Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
  • Життя та здоров'я на робочому місці – основне право людини
Життя та здоров'я на робочому місці – основне право людини
  • 2 березня 2016

25 лютого 2016 року на базі ЗОШ №15 м. Мелітополя пройшов семінар-нарада з питань охорони праці на тему «Спільна робота управління освіти, адміністрації навчальних закладів та міської організації Профспілки, профспілкових комітетів з питань створення безпечних умов праці для учасників навчально-виховного процесу», у якому взяли участь голови ППО навчальних закладів та громадські інспектори з охорони праці.

Зі вступним словом до учасників семінару звернулась голова МО Профспілки Маненко Т.В., яка відзначила, що створення безпечних і нешкідливих умов праці, збереження життя та здоров'я працівників, учнів та дітей є одним з найголовніших напрямів діяльності адміністрацій та профспілкових комітетів закладів освіти.

Інженер з ОП міського управління освіти Процишин М.М. нагадав алгоритм проведення триступеневого оперативно-громадського контролю за станом охорони праці, відзначив результативність періодичного заслуховування на нарадах питань охорони праці, проведення спеціального навчання працівників, зайнятих на роботах з підвищеною небезпекою, спільні заходи адміністрації та ПК, присвячених Всесвітньому дню охорони праці, участь у розслідуванні нещасних випадків. Учасники семінару отримали необхідні рекомендації щодо практичного виконання положень чинних нормативно-правових актів. Зокрема, йшлося про порядок екстреного повідомлення про нещасний випадок, який трапився з працівником, складання актів, довідок.

Тетяна Віталіївна повідомила про те, що ЗООППОНУ, міською організацією Профспілки розроблені у достатній кількості довідково-інформаційні матеріали з питань чинного законодавства з охорони праці, щодо організації контролю, існуючих ризиків травмування у побуті, по наданню першої допомоги постраждалим, нормативні документи, зразки документації яка має бути в кожній первинці. Такі матеріали можуть бути використані при проведенні лекцій, інструктажів, навчання з охорони праці під час проведення днів з ОП, проанонсувала розділ «Охорона праці» на сайті ЗООППОНУ.

Слухачі семінару познайомились з матеріалами досвіду роботи керівників та голів ППО гімназії №19 (Мельник С.В., Плаксіної Г.В.), ДНЗ №14 (Аносової М.С., Зюмкіної Н.П.), ДНЗ №39(Савіна Л.В., Селіванова І.В.) щодо участі у Всеукраїнському громадському огляді-конкурсу стану умов і охорони праці в навчальних закладах Міністерства освіти і науки України та з фотозвітами з ППО по проведенню Тижнів з ОП.

На семінарі було зазначено, що профспілкам спільно з адміністрацією необхідно і надалі дотримуватись виконання вимог Закону України «Про охорону праці», заходів, направлених на поліпшення умов праці, соціального захисту працюючих, які передбачені колективними договорами, угодами, забезпечити постійний контроль за станом безпеки праці і навчання.

Прес-центр
МО Профспілки