Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
Всесвітній день науки в ім'я миру та розвитку
  • 10 листопада 2022
 
Щороку 10 листопада відзначається Всесвітній день науки в ім'я миру та розвитку, який підкреслює значну роль науки в суспільстві та необхідність залучення широкої громадськості до дебатів щодо нових наукових проблем. Цей день також наголошує на важливості та актуальності науки в нашому щоденному житті.
 
Пов’язуючи науку з суспільством, Всесвітній день науки в ім'я миру та розвитку спрямований на те, щоб громадяни були поінформовані про досягнення в галузі науки. Наголошує на ролі вчених у розширенні нашого розуміння дивовижності й крихкості нашої планети, яку ми називаємо домом, і в тому, щоб наші суспільства стали більш стійкими.
 
Всесвітній день науки дає можливість мобілізувати всіх учасників навколо теми науки заради миру та розвитку – від урядовців до ЗМІ та учнів шкіл. 
ЮНЕСКО та інші міжнародні інституції настійно заохочують всіх приєднуватися до відзначення Всесвітнього дня науки в ім'я миру та розвитку – організовувати власні заходи та активності у цей день.
 
 Фундаментальні науки для сталого розвитку
 
«Застосування фундаментальних наук дуже важливе для прогресу в медицині, промисловості, сільському господарстві, водних ресурсах, енергетичному плануванні, навколишньому середовищі, комунікації та культурі», – підтвердила Генеральна Асамблея ООН у грудні 2021 року, коли було схвалено пропозицію про Міжнародний рік фундаментальних наук для сталого розвитку. Всесвітній день науки робить свій внесок у 2022 рік, відзначаючи саме цю тему.
 
«Нам потрібно більше фундаментальної науки для досягнення Порядку денного на період до 2030 року та його 17 цілей сталого розвитку», – зазначають у Генеральній Асамблеї ООН. 
 
Згідно з даними Звіту ЮНЕСКО з науки за 2021 рік – із 86 країн деякі виділяють менше 10% своїх витрат на дослідження на фундаментальні науки, а інші – більше 30%.
 
Наявність потенціалу в галузі фундаментальних наук відповідає інтересам як розвинутих країн, так і країн, що розвиваються, враховують потенціал застосування та сприяють сталому розвитку та підвищенню рівня життя громадян.
 
За матеріалами сайту
ЦК Профспілки