Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
Лист М. Рьомера голові ВРУ В. Гройсману
  • 22 лютого 2016
Володимиру Гройсману
Голові Верховної Ради України
Київ, Україна
Відправлено електронною поштою: [email protected]
Брюссель, 18 лютого 2016 року

 

Тема: Законопроект «Про внесення змін до Закону України "Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності»

Шановний пане Гройсман!

Європейський комітет профспілок освіти (ЄКПО) є європейською регіональною організацією Інтернаціоналу Освіти, глобального об’єднання профспілок вчителів. ЄКПО представляє 132 профспілки вчителів у Європі, а це понад 11 мільйонів учителів усіх рівнів освіти (дошкільна, початкова, середня, вища і професійно-технічна освіта) із 45 країн. ЄКПО є соціальним партнером у сфері освіти на рівні ЄС та галузевою федерацією Європейської конфедерації профспілок.

Цим листом ЄКПО та його членські організації рішуче підтримують вимогу Профспілки працівників освіти і науки України, що входить до ЄКПО, відкласти офіційний розгляд у Верховній Раді України законопроекту «Про внесення змін до Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» (реєстр. №3474 від 13.11.2015).

ЄКПО глибоко стурбований запропонованими поправками до статті 7 (членство у профспілках) і статті 36 (обов'язки профспілок, їх об'єднань щодо захисту прав та інтересів своїх членів) Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності». Пропоновані зміни суперечать і ставлять під загрозу права і гарантії, передбачені в статтях 22, 36 Конституції України, Конвенції Міжнародної організації праці № 87, а також в Законах України «Про

професійні спілки, їх права та гарантії діяльності», «Про громадські об'єднання» та «Про захист персональних даних». Якщо ці зміни будуть прийняті, вони стануть втручанням у самоуправління профспілок, що, на нашу думку, є серйозним порушенням демократичного розвитку в Україні. Відповідно до погоджених стандартів МОП, уряди не мають права обмежувати членство в профспілках або навіть вимагати схвалення їх статутів.

Тому ЄКПО закликає Вас, пане Гройсман, як Голову Верховної Ради України, та відповідний комітет Верховної Ради зібрати за столом переговорів зацікавлені сторони, а саме, представників профспілок, щоб забезпечити прозорий та легітимний розгляд.

Ми також закликаємо уряд взятися за вирішення набагато важливіших питань для забезпечення стійкого демократичного та економічного розвитку країни, щоб гарантувати майбутнє України в Європі.

Ми будемо відстежувати розвиток ситуації і повністю підтримуємо Профспілку працівників освіти і науки України в її справедливій боротьбі за соціальну відповідальність. У той же час, ЄКПО готовий підтримати або взяти участь у консультаціях із нашою членською організацією.

З повагою
Мартін Рьомер
Європейський директор