Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
  • Інформація щодо рішень органів влади, зокрема, з питань бюджету, оплати праці та соціального захисту населення (15.12.2022 р.)
Інформація щодо рішень органів влади, зокрема, з питань бюджету, оплати праці та соціального захисту населення (15.12.2022 р.)
  • 19 грудня 2022
xlabor 3485805 1920.jpg.pagespeed.ic.L2gywVSh2K
 
1). Мінреінтеграції інформує:
 
- Оновлено перелік громад у районах бойових дій, на ТОТ і тих, що в оточенні (станом на 23.11.2022), на основі якого ВПО здійснюватимуть виплати – наказ Мінреінтеграції від 30.12.2022 року №280. https://minre.gov.ua/news/onovleno-perelik-gromad-u-rayonah-boyovyh-diy-na-tot-i-tyh-shcho-v-otochenni
 
- Для ВПО у застосунку «Дія» доступні дві нові послуги – відтепер можна з власного смартфона змінити місце реєстрації та скасувати статус ВПО.  
 
 
 
- З початку війни 13,5 млн українців отримали гуманітарну допомогу від міжнародних організацій. Зокрема, 2,4 млн людей були забезпечені прихистком і предметами першої потреби. Найбільш активно до підтримки українців долучилися UNHCR, UNICEF, IOM, WFP, OCHA, Міжнародний Комітет Червоного Хреста, Товариство Червоного Хреста України. В тому числі – у межах спільних проектів із Мінреінтеграції. Зокрема, від ІОМ і ТЧХУ жителям деокупованих територій надається кеш-допомога, яку отримала вже понад 61 тисяча громадян.
 
 
- На звільнених територіях Миколаївщини три тисячі дітей отримають комплекти зимового одягу.
 
 
2). Мінфін інформує:
 
- Україна отримала:
 
·     500 млн євро макрофінансової допомоги від ЄС – останній транш в рамках виняткової восьмої за ліком програми макрофінансової допомоги ЄС. Загальне фінансування за даною програмою становить 5 млрд євро. Кредитні кошти будуть спрямовані на фінансування найбільш нагальних видатків Держбюджету і сприятимуть підтриманню фінансової стабільності в Україні.
 
 
 
·     200 млн євро грантової допомоги від Німеччини для підтримки ВПО. Кошти буде направлено на покриття витрат загального фонду держбюджету з виплати допомоги на проживання ВПО.
 
 
 
·     100 млн євро кредиту на пільгових умовах від Франції. Кошти спрямовані до загального фонду Держбюджету для фінансування першочергових видатків, зокрема соціальних та гуманітарних.
 
 
 
- На рахунках закладів охорони здоров’я знаходиться майже 25 млрд грн залишків коштів. Мінфін наголошує на необхідності раціонального та максимально ефективного використання всіх ресурсів, що особливо актуально в умовах війни.
 
 
 
- З моменту старту Державної програми «Доступні кредити 5-7-9%» суб’єкти підприємництва отримали від уповноважених банків 51 414 кредитів на загальну суму 158,86 млрд грн. За минулий тиждень у межах Програми видано 256 пільгові кредити на загальну суму 0,89 млрд грн, а за час дії воєнного стану в Україні у межах Програми укладено 16 592 кредитних договорів на загальну суму 69,23 млрд гривень. 
 
 
- Темами для обговорення під час зустрічі Ольги Зикової з делегацією Управління Верховного комісара ООН у справах біженців стали макрофінансова ситуація в Україні, Держбюджет-2023 (зокрема соціальні та гуманітарні напрями), допомога від міжнародних фінансових організацій та країн-партнерів, а також першочергові потреби у фінансуванні для України у наступному році.
 
 
3). Мінекономіки інформує:
 
- До виконання суспільно корисних робіт у рамках проекту «Армія відновлення» залучено вже 3314 безробітних у дев’яти регіонах, - повідомила заступник Міністра економіки України Тетяна Бережна в ефірі телемарафону «Суспільне. Спротив». Таким чином безробітним надається можливість перейти в статус зайнятих осіб та отримувати за виконання суспільно корисних робіт щонайменше 6700 гривень. 
 
 
- Створення необхідних умов для повернення українців з-за кордону має бути одним з ключових пріоритетів повоєнної відбудови, - наголосила Віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина під час участі в ІІІ Форумі з міграційного права. 
 
 
- Перший віце-прем’єр-міністр – Міністр економіки України Юлія Свириденко під час візиту до Франції провела низку робочих зустрічей з метою гуртувати європейських партнерів навколо підтримки України та залучення інвестицій в Україну. Зокрема, під час зустрічі з представниками МВФ були обговорені актуальні питання співробітництва та допомоги Україні. МВФ буде і надалі продовжувати здійснювати підтримку України в частині покриття дефіциту державного бюджету.
 
 
 
 
- У Парижі відбувся Форум з економічної стійкості та відбудови України, одним із спікерів на якому виступила Перший віцепрем’єр-міністр – Міністр економіки України Юлія Свириденко.
 
Форуму передувала Конференція «Солідарні з українським народом», яку відкрив Президент Французької Республіки. Емманюель Макрон оголосив, зокрема, про всебічну підтримку України та додаткову допомогу нашій державі у зв’язку з ударами рф по енергоструктурі.
 
Президент України Володимир Зеленський під час свого онлайн-виступу на Конференції акцентував на конкретній допомозі, якої потребує Україна, зокрема, обладнання для відновлення зруйнованої енергосистеми, аварійної підтримки з боку європейської енергосистеми. 
 
(https://www.president.gov.ua/news/nam-potriben-parizkij-mehanizm-yakij-dopomozhe-davati-vchasn-79825 - звернення Президента України до учасників конференції «Солідарні з українським народом»
 
https://bit.ly/3Yk9kB3 - промова  Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля на відкритті зазначеної Конференції).
 
Під час виступу на відкритті Форуму зі стійкості та відбудови Президент України відзначив роль Франції у долученні до відбудови нашої держави (Франція взяла на себе шефство над відбудовою Чернігівської області) та також закликав долучитись до благодійної допомоги в сфері освіти, медицини, допомоги літнім людям, переселенцям. Як зазначив Володимир Зеленський, на інвестиції чекають аграрна сфера, енергетика, машинобудування, оборонна промисловість, транспорт, будівництво, ІТ і багато інших галузей, що мають значний потенціал зростання.
 
(https://www.president.gov.ua/news/sho-rezultativnishe-obyednayemo-mic-ukrayini-ta-franciyi-bil-79829 - звернення Президента до учасників форуму зі стійкості та відбудови України в Парижі).
 
Міжнародні фінансові організації допоможуть забезпечити оперативним капіталом український приватний сектор. Про це йшлось під час Форуму.
 
Хто вже має намір долучитись до відбудови України: IFC – $2 млрд для приватного сектору; ЄБРР – програма на $3 млрд; Європейський інвестиційний банк – заявив про готовність долучатися до запуску кредитних програм для приватного сектору.
 
Також під час робочої поїздки української делегації на чолі із Прем’єр-міністром України Денисом Шмигалем було проведено низку зустрічей та підписано важливі угоди. 
 
 
 
- Міжнародна фінансова корпорація (IFC) надаватиме допомогу у відновленні та залученні інвестицій в інфраструктуру України. Відповідний Меморандум підписали у Парижі Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль та Віцепрезидент IFC в Європі, Латинській Америці та Карибському басейні Альфонсо Гарсія Мора. Деталі:
 
 
4). Департамент комунікацій Секретаріату Кабінету Міністрів України:
 
- Близько 1 млрд доларів допомоги міжнародних партнерів Україна залучила на проходження зимового періоду. З них половина – це грантові кошти, друга половина – товари, роботи, кредити, більшість із яких держава отримає ще цього року. Про це за підсумками міжнародної конференції «Солідарність з українським народом», яка відбулася в Парижі, повідомили Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль та Міністр у справах Європи та закордонних справ Франції Катрін Колонна. 
 
 
- Денис Шмигаль: Україна залучить ще понад 530 млн євро за підсумками домовленостей у Франції. 
 
 
5). Мінсоцполітики: У ІІІ Форумі з міграційного права взяли участь заступники Міністра соціальної політики України Костянтин Кошеленко та Уляна Токарєва. Під час заходу учасники обговорили низку актуальних питань, зокрема, захист прав громадян України, які вимушено перебувають за кордоном внаслідок збройної агресії рф, виклики та способи допомоги для внутрішньо переміщених осіб (ВПО). Також Костянтин Кошеленко повідомив, що станом на 08 грудня на обліку ВПО перебувають 4 886 648 громадян. 
 
 
6). Міненерго інформує:  
 
- Міністр енергетики України Герман Галущенко взяв участь у засіданні Координаційної групи з енергетики G7+, до якої входять представники країн Групи Семи, а також ЄС, Болгарії, Чехії, Естонії, Латвії, Литви, Румунії, Словаччини, ЄБРР, Світового банку та Секретаріату Енергетичного Співтовариства. Учасники засідання підтвердили готовність і надалі надавати підтримку українському енергосектору. Зокрема, США планують найближчим часом доставити велику партію з обладнанням для українських енергетичних компаній.
 
 
- За підсумками Конференції у Франції допомога українському енергосектору буде надана на суму 415 млн євро, – Герман Галущенко.
 
 
- 30 млн євро від Німеччини будуть спрямовані до Фонду енергетичної підтримки України (на закупівлю обладнання для відновлення пошкодженої російськими обстрілами енергетичної інфраструктури України). 
 
 
- Представники Міненерго та фінської компанії обговорили можливості залучення інвестицій для модернізації української енергосистеми. Під час зустрічі Заступник Міністра енергетики України Микола Колісник зауважив, що зараз Міненерго спільно з партнерами працює над розробкою Енергетичної стратегії України до 2050 року.
 
Передбачається також створення 5-річного плану відновлення українського енергосектору після війни.
 
 
- Виконавчий директор Міжнародного енергетичного агентства Фатіх Біроль та Міністр енергетики України Герман Галущенко підписали дворічну спільну робочу програму з метою відновлення української енергосистеми після руйнувань, спричинених російською військовою агресією, та подальшого будівництва безпечного, сталого енергетичного майбутнього. Згідно з програмою, МЕА надаватиме підтримку Міненерго у розробленні Енергетичної стратегії до 2050 року. 
 
 
7). МОЗ інформує:
 
-МОЗ планує перехід від кваліфікаційних характеристик до професійних стандартів на медичні, фармацевтичні та інші професії галузі охорони здоров’я. 
 
 
-  Лікарні Національної академії медичних наук (НАМН) можуть долучитися до Програми медгарантій. У МОЗ розпочала діяльність робоча група щодо залучення закладів охорони здоров’я НАМН України до Програми медичних гарантій. Планується, що у 2023 році буде проведена підготовча робота щодо контрактування медзакладів НАМН із Нацслужбою здоров’я, а з 2024 року частина лікарень НАМН зможуть стати повноцінними учасниками Програми медичних гарантій та надавали пацієнтам якісні та безоплатні медичні послуги. 
 
Створення єдиного медичного простору є одним з ключових завдань реформи охорони здоров'я. Тому наразі Міністерство активно  працює над розширенням переліку медичних закладів, які контрактуватимуться із НСЗУ.
 
 
- Центр контролю та профілактики хвороб США (CDC) заявив про виділення додаткових 17 млн доларів США на фінансування відновлення системи громадського здоров’я в Україні. Це було озвучено під час робочої зустрічі Міністра охорони здоровʼя Віктора Ляшка та головного державного санітарного лікаря України Ігоря Кузіна з представниками CDC у Вашингтоні.
 
 
8). Держпраці: На Закарпатті з керівниками трьох медзакладів обговорили питання дотримання строків виплати заробітної плати. Інспектори Управління інспекційної діяльності у Закарпатській області з метою проведення превентивної роботи щодо порушень строків виплати заробітної плати відвідали КНП «Іршавська міська лікарня» Іршавської міської ради, КНП «Закарпатська обласна клінічна стоматологічна поліклініка» Закарпатської обласної ради та КНП «Хустський лікувально-діагностичний центр» Хустської міської ради. Під час зустрічі з керівниками медзакладів обговорили подальші кроки погашення існуючої заборгованості та надали змістовні відповіді на їх запитання.
 
 
9). Державна податкова служба України інформує (https://www.facebook.com/TaxUkraine):
 
- Закон України від 16 листопада 2022 року № 2747-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо звільнення від оподаткування благодійної допомоги, зібраної волонтерами» (далі – Закон № 2747) набрав чинності 11.12.2022.
 
ДПСУ роз’яснює, що з набранням чинності Закону № 2747 за умови, що благодійник – фізична особа зареєструється у Реєстрі волонтерів антитерористичної операції та/або здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації до 01 січня 2023 року, сума благодійної допомоги, отриманої таким благодійником – фізичною особою у період з 24 лютого 2022 року, не включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу такого благодійника. 
 
 
 
-  11.12.2022 набрав чинності Закон України від 16 листопада 2022 року № 2757-ІХ «Про внесення змін до пункту 21 розділу VII «Прикінцеві положення» Закону України «Про благодійну діяльність та благодійні організації» щодо вдосконалення порядку включення благодійників – фізичних осіб до Реєстру волонтерів антитерористичної операції та/або здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації», згідно з яким відтепер фізичним особам – благодійникам для включення до Реєстру достатньо подати до контролюючого органу лише заяву про включення до зазначеного Реєстру. 
 
 
10). НАДС: Уряд затвердив завдання і ключові показники для державних секретарів міністерств та керівників ЦОВВ на 2023 рік. 
 
 
11). Бухгалтерський сервіс Дебет-Кредит інформує:
 
- Законом про Держбюджет на 2023 рік затверджено нові розміри прожиткового мінімуму для різних категорій населення України. І протягом усього року через війну вони залишатимуться на рівні грудня 2022 року. На які показники це вплине дивиться за посиланням https://news.dtkt.ua/labor/labor-relations/80479-zbilsennya-rozmiru-prozitkovogo-minimumu-u-2023-roci-na-shho-ce-vpline
 
- При нарахуванні зарплати не забувайте про вимогу щодо мінімального її рівня – нагадує Держпраці.
 
Якщо  працівником виконана місячна норма праці, йому мають нарахувати заробітну плату не нижче розміру мінімальної заробітної плати.
 
Мінімальна заробітна плата є державною соціальною гарантією, обов’язковою на всій території України для підприємств усіх форм власності і господарювання та фізичних осіб, які використовують працю найманих працівників, за будь-якою системою оплати праці.
 
За недодержання мінімальних гарантій в оплаті праці передбачено застосування щодо суб’єкта господарювання штрафної санкції у двократному розмірі мінімальної заробітної плати за кожного працівника щодо якого вчинено порушення.
 
 
За матеріалами сайту
ФПУ