Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
Україна відзначає День писемності та мови
  • 10 листопада 2022
 
Українська мова – одна з головних цінностей нашої країни, наша гордість і наш скарб. Українську мову неодноразово забороняли і намагалися викорінити, а над її носіями вчиняли геноцид.
 
Українська мова має глибоке історичне коріння. За час свого існування вона пережила не менше пів тисячі циркулярів та указів, постанов і ухвал, розпоряджень та наказів про заборону. Але вона вистояла і з 24 лютого 2022 року розпочала свій вирішальний контрнаступ.
 
З початком повномасштабної війни рф проти України всі зрозуміли: мова – не тільки засіб комунікації, це – одна з найвищих цінностей, наш маркер ідентичності, а її утвердження посилює обороноздатність держави. 
Відзначення Дня української писемності та мови – це лише проголошення благородної мети, а справжня настанова нам, українцям, шанувати рідне слово, любити рідну мову і вивчати її протягом усього життя! Адже у сьогоднішній час важких випробувань мовний фронт, як і оборона мовних кордонів, – один з наріжних каменів нашої цілісності та суверенітету.
 
 Цікаві факти про українську мову
  • У сучасній українській мові нараховується понад 250 тисяч слів.
  • Українська мова має найбільше спільної лексики з білоруською, польською та сербською мовами. За вимовою українська найближча до чеської та словацької.
  • Перші слова українською були записані на листі в 448 р н.е. візантійським істориком Пріском Панікійським. Він записав слова «мед» і «страва».
  • Іменники в українській мають цілих 7 відмінків – це рекорд для слов'янських мов. На відміну від споріднених мов, у нас також є кличний відмінок.
  • У сучасній нормі правопису в українській мові дозволено вживати фемінітиви до професій і родів занять.
  • Найчастіша перша буква в словах в українській мові – буква «П». Найменше слів починається на букву «Ф» (не враховуючи букву «И» і м'який знак).
  • Перший український буквар вийшов у Львові в 1574 році. До наших часів зберігся лише один зразок з цієї партії. Зараз він зберігається в бібліотеці Гарварду.
  • Українська мова багата на синоніми. У слова «горизонт» 12 синонімів, а у слова «бити» – цілих 45.
За матеріалами сайту
ЦК Профспілки