Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
  • Папа Франциск: Без профспілок немає вільних працівників
Папа Франциск: Без профспілок немає вільних працівників
  • 22 грудня 2022
demonstration trade unions rome date october event manifestation major italian union cgil against government s labor 46012229
 
Звертаючись до членів італійської Загальної конфедерації праці (Italian General Confederation of Labour (CGIL), Папа Франциск закликав членів профспілок бути "вартовими" світу праці, будуючи альянси, а не розпалюючи "безплідні протистояння".
 
Крістофер Уеллс
 
"Немає профспілки без робітників, і немає вільних робітників без профспілки", - сказав Папа Франциск у понеділок під час аудієнції для членів Італійської загальної конфедерації праці (CGIL).
 
У своєму зверненні Папа висловив жаль з приводу того, що, незважаючи на сучасний технологічний прогрес, "а іноді саме через цю збочену систему, яка називається технократією", наші очікування щодо справедливості в трудових відносинах не відповідають ідеалу.
 
Праця будує суспільство
 
Святіший Отець наполягав на тому, що праця "будує суспільство" і є "первинною формою громадянства", з якої громада набуває своєї форми. Він стверджував, що саме через стосунки між людьми та їхні економічні й політичні проекти "тканина "демократії" щоденно оживає".
 
Він наголошував на необхідності профспілок виховувати в людях "почуття праці", будувати братерство серед робітників і підкреслювати, що люди важливіші за прибутки.
 
Викривлення у світі праці
 
Так само Папа вказав на необхідність вказати на "викривлення" у сфері праці, включаючи такі відхилення, як гендерна дискримінація, нестабільність роботи для молоді, а також "культуру надмірності". Він також висловив занепокоєння щодо безпеки праці та експлуатації працівників.
 
"Все ще існує занадто багато смертей, каліцтв і травм на робочому місці!"
 
Папа Франциск наголосив, що профспілки покликані бути "голосом для безголосих", підкресливши: "Ви повинні шуміти, щоб дати голос тим, хто не має голосу". Зокрема, він подякував профспілкам за турботу про молодь, "яку часто змушують укладати нестабільні, неадекватні та кабальні контракти"; та за "кожну ініціативу, яка сприяє активній трудовій політиці та захищає гідність людей".
 
Визнаючи тенденцію, що молодь і люди похилого віку залишають свої робочі місця в пошуках інших можливостей, Папа наполягав на тому, що це слід розглядати не як ознаку "відсторонення", а як заклик "гуманізувати працю". Профспілки можуть бути активними в цій сфері, сказав він, зосереджуючись на якості праці та допомагаючи людям знаходити ситуації, що більше відповідають їхнім талантам.
 
Вартові світу праці
 
Далі Папа Франциск закликав членів профспілок бути "вартовими світу праці", будуючи альянси та сприяючи миру на робочому місці.
 
"Виховання в дусі миру, навіть на робочому місці, часто позначеному конфліктами, може стати знаком надії для всіх, а також для майбутніх поколінь".
 
На завершення свого виступу Папа подякував профспілковим діячам за їхні зусилля на користь бідних, мігрантів, слабких, людей з обмеженими можливостями та безробітних. Він також закликав їх дбати про тих, хто вирішив не вступати до профспілок, бо профспілки втратили їхню довіру; водночас закликаючи їх "звільнити місце для відповідальності молоді", перед тим, як остаточно ввірити їх під захист Святого Йосифа.
 
Джерело:
 
 
За матеріалами сайту
ФПУ