Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
У США ренесанс профспілкового руху
  • 23 грудня 2022
960x0 
 
Нещодавно у американському журналі Forbes, одному з найбільш авторитетних та відомих економічних друкованих видань у світі, вийшла стаття  Дафни Кіс, члена ради Forbes «Нова профспілка, підвищення кваліфікації та майбутнє праці» (07.10.2022 р.).
 
Як зазначається у статті, організовані профспілки продовжують отримувати підтримку в США. Громадська підтримка профспілок досягла найвищого рівня з 1965 року, а профспілкові петиції зросли на 57% у першій половині фінансового року (2022 р.).
 
(До відома: профспілкова петиція більш відома як «петиція RC» - це петиція, яку подають працівники або профспілки, коли вони зібрали необхідну кількість підписів (щонайменше 30% від кількості працівників у потенційній переговорній групі) з метою провести таємне голосування для легалізації на робочому місці).
 
Як і очікувалося, багато компаній - особливо ті, які безпосередньо постраждали від недавніх профспілкових ініціатив — відреагували на це негативно та навіть вороже.
 
Менеджмент здебільшого відреагували на поширення профспілкового руху стриманою реакцією, що нагадує старі форми трудової боротьби. Проте профспілки, що виникають, — це новий вид монстра.
 
Деякі з найновіших профспілок  гіперлокальні та відкриті до інновацій. І що важливо відмітити, вони більше не підпорядковуються традиційним формам і практикам організованої праці.
 
Скептично налаштовані до профспілок роботодавці повинні переглянути свої позиції. Вони мають унікальну можливість переосмислити традиційні контури переговорів між роботодавцем і працівником. Зокрема, працівники та роботодавці повинні скористатися цим моментом, щоб об’єднатися в питанні організації освіти та укласти нові угоди щодо навчання та перекваліфікації, які надає роботодавець.
Профспілковий рух не за традиційної моделі.
 
Новостворені профспілки не є повторенням попередніх моделей. Навпаки, вони досягли успіху саме завдяки тому, що відійшли від старих форм  та переосмислили, як міг би виглядати профспілковий рух.
 
Традиційною є форма коли великі центральні профспілки координують профспілкові ініціативи. Нову хвилю профспілкових організацій очолюють люди, які хочуть покращити свої робочі місця локально.
 
Критики профспілок визначали місце профспілок як «третьої сторони», яка втручається у відносини між роботодавцями та працівниками. Нові профспілки - це інше: виникає коаліція працівників, які організовуються на місцевому рівні. Оскільки ця модель профспілкового руху набирає обертів, профспілки можуть мати унікальну можливість допомагати роботодавцям і працівникам співпрацювати в питаннях, які принесуть користь всім сторонам.
 
Нові умови для тимчасової робочої сили
Історично склалося так, що багато найбільших і найпомітніших профспілкових рухів були пов’язані з робочими секторами індустріальної ери: Teamsters, United Auto Workers, United Steel Workers та інші. З іншого боку, багато нещодавно створених профспілок пов’язані з однією компанією чи брендом, причому Amazon Labor Union і Starbucks Workers United є двома найвідомішими.
 
У традиційних профспілкових угодах, які виросли з моделей промислового виробництва та учнівства, підвищення та просування по службі ґрунтувалися на стажі, а час використовувався як замінник навичок або «заслуг». Цей підхід, на сьогодні не відповідає вимогам сучасної глобальної інформаційної економіки, яка вимагає постійного підвищення кваліфікації працівників.

Профспілки, що утворюються в нових секторах мають можливість домовитися про угоди з роботодавцем з наголосом на покращення професійних навичок працівників. Оскільки справжня гарантія роботи може бути створена лише шляхом безперервної освіти та навчання та яка є корисною для всіх сторін.


Значення навчання протягом усього життя для працівника


Профспілки США сьогодні мають можливість приєднатися до глобального руху за умови організації освітнього процесу та можливостей перекваліфікації.

Міжнародна організація праці ООН, наприклад, виступає за роль профспілок у сприянні професійній підготовці в усьому світі. За словами Гая Райдера, екс-генерального директора МОП: «Нам потрібно покращувати професійні навички протягом усієї трудової діяльності, і це вимагає перегляду моделей і концепції навчання впродовж життя, щоб створити майбутнє, якого ми хочемо».


Є велика кількість підтверджень того, що програми підвищення кваліфікації та перекваліфікації є більш успішними, коли вони підтримуються та заохочуються профспілковими групами «знизу вгору». Перш за все, підтримка профспілками програм навчання може допомогти забезпечити зацікавленість працівників. Це особливо доречно, коли профспілки співпрацюють із роботодавцями над формуванням цих програм.

Профспілки часто мають найкращі можливості, щоб допомогти визначити потреби у перекваліфікації, підтримати культуру безперервної освіти та навіть скласти угоди про навчання. Дійсно, загальний звіт TUAC щодо програм навчання у багатьох країнах показав, що участь профспілок підвищує ефективність і сталість систем навчання.


У США профспілки відіграють особливу роль у лобіюванні програм перепідготовки — не лише можливостей навчання, які надає роботодавець, але й збільшення фінансування програм, які підтримує держава.


«Новий профспілковий рух» має шанс вимагати угод щодо безперервної освіти та перекваліфікації, які принесуть користь усім сторонам і підтримають актуальність і технологічну готовність галузі.


Заключне слово


Бізнесмени вже давно критично або підозріло ставляться до профспілок. Але в принципі організовані профспілкові рухи мають потенціал для усунення розриву в навичках знизу вгору, підтримуючи культуру навчання протягом усього життя та відсуваючи традиційну модель, яка враховує лише такі фактори, як стаж, і не відображає поточні та майбутні реалії роботи.


Щоб справді змінити культуру праці, підходу зверху вниз недостатньо. Сучасні бізнес-лідери повинні відмовитися від старих уявлень про профспілки індустріального періоду та створити нові партнерські відносини, які зможуть підготувати робочу силу до цифрової ери.


(Більш детально зі статтею можна ознайомитися за посилання https://www.forbes.com/sites/forbesbusinesscouncil/2022/10/07/new-unionization-upskilling-and-the-future-of-work/?sh=7d448dd11fd3)


За материалами сайту
ФПУ