Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
  • ЄС і Україна підписали угоду про 100 млн євро на відновлення пошкоджених війною шкіл
ЄС і Україна підписали угоду про 100 млн євро на відновлення пошкоджених війною шкіл
  • 20 грудня 2022
 
Європейська Комісія та Уряд України підписали угоду про пакет підтримки у обсязі 100 мільйонів євро для відновлення і реабілітації шкільних закладів, зруйнованих внаслідок повномасштабної агресії Росії проти України, – рівно за три місяці по тому, як Президентка фон дер Ляєн оголосила про це у своєму зверненні «Становище Союзу за 2022 рік». 
 
Допомога надходитиме до України через гуманітарних партнерів ЄС, а частково – як бюджетна підтримка для Уряду України.
 
Європейська Комісія виділила з поточного контракту з польським банком розвитку Bank Gospodarstwa Krajowego приблизно 14 мільйонів євро на придбання шкільних автобусів, щоб безпечно перевозити українських дітей до школи. 
 
Комісія також започаткувала загальносоюзну кампанію солідарності з благодійної передачі шкільних автобусів для України, які спрямовуються через Механізм цивільного захисту ЄС. Наразі з ЄС та його держав-членів прямують приблизно 240 автобусів. Згодом надійде ще більше.
 
Президентка Європейської Комісії Урсула фон дер Ляєн сказала: «Цілеспрямовані удари Росії по цивільній інфраструктурі, особливо коли на країну наступає зима, є навмисним злочином проти мільйонів невинних людей. А ще вони є грубим порушенням міжнародного права. Головний пріоритет ЄС – якнайшвидше повернути українських дітей до школи. Сьогодні ми виконуємо нашу обіцянку підтримати реабілітацію шкіл, пошкоджених і зруйнованих варварською війною Росії. До початку 2023 року ми також доставимо для України шкільні автобуси, щоб діти могли справді їздити до школи в найкращих умовах. Майбутнє України починається з того, що діти повертаються до школи.»
 
Перша леді України Олена Зеленська сказала: «Я вдячна Європейській Комісії, зокрема Президентці Урсулі фон дер Ляєн, за підтримку у відновленні українських шкіл.  Сьогодні в Україні менше третини дітей мають можливість регулярно відвідувати школу. Решта повинні навчатися онлайн або в змішаному форматі. Це стає дедалі складніше через постійні обстріли і знеструмлення. Для мого фонду відновлення навчального процесу є пріоритетним завданням. Освіта наших дітей сьогодні є нашим внеском у спільне європейське майбутнє.»
 
Пакет допомоги у розмірі 100 мільйонів євро включає:
 
  •  34 мільйони євро гуманітарної допомоги, з них 20 мільйонів євро спрямовуються через Управління ООН з обслуговування проєктів (UNOPS) і 14 мільйонів євро – через Програму розвитку Організації Об'єднаних Націй (ПРООН). Ця підтримка зосереджуватиметься на дрібному та середньому ремонті, зокрема на ремонті вікон, дахів, дверей, санітарного обладнання і опалення, а також на наданні шкільного обладнання для навчальних приміщень та бомбосховищ. 
  •  66 мільйонів євро буде надано безпосередньо українському уряду як бюджетна підтримка.
 
Комісія працюватиме спільно з українським урядом та Фондом Олени Зеленської. Протягом найближчих тижнів Комісія розраховує виділити 66 мільйонів євро бюджетної підтримки. UNOPS та ПРООН розпочали оцінку шкоди, завданої об'єктам, що підлягають відновленню на місцях. Очікується, що більшість навчальних закладів, на які поширюється цей грант, будуть відремонтовані до початку наступного навчального року – в період з грудня 2022 до вересня 2023 року.
 
Щодо гранту в обсязі 14 мільйонів євро ЄС на шкільні автобуси, то Bank Gospodarstwa Krajowego працюватиме зі своїм партнером на місцях – Фондом солідарності «Польща», аби закупити автобуси на початку 2023 року.
 
Для довідки
 
Скоєні Росією обстріли пошкодили або знищили понад 2800 навчальних закладів, що мало негативні наслідки для 5,7 мільйонів дітей шкільного віку. У багатьох просто не залишилося шкіл, до яких вони ходили. 
 
Онлайн-освіта не завжди ефективна через обмеження з електропостачанням та відсутність доступу до належного ІТ-обладнання. Забезпечення безперервності освіти, відновлення шкільних будівель і надання шкільних автобусів стали для ЄС головним пріоритетом. Комісія вжила оперативних заходів для забезпечення фінансування, щоб ці діти мали можливість якнайшвидше і в найкращих умовах повернутися до навчання у класах.
 
Підтримка освіти у надзвичайних ситуаціях
 
Від початку війни ЄС надає Україні гуманітарну підтримку щодо освіти у надзвичайних ситуаціях. Ця підтримка спрямована на запобігання та скорочення перебоїв у навчанні дітей, які постраждали від кризи, шляхом сприяння доступу до безпечної якісної освіти. За допомогою наших гуманітарних партнерів ми надаємо необхідні матеріали, оснащення та нарощування потенціалу вчителів, пропонуючи психосоціальну підтримку та життєво важливі повідомлення дітям та педагогічним працівникам. 
 
Гуманітарна допомога від ЄС також підтримує дрібний та середній ремонт навчальних закладів і створення цифрових навчальних центрів. Через Програму реагування на кризові ситуації, ЄС підтримує використання українськими дітьми створеної українським урядом платформи «Всеукраїнська школа онлайн» та задоволення потреб у безпечних навчальних приміщеннях і оснащенні для дітей.  
 
Підтримка України у сфері освіти
 
Європейська Комісія мобілізує свої механізми для підтримки освітніх систем держав-членів ЄС, які приймають людей, що виїхали з України. Комісія, окрім того, підтримує переміщених студентів і наукових співробітників, а також тих, хто залишається в Україні. Це втілюється шляхом інформаційного забезпечення, координації зусиль на національному рівні, поточних європейських механізмів фінансування для вирішення нагальних потреб, а також шляхом нових фінансових та політичних механізмів надання середньострокової підтримки. Комісія, до того ж, створила Групу освітньої солідарності ЄС для України, яка підтримує країни, що приймають українських дітей шкільного віку, об'єднуючи наявний досвід у державах-членах та надаючи рекомендації через існуючі інструменти і механізми.
 
Освіта і навчання, призначені для батьків-переселенців, учнів, шкіл та вчителів, а також для тих, хто бажає зробити свій внесок у солідарні зусилля в державах-членах ЄС, включають посилання на освітні онлайн-ресурси українською мовою, надання порад щодо інтеграції дітей-переселенців у національні системи освіти, викладацьку та мовну підтримку, практики прискореної інтеграції вчителів, які виїхали з України, до національних систем освіти, а також рекомендації щодо психосоціальної підтримки.  
 
Комісія забезпечила гнучкість у рамках програми Erasmus+ на 2022 рік для підтримки студентів та наукових співробітників з України. У рамках конкурсів програми Erasmus+ на 2023 рік, оголошених у листопаді 2022 року, міжнародні заходи програми Erasmus+, зокрема міжнародна мобільність оцінок, проєкти з нарощування потенціалу та спільні магістерські програми Erasmus Mundus, будуть і надалі відкриті для студентів, наукових співробітників та вищих навчальних закладів з України. Крім того, оголошено спеціальний конкурс з бюджетом у 5 мільйонів євро для підтримки розвитку відкритого освітнього цифрового середовища для України.
 
За матеріалами сайту
ЦК Профспілки