної дороги, автолюбителі, що проїжджали повз депо, часто сигналили на знак солідарності, місцевий фургон з їжею забезпечував пікетників пакорами, а з динаміків лунала музика реггі, за якою слідувала пенджабська музика, що відображало різноманітність робітників, які брали участь у страйку. Підбадьорені перемогою водіїв автобусів у Мерсісайді, вони залишаються єдиними у своїй рішучості вимагати кращого і продовжуватимуть домагатися підвищення заробітної плати на 10,4 - 11,4 процента.
 
Далі буде більше. За останні місяці водії Arriva домоглися підвищення заробітної плати на 14% в Кенті і на 11% в Північному Лондоні; водії диліжансів домоглися підвищення заробітної плати на 13% в Уорікширі і на 10% в Східному Лондоні; водії метрополітену в Лондоні домоглися підвищення заробітної плати на 11%. Оскільки водії автобусів є одними з тих, хто найбільше постраждав від пандемії, їхня успішна боротьба за свою гідність є перемогою для кожного працівника.
 
2. Аутсорсингові працівники на північному заході виграли паритет
 
Після Covid несправедливість аутсорсингу та вплив нерівноправних контрактів на працівників охорони здоров'я стає все більшим джерелом занепокоєння. Так було у випадку з домашніми працівниками лікарні в Ланкаширі та Південній Камбрії, які, найняті аутсорсинговою фірмою OCS, почали ще в травні 2021 року закликати до паритету в оплаті праці та пільг зі своїми колегами, які працюють безпосередньо на підприємстві.
 
У червні 2022 року OCS запропонувала працівникам однакову погодинну оплату праці, але все ще не виплачувала однакові ставки за нічні години, вихідні та святкові дні, а також не перераховувала правильну ставку заробітної плати заднім числом. Працівники, які працювали за прямим наймом, як і раніше, мали право на більшу щорічну відпустку та повну оплату під час хвороби. Виконуючи однакову роботу, працівники OCS знали, що вони заслуговують на те ж саме.
 
Тому в червні вони розпочали серію страйків, які до листопада тривали в цілому 26 днів. Їх підтримали колеги-члени Юнісону з інших галузей та працівники з різних профспілок, які взяли участь у марші та мітингу на їхню підтримку. Їх остаточна перемога - підвищення заробітної плати на 14% в умовах інфляції, додатковий тиждень щорічної відпустки та така ж оплата лікарняних, як і у їхніх штатних колег - стала перемогою над дворівневою системою оплати праці.
 
Членство в профспілці також зросло більш ніж на 50% під час конфлікту, а члени профспілки "Юнісон" досягли значних успіхів у розбудові робітничої влади в своїй організації. Зараз є два офіційні представники профспілки, які зареєструвалися після завершення спору. "Це зайняло багато часу, - сказала "Триб'юн" Кароліна*, співробітниця OCS, - але, нарешті, ми отримали те, що хотіли".
 
3. Пожежники отримали компенсацію за дискримінаційні пенсії
 
Ще у 2015 році уряд запровадив нові пенсійні правила, які вимагали від пожежників працювати до 60 років або отримувати пільгову пенсію. Старшим членам профспілки було дозволено залишитися в старій, кращій схемі, в той час як молодші члени профспілки повинні були перейти на нову схему. За даними профспілки, якщо пожежники вирішили вийти на пенсію у більш ранньому пенсійному віці (55 років), їхня пенсія була б зменшена більш ніж на 20%.
 
Ці зміни стали предметом судового позову Профспілки пожежних бригад (FBU ), а також страйку на тій підставі, що вони становили незаконну дискримінацію за ознакою віку. У грудні 2018 року Апеляційний суд виніс рішення на користь FBU . Цього року, у жовтні, Профспілка пожежних бригад (FBU) оголосила, що виграла справу про компенсацію для майже 9 000 членів, які постраждали від змін, зазнали стресу та занепокоєння, пов'язаних з фінансовою невизначеністю, і отримають виплату у розмірі щонайменше 3 750 фунтів стерлінгів. Генеральний секретар ФБУ Метт Рак зазначив, що попереду ще багато роботи у боротьбі за виправлення ситуації у "безладі, створеному урядом", але це вже "значний крок".
 
Ця перемога припала на складний для пожежників рік, який, з його спекою та рекордною кількістю лісових пожеж, довів, наскільки важливою є їхня робота для забезпечення нашої безпеки. Незважаючи на це, їм було запропоновано чергове реальне скорочення заробітної плати. Члени FBU  відкинули цю пропозицію і зараз голосують за проведення страйку, сподіваючись підтримати не лише власний рівень життя, але й майбутнє недофінансованої та знехтуваної служби.
 
4. Робітники Ліверпуля і Феліксстоу зупиняють доки
 
Для багатьох саме під час пандемії стало зрозуміло, наскільки життєво важливою є судноплавна галузь для забезпечення життєдіяльності світу. Тому у вересні цього року, зіткнувшись з реальним скороченням заробітної плати, незважаючи на життєво важливу роботу, яку вони виконують, понад 500 докерів у Ліверпулі оголосили страйк. Їхня профспілка Unite зазначила, що їхній роботодавець, компанія Mersey Docks and Harbour Company, у 2021 році отримала 30 мільйонів фунтів стерлінгів прибутку.
 
Страйк викликав прояви міжнародної солідарності: докерів підтримали вантажники з Америки, які пожертвували $15 000 у страйковий фонд, а також докери з Іспанії та Данії, які направили делегації на лінію пікету в знак солідарності. У листопаді робітники відсвяткували велику перемогу, домігшись підвищення заробітної плати на суму від 14,3% до 18,5%.
 
Хвостова частина першої серії страйків ліверпульських докерів також збіглася зі страйками в порту Феліксстоу, які, за словами одного з робітників, "паралізують" близько 60 відсотків контейнерних перевезень товарів з Великобританії в країну і з країни щонайменше на тиждень. Під час першої хвилі страйку в порту Феліксстоу в серпні, в якій взяли участь понад 1900 робітників, робітники Ліверпуля відмовилися працювати на будь-яких суднах, що відводилися з Феліксстоу, і відправили делегацію на лінію пікету, щоб висловити свою підтримку. У грудні працівники порту Феліксстоу також святкували велику перемогу, отримавши 15,5% голосів.
 
5. 4,800 працівників Відкритого Університету декасуалізовано
 
Окрім падіння заробітної плати та зростання навантаження, що спричинили цьогорічні страйки в національних університетах, однією з головних проблем, з якими стикаються працівники сектору вищої освіти в останні роки, є казуалізація та нестабільність зайнятості. Дослідження UCU  показує, що у 2019-20 роках 68% науково-педагогічних працівників, які займаються лише дослідженнями, працювали за строковими контрактами, а також 44% викладачів, які займаються лише викладанням. 46% університетів використовують контракти з нульовою кількістю годин для викладання. Нестабільність, що панує в секторі, означає, що працівники постійно стикаються з різного роду незахищеністю.
 
Тому не було великим досягненням, коли на початку серпня, після переговорів з керівництвом університету, Профспілка працівників університетів і коледжів (UCU) привітала величезну перемогу: 4800 працівників Відкритого університету були звільнені зі строкових контрактів і переведені на постійні - зміна, яка, за словами профспілки, є найбільшою деказуалізацією в історії вищої освіти Великої Британії. Окрім покращення гарантій зайнятості, співробітники отримали підвищення заробітної плати на 10-15% і додаткову щорічну відпустку. Наразі продовжуються зусилля, спрямовані на викорінення казуалізації в усьому секторі.
 
6. Працівники BT перемагають нестабільну економіку
 
Цього літа 40 000 працівників BT та Openreach, а також члени Профспілки працівників зв'язку (CWU) вийшли на перший національний страйк у сфері телекомунікацій з 1987 року. Страйк став відповіддю на підвищення заробітної плати лише на 1 500 фунтів стерлінгів, в той час як рахунки за електроенергію та продукти харчування продовжували зростати набагато вище цієї цифри. Лише для працівників BT проблема була настільки серйозною, що компанія була змушена створити продовольчий банк на робочому місці - або, за їхніми словами, "громадську комору" - щоб прогодувати власний персонал, за що генеральний директор Філіп Дженсен отримав прізвисько "продовольчий банк Філ".
 
Як повідомив генеральний секретар CWU Дейв Уорд з пікету біля вежі BT Tower в липні, компанія отримала 1,3 мільярда фунтів стерлінгів прибутку в 2021 році, одночасно оголосивши про підвищення цін для клієнтів на 13% з весни 2023 року, що уособлює взаємну зацікавленість у справедливій оплаті праці та справедливих цінах між працівниками та клієнтами. Працівники, які брали участь в акції, були інженерами та працівниками колл-центру, в тому числі працівниками служби підтримки 999, одна з яких написала для Tribune про поширеність використання продовольчих банків та вимог Universal Credit серед своїх колег, щоб компенсувати те, що вона назвала "культурою низької оплати праці" в BT.
 
Загалом працівники BT та Openreach провели вісім днів страйку, після чого компанія нарешті повернулася за стіл переговорів з новою пропозицією про підвищення заробітної плати до 3000 фунтів стерлінгів з квітня 2022 року, що становить від 6% до 16% залежно від рівня оплати праці, яку працівники проголосували за прийняття в грудні. Як зазначив Дейв Уорд, поліпшення умов оплати праці було б неможливим без рішучості робітників, продемонстрованої на пікеті, яка "привернула симпатії країни і шокувала компанію через її самозаспокоєння".
 
7. РМТ показує владі
 
Національна профспілка залізничників, моряків і транспортників (RMT) була в авангарді цьогорічного зростання профспілкової сили, а також на передовій атак з боку ЗМІ та істеблішменту. Її суперечка з Network Rail і компаніями-операторами залізниць в Англії переноситься на 2023 рік, оскільки уряд продовжує блокувати нові пропозиції, вважаючи постійні перебої, викликані страйками і триваючим руйнуванням нашої залізничної мережі, гідною ціною, яку потрібно заплатити за перемогу над робітниками.
 
Але члени RMT також здобули ряд окремих перемог і в цьому році. Співробітники служби безпеки Eurostar, які працюють за аутсорсинговими контрактами з Mitie, скасували страйк в грудні після покращеної пропозиції на 10%, причому 29% було забезпечено для найбільш низькооплачуваних працівників. Угоди також були укладені з децентралізованими адміністраціями, включаючи покращену пропозицію щодо оплати праці на рівні 7-9% з Scotrail та 6,6-9,5% з Transport for Wales.
 
Іншими словами, RMT врегулювала суперечки, в яких Міністерство транспорту не брало участі. Наразі угоди між залізничними операторами та урядом дозволяють торі керувати вирішенням спорів, а залізничні оператори не можуть вільно погоджувати умови зі своїми працівниками без участі міністра транспорту - і якщо залізничний оператор не узгоджує мандат з міністром транспорту, він може зіткнутися з фінансовими санкціями.
 
Зрозуміло, що уряд намагається заблокувати угоду, і RMT не має жодних ілюзій щодо битв, з якими вони зіткнуться в наступному році. Наразі, однак, це заслуга членів RMT та їх стійкості, що покращення оплати праці було досягнуто в інших місцях, і це ознака того, що уряд не повинен очікувати, що працівники відступлять найближчим часом.
 
8. Працівники лікарні Кройдона виграли колосальні 24%
 
Як і у випадку з перемогою OCS, про яку ми говорили вище, шкода, завдана неповноцінними контрактами, запропонованими аутсорсинговими гігантами, які призводять до поганих умов і низької оплати праці, була в центрі уваги профспілкового руху в останні роки. Рідко такі гіганти бувають більшими за G4S - але саме з таким гігантом прибиральники і носії в університетській лікарні Кройдона, об'єднані в профспілку GMB, вирішили, що вони готові боротися навесні цього року, коли криза вартості життя почала відчутно даватися взнаки. Працівники проголосували за страйк за підвищення заробітної плати, і в березні вони оголосили про величезну перемогу в оплаті праці на 24%, а також про схему оплати професійних лікарняних у розмірі восьми лікарняних днів.
 
Але для працівників це був не кінець. Цього місяця члени GMB в лікарні Кройдона знову вийшли на марш протесту, цього разу вимагаючи кінцевої мети - інсорсингу контрактів NHS. Як зазначила регіональний організатор Хелен О'Коннор, боротьба за виведення приватних компаній, таких як G4S, з НСЗ та належне лікування працівників НСЗ є боротьбою за існування самої НСЗ: "НСЗ руйнується через скорочення та приватизацію, і ми повинні протистояти як всередині, так і зовні лікарень". Поряд з боротьбою працівників швидкої допомоги, медсестер, молодших лікарів та інших, їхня боротьба триватиме і в 2023 році, і ми всі повинні стояти пліч-о-пліч з ними.
 
9. Працівники "Якова" зупинили босів, які забирають бісквіт
 
У вересні 2021 року працівники фабрики Jacob's в ліверпульському районі Ейнтрі збурилися через спробу керівництва нав'язати нові вимоги щодо неоплачуваного навчання. До червня 2022 року начальство зробило працівникам пропозицію підвищити заробітну плату лише на 4,5%, що залежало від прийняття цих вимог щодо неоплачуваного навчання. З ростом вартості життя по спіралі та початком спекотного літа страйків, робітники та їхня профспілка GMB знали, що це просто не спрацює.
 
До листопада, коли "Триб'юн" повідомила про страйк, 750 робітників вийшли на вулицю і не повернулися на робочі місця, поки не буде укладена угода. Працівники розповіли Tribune, що знають про працівників, які залежать від продовольчих банків, інших, які ходили пішки на роботу більше години, тому що не могли дозволити собі транспорт, третіх, які були змушені звертатися за консультацією щодо боргів.
 
Страйк тривав 11 тижнів, але нарешті вдалося домогтися підвищення заробітної плати на 6,5% з першого січня і виплати 500 фунтів стерлінгів, а також додаткового підвищення на 3% в 2023 році і 250 фунтів стерлінгів. Працівники фабрики, які говорили з Tribune про цей спір, відзначили "неймовірну" підтримку з боку громадськості, включаючи тих, хто приносив їжу для пікету і дрова для багаття, акти простої солідарності, які дозволили працівникам залишатися сильними. Їх стійкість є джерелом натхнення для інших, хто бере участь у тривалих суперечках у своїх галузях, і доводить, що колективні дії приносять дивіденди.
 
10. Працівники BEIS здобули велику перемогу
 
У той час як 100 000 державних службовців і членів PCS готуються до страйку в 2023 році, ще в листопаді, їхні колеги-профспілчани завершують рік, показуючи, чого можна досягти, коли працівники тримаються разом. Працівники громадського харчування та готельно-ресторанного бізнесу, зайняті в сервісній компанії Aramark при Департаменті бізнесу, енергетики та промислової стратегії, втомилися чекати обіцяного підвищення заробітної плати на початку року, оскільки переговори зайшли в глухий кут, і проголосували за п'ятиденний страйк в листопаді і грудні - 100% позитивного голосування при явці 75%.
 
Ці працівники керують їдальнею в BEIS та забезпечують харчуванням торгові делегації. Опитування, проведене влітку, показало, що третина членів профспілки пропускають обіди, тому що не можуть дозволити собі купити їжу - тому "не буде несподіванкою, якщо ці працьовиті працівники громадського харчування будуть намагатися дозволити собі їжу, яку вони подають іншим", - сказав Генеральний секретар профспілки Марк Сервотка.
 
Загроза цього страйку повернула компанію Aramark за стіл переговорів, і страйк було скасовано після пропозиції підвищення заробітної плати на 12%. Це підвищення заробітної плати є великою перемогою для працівників, які намагаються звести кінці з кінцями цієї зими, і нагадуванням, коли ми вступаємо в новий рік, про силу профспілкових дій.
 
На рік вперед
 
Найбільша за останні три десятиліття хвиля страйків не демонструє жодних ознак послаблення найближчим часом. Вчителі та пожежники наразі голосують за страйк, незабаром до них приєднаються молодші лікарі, в той час як залізничники та медсестри планують продовжити страйк у новому році. В ідеальному світі ті, хто підтримує цю країну, не повинні відмовлятися від своєї праці заради кращої оплати та умов, але поки капіталістичний статус-кво зберігається, у робітників не буде іншого вибору, окрім як боротися з кризою вартості життя за допомогою заробітної плати.
 
Цьогорічні перемоги слугують нагадуванням про те, що коли можновладці підводять нас, ми можемо використати нашу чисельну перевагу, щоб вимагати кращого. Ми не маємо жодних ілюзій щодо масштабу виклику, з яким зіткнуться працівники у 2023 році, але якщо цей рік чогось і навчив нас, так це того, що влада нічого не поступається без вимог. Коли ми вступаємо в 2023 рік, давайте подвоїмо наші зобов'язання вимагати поваги та гідності для тих, хто становить основу нашого суспільства.
 
Автор
 
Тадж Алі - письменник-фрілансер. Його роботи публікувалися в Huffington Post, Metro та Independent.
 
За матеріалами сайту
ФПУ