Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
  • Уряд у 2023 на чверть зменшить видатки на бюджетників: що планують "урізати"
Уряд у 2023 на чверть зменшить видатки на бюджетників: що планують "урізати"
  • 27 грудня 2022
49f2fbce17048eb36d7100d1a6e234038d7085c8
 
Кабінет Міністрів у 2023 році зменшить видатки на оплату працівників бюджетного сектору на 27%.
 
Про це йдеться у Меморандумі про економічну та фінансову політику в межах нової моніторингової програми МВФ для України, опублікованому на сайті Мінфіну.
У документі зазначається, що виклики, з якими Україна стикається через війну, примушують уряд приймати важкі політичні рішення. 
 
Необхідність концентрувати видатки на обороні та безпеці вимагає підвищення ефективності видатків і стримування фіскальних ризиків. Водночас потреби фінансування нових категорій витрат, пов’язаних з війною, у тому числі надання соціальної допомоги ВПО та ветеранам війни, а також відбудови та подолання наслідків агресії Росії зростають.
 
"З огляду на обмеження, які постають перед нами, ухвалено непросте політичне рішення – зменшити видатки на оплату праці працівників бюджетного сектору на 27 відсотків у номінальному виразі порівняно з 2022 роком", – зазначається у Меморандумі.
 
Досягти скорочення видатків більше ніж на чверть планують як шляхом зменшення заробітної плати окремим категоріям працівників, так і через обмеження загальної чисельності працівників.
 
Також уряд ввів обмеження на збільшення соціальних виплат, дозволивши лише індексацію пенсії за правилами.
Нагадуємо:
 
Кабмін працюватиме над розробкою інтегрованої дорожньої карти заходів податкової політики та адміністрування податків "для якнайшвидшого відновлення довоєнного стану податкового адміністрування".
 
Згідно з прогнозом у Меморандумі про співпрацю з МВФ, у 2023 році економіка України може зрости приблизно на 1%, інфляція та дефіцит держбюджету зменшаться.
 
За матеріалами сайту
ФПУ