Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
Перші кроки ФПУ після її прийняття до ЄКП
  • 9 грудня 2022
20221207 115524
 
6-7 грудня ц.р. в Брюсселі перебувала делегація українських профспілок, які вперше, після вступу до ЄКП, взяли участь у засіданні її Виконкому.
 
Перш за все, представники українських профспілок узяли участь у виборах нового Генерального секретаря ЄКП. Колишнього Генерального секретаря ЄКП Луку Вісентіні на Конгресі МКП було обрано Генеральним секретарем МКП.
 
Таємне онлайн-голосування з виборів Генерального секретаря ЄКП відбулося 6 грудня. На цю посаду претендувала заступник Генерального секретаря Естер Лінч. Враховуючи її значний досвід і авторитет, інших кандидатур не було.  
 
За результатами, які були згодом  оголошені Виконавчим комітетом,  проголосувало 493 з 515, які  брали участь у голосуванні.  «За» кандидатуру Естер Лінч було подано  469 голосів (95,1%); 23 голоси було подано "проти" (4,7%); 1 голос утримався (0,2%). Таким чином, Естер Лінч  була обрана Генеральним секретарем Європейської конфедерації профспілок з негайним вступом в силу.
 
За ходом таємного голосування в режимі онлайн, щоб забезпечити коректність і достовірність процесу, спостерігав Віце-президент ЄКП Бенте Соргенфрі разом із співробітниками ЄКП.
 
По завершенню засідання Виконкому, відбулася коротка зустріч Голови ФПУ Григорія Осового  з новообраним Генеральним секретарем ЄКП. Користуючись нагодою, він побажав Естер всіляких успіхів на посаді Генерального секретаря і висловив сподівання на плідне співробітництво між ЄКП.  У свою чергу, Естер Лінч завірила Голову ФПУ, що українське «питання» буде постійно в полі зору ЄКП і запевнила, що ЄКП надаватиме допомогу ФПУ, що вона якнайшвидше інтегрувалася до європейської профспілкової спільноти. У зв’язку з цим Григорій Осовий запропонував провести окрему зустріч, щоб детально обговорити ситуацію з трудовим і соціальним законодавством в Україні, як країни яка стала кандидатом в члени ЄС, щоб воно відповідало європейським стандартам. Ця пропозиція була прийнята і найближчим часом у робочому порядку  дати такої зустрічі будуть визначені.
 
Наступного дня Голова ФПУ зустрівся в Європейському профспілковому інституті, де мав зустріч з його керівництвом та керівниками департаментів. Йшлося про налагодження співпраці Інституту профспілкового розвитку ФПУ та Європейського профспілкового інституту. Було досягнута домовленість про включення українських профспілкових структур до низки мереж, які має Інститут по всій Європі, зокрема, щодо проведення досліджень та освіти. Також обговорювалася можливість навчання українських профспілковців на курсах англійської мови для оволодіння профспілковою лексикою та підвищення рівня знання мови.
 
Варто згадати, що зал стоячи аплодував делегації українських профспілок під час оголошення, що вона перебуває в залі засідання, яке проходило в Європейському соціально-економічному комітеті.
 
За матеріалами сайту
ФПУ