Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
  • ДЕЛЕГАЦІЯ ФПУ ВЗЯЛА УЧАСТЬ У Х З’ЇЗДІ ВСЕПОЛЬСЬКОГО ОБ’ЄДНАННЯ ПРОФСПІЛОК
ДЕЛЕГАЦІЯ ФПУ ВЗЯЛА УЧАСТЬ У Х З’ЇЗДІ ВСЕПОЛЬСЬКОГО ОБ’ЄДНАННЯ ПРОФСПІЛОК
  • 19 грудня 2022
320404109 833329261271100 8971342404662286787 1
 
Х З’їзд Всепольского об’єднання профспілок (ВОП), у якому взяли участь 300 делегатів із семи галузей та численні гості, завершив свою роботу. На запрошення ВОП у роботі З’їзду  взяла участь делегація ФПУ яку, очолив Голова ФПУ Григорій Осовий.
 
З’їзд проходив у містечку Ожаров під Варшавою  у представницькому   Конференц - готельному центрі. Було презентовано багато роздаткових матеріалів Інспекцією праці, Пенсійним фондом, OPZZ тощо.
 
У результаті змістовних обговорень З’їзд прийняв зміни до Статуту, найважливішими з яких є наступні:
 
  •  положення щодо забезпечення рівного ставлення до чоловіків і жінок у сфері зайнятості. Обґрунтування цих змін свідчить про те, що в Польщі існують великі відмінності у ставленні до жінок і чоловіків на ринку праці, зокрема щодо винагороди за працю. Тому слід продовжувати широкі та всебічні зусилля із забезпечення повної рівності між чоловіками та жінками;
  •  положення щодо додаткових умов, які дозволяють призупиняти членство або виключати з ВОП організації, які паплюжать добре ім’я ВОП або діють на йому шкоду;
  •  положення щодо продовження терміну повноважень органів ВОП до 5 років. Представляючи проект цих змін, Статутний комітет визнав доцільним продовження строку повноважень органів ВОП до п’яти років, зокрема внаслідок тривалості проходження окремих етапів та виборчих процесів у ВОП. Водночас зазначалося, що запровадження п’ятирічного терміну повноважень – також з метою підвищення ефективності – все частіше практикується у багатьох профспілкових організаціях.
 
На завершення З’їзд прийняв Програму та Стратегію діяльності ВОП на 2022-2027 роки, які мають на меті зміцнити і консолідувати профспілковий рух, підвищити дієвість правозахисної роботи і результативність соціального діалогу для покращання життя спілчан.
 
Голова ФПУ привітав новообраного очільника ВОП Пьотра Островського, вшанував і вручив Подяку ФПУ Анджею Радзіковському, який залишив посаду Голови, набравши на виборах трохи менше голосів, ніж його заступник Пьотр Островський (112 проти 135).
 
Також Григорій Осовий виступив з промовою щодо підтримки України, допомоги українським біженцям у Польщі, яких налічується 1,5 млн., закликав до шефства галузевих профспілок і профцентрів воєводств над потерпілими від війни організаціями профспілок і територіальним об’єднанням. Символічним актом такої підтримки стало написання на прапорі України їх символіки та засвідчення підписами  очільників і делегатів. Крім того, ВОП анонсувало збір коштів на конкретні потреби.
 
Досвід ВОП  на шляху до євроінтеграціі має важливе значення для ФПУ, яка нещодавно стала членською організацією Європейської конфедерації профспілок і разом з громадянським суспільством має підтвердити спроможність країни набути членства в ЄС.
 
У кулуарах З’їзду Голова ФПУ і Роман Дацько провели низку зустрічей з очільниками галузевих профспілок і об’єднань воєводств з питань розвитку двосторонніх відносин зі спорідненими членськими організаціями ФПУ.
 
Також відбулися перемовини з делегаціями профспілок Іспанії, Франції, Норвегії, Болгарії, представництвом Центру Солідарності в Україні, Молдові і Білорусі,  під час яких було поінформовано про ситуацію на ринку праці і забезпечення прав працівників та профспілок, надано коментарі щодо поточних подій. Сторони підтвердили непохитність продовження співпраці в гуманітарній сфері і солідарну підтримку.
 
За матеріалами сайту
ФПУ