Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
  • Президія Національної ради розгляне кандидатуру Григорія Осового на посаду очільника НТСЕР на наступний період
Президія Національної ради розгляне кандидатуру Григорія Осового на посаду очільника НТСЕР на наступний період
  • 30 листопада 2022
IMG 20221129 150843
 
Напередодні засідання Президії Національної тристоронньої соціально-економічної ради (НТСЕР), яке відбудеться у Києві 30 листопада ц.р., у Будинку профспілок відбулось засідання профспілкової сторони НТСЕР.
 
Його вів Голова ФПУ, Співголова НТСЕР від профспілкової сторони Григорій Осовий.
 
Він поінформував приступних щодо порядку денного прийдешнього засідання Президії НТСЕР та запропонував попередньо обговорити питання, які планується розглянути на ньому.
 
Члени президії НТСЕР приділять увагу таким актуальним питанням, як перегляд програми Гідної праці для України на 2020 - 2024 роки, про подальшу співпрацю сторін соціального діалогу у законотворчій роботі, щодо розвитку соціального діалогу та звітування про виконання діючої Генеральної угоди (2019 - 2021 рр.). та ін.
 
Одним з питань для розгляду стане подання Президентові України кандидатури Голови Федерації профспілок України Григорія Осового на призначення його Головою Національної тристоронньої соціально-економічної ради.
 
Щодо цього було зазначено, що відповідно до частини першої статті 13 Закону України "Про соціальний діалог в Україні", Голова Національної ради призначається Президентом України із числа членів Національної ради за поданням її Президії терміном на один рік у порядку та черговості ротації, встановленої Регламентом Національної ради.
 
Регламентом Національної ради визначено черговість ротації Голови Національної ради, а саме: "сторона роботодавців - профспілкова сторона - сторона органів виконавчої влади". У період з 22.08.2021 по 10.09.2022 в Національній раді головував співголова ННТСЕР від сторони роботодавців Анатолій Кінах. Наступним Головою Національної ради має бути представник від профспілкової сторони.
 
Профспілкова Сторона НТСЕР у встановлені законодавством строки ухвалила рішення внести на розгляд президії Національної ради кандидатуру Г.Осового на посаду Голови Національної ради. Відповідно до вимог Регламенту Національної ради, Президія Національної ради на своєму засіданні має прийняти рішення щодо подання Президентові України кандидатури Голови Національної ради.
 
Ще одним рішенням, яке планує ухвалити Президія НТСЕР завтра, - про персональний склад постійно діючих комітетів Національної тристоронньої соціально-економічної ради. Відповідною Постановою Президії ФПУ від 29.09.2022 № П 11/5 були внесені зміни до персонального складу представників ФПУ у Національній тристоронній соціально-економічній раді. Отже згідно з рішенням профспілкової сторони Національної ради, у зв’язку із зміною складу сторони НТСЕР пропонується:
 
- до складу Комітету з питань трудових відносин та ринку праці ввести Москаленка Ігоря Івановича - голову Федерації профспілкових організацій Чернігівської області,
 
- до складу Комітету з питань розвитку громадянського суспільства та міжнародних відносин ввести Мельника Валентина Петровича, голову Київської міської ради профспілок,
 
- до складу Комітету з питань соціальної та гуманітарної політики ввести Присяжного Андрія Володимировича - голову Тернопільської обласної ради профспілок.
 
До цього слід зазначити, що постійно діючі комітети Національної ради утворені відповідно до  Типового положення, затвердженого рішенням президії НТСЕР. До складу комітетів входять члени Національної ради відповідно до їх делегування Стороною у Національній раді.
 
Комітети діють задля підвищення рівня ведення соціального діалогу в Україні, створення умов для системної участі членів Національної ради в процесі опрацювання сторонами соціального партнерства у тристоронньому форматі проектів нормативно-правових актів, формування ініціатив щодо реформування сфер, які відносяться до компетенції Національної ради.
 
За матеріалами сайту
ФПУ