Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
  • Актуальна інформація щодо рішень органів влади з питань бюджету, оплати праці та соціального захисту населення станом на 03.11.22
Актуальна інформація щодо рішень органів влади з питань бюджету, оплати праці та соціального захисту населення станом на 03.11.22
  • 7 листопада 2022
698fec19949ed576791b786416d89e20
 
1). Мінфін: За оперативними даними Державної казначейської служби України, у жовтні 2022 року до загального фонду держбюджету надійшло 72,8 млрд гривень.
 
За січень-жовтень 2022 року:
 
касові видатки держбюджету становили 1978,6 млрд грн, у т.ч. загального фонду – 1817,4 млрд грн, або 86,4% від розпису звітного періоду (у жовтні ц.р. касові видатки держбюджету склали 231,7 млрд грн, у т.ч. загального фонду –222,5 млрд грн);
 
державний бюджет виконано з дефіцитом у сумі 638,7 млрд грн, у т.ч. загальний фонд – у сумі 643,4 млрд грн, проти запланованого розписом загального фонду на січень-жовтень 2022 року дефіциту у сумі 1121,6 млрд грн (у жовтні ц.р. фактичний дефіцит держбюджету становив 143,4 млрд грн, у т.ч. загального фонду – 147,1 млрд грн);
фактичні державні запозичення до загального фонду держбюджету склали 932,4  млрд грн або  89,7% від запланованих на цей період.
 
Від розміщення ОВДП на фінансування держбюджету залучено 522,9 млрд грн, у т.ч., в іноземній валюті 65,2 млрд грн (1554,4 млн дол. США та 473,0 млн євро).
При цьому, за рахунок випуску військових ОВДП залучено 477,4 млрд грн, в тому числі, шляхом придбання у власність Нацбанком України – 340,0 млрд грн.
Із зовнішніх джерел залучено 409,4  млрд гривень.
 
Платежі з погашення державного боргу за січень-вересень 2022 року склали 342,8 млрд грн (95,6% плану), платежі з обслуговування – 113,2 млрд грн (79,8% плану).
 
 
 
 
2). Мінреінтеграції інформує:
 
-  Уряд спрямував черговий транш виплат на кеш-підтримку українців, які евакуюються з небезпечних регіонів. Станом на 2 листопада 2022 року чергові понад 5,5 млн грн було виплачено громадянам, які вирішили евакуюватися з Донецької та інших областей. Загалом українцям які евакуюються за програмою стартової кеш-підтримки вже виплачено 71 млн грн.
 
 
- У межах програми «Житлові приміщення для ВПО», яка фінансується Урядом Німеччини через банк KfW, Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву провів 13-й відбір ще 500 переможців, які зможуть отримати іпотечний кредит під 3 % річних.
 
Загалом за результатами попередніх відборів вже видано 450 іпотечних кредитів на загальну суму понад 578 млн грн.
 
 
3). Мінекономіки: єОселя - один із інструментів забезпечити українців житлом та дати поштовх економіці, - Юлія Свириденко.
 
 
4). МОЗ:
 
- Як медику-переселенцю працевлаштуватися в інший заклад охорони здоров’я.
 
Нагадуємо, що МОЗ України врегулювало механізм забезпечення робочими місцями медпрацівників, які через війну втратили можливість працювати за основним місцем роботи і працюють у медзакладах інших регіонів України. 
 
Тимчасове залучення медиків із числа ВПО у заклади охорони здоров’я врегульовано наказом МОЗ України від 04.03.2022 р. № 414. 
 
Можливістю працевлаштуватися в іншому медичному закладі вже скористалися 4 229 внутрішньо переміщених медичних працівників. Серед них: 1 985 лікарів, 1 488 фахівців (медичних сестер/братів, акушерів, фельдшерів, асистентів фармацевтів), 756 технічних працівників. 
 
 
- Україна та Японія підписали угоду про надання Уряду України гранту непроєктного типу на закупівлю критично важливого обладнання для наших лікарень. На рахунок МОЗ уже перераховано 300 мільйонів японських єн (понад 2 млн доларів США), які найближчим часом будуть спрямовані на закупівлю необхідного медичного обладнання та матеріалів. 
 
 
- Військові й цивільні українські пацієнти мають бути забезпечені дороговартісними імплантами безоплатно — Віктор Ляшко.
 
1 листопада Віктор Ляшко провів зустріч із представниками Міністерства фінансів України, Командування медичних сил ЗСУ та Національної академії медичних наук (НАМН) щодо лікування військовослужбовців та цивільних і забезпечення їх імплантами. Учасники зустрічі домовилися, що після формування в найкоротші терміни державними установами НАМН потреби в дороговартісних імплантах та витратних матеріалах до них, МОЗ на основі аналізу отриманої інформації, ініціюватиме покриття таких витрат коштом держбюджету або інших незаборонених джерел (благодійні фонди, медична гуманітарна допомога тощо).
 
 
5). Мінцифри: 150 млн грн допомоги спрямують на розвиток цифрової України. Влітку Мінцифри і Київстар підписали Меморандум про співпрацю у відновленні цифрової інфраструктури України. В межах меморандуму телеком-оператор передасть 300 млн грн на цифровізацію. Половина цієї суми вже надійшла на державний рахунок через платформу UNITED24.
 
 
6). Мінагрополітики закликає аграріїв долучатися до наповнення «Інтерактивної мапи руйнувань агросектору України», яку презентовано 2 листопада 2022 року (https://www.agrirecovery.com.ua/). Портал створено, щоб показати реальні збитки українського агросектору, завдані російською агресією, та допомогти агровиробникам зафіксувати скоєні проти їх підприємств воєнні злочини.
 
Сергій Кубах, керівник напряму земельної реформи Програми USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО), зазначив, що прямі втрати аграрного сектору України внаслідок війни становлять більше ніж $6 млрд, а загальні втрати – понад $ 30 млрд.
 
 
За результатами засідання КМУ 1 листопада 2022 року, зокрема:
 
- Уряд виділив додаткові 380 млн 985 тис. грн на гранти переробним підприємствам у рамках програми єРобота. Виділені кошти, зокрема, сприятимуть створенню нових робочих місць та розвитку у галузях переробної промисловості. https://bit.ly/3sPk8ZC.
 
- Уряд розширив можливості участі в програмі забезпечення житлом внутрішньо переміщених осіб. Право на пільговий іпотечний кредит отримали ВПО, які мають житло на території громад, розташованих у районах проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають у тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), перелік яких затверджений наказом Мінреінтеграції. Затверджено зміни до Порядку пільгового іпотечного кредитування ВПО за рахунок коштів гранту, наданих Кредитною установою для відбудови (KfW).
 
Докладніше: https://bit.ly/3TTWkjhhttps://www.kmu.gov.ua/npas/pro-vnesennya-zmin-do-poryadku-pilgovogo-ipotechnogo-kredituvannya-s1227-11122 - ПКМУ від 01 листопада 2022 р. № 1227
 
 
Новини Парламенту:
 
- Проект Державного бюджету на 2023 рік буде розглянуто найближчого пленарного засідання, — Руслан Стефанчук.
 
Комітет Верховної Ради України з питань бюджету на своєму засіданні 2 листопада 2022 року розглянув проект Закону України про Державний бюджет України на 2023 рік (реєстр. № 8000 від 31.10.2022), підготовлений Кабінетом Міністрів України до другого читання та ухвалив рішення: рекомендувати Верховній Раді України законопроект про Державний бюджет України на 2023 рік (реєстр. № 8000 від 31.10.2022) прийняти у другому читанні і в цілому як закон з урахуванням пропозицій Комітету щодо змін до законопроекту, погоджених з Міністерством фінансів України.
 
У доопрацьованому законопроекті, як і раніше, не передбачено зростання розмірів мінімальної зарплати та прожиткового мінімуму. Разом з тим, передбачено доручення Уряду щодо опрацювання питання про збільшення видатків для підвищення розмірів прожиткового мінімуму і мінімальної зарплати на 2023 рік після припинення воєнного стану, виходячи з наявних фінансових ресурсів державного бюджету та оцінювання обґрунтованості додаткової потреби у бюджетних коштах.
 
 
 
- «Baby Box for Ukraine» - жителі Шотландії об’єднались у допомозі для новонароджених в Україні. Бейбі-бокс з Шотландії - це додаткова благодійна допомога. Адже навіть в умовах війни родинам новонароджених в Україні видається державна допомога «Пакунок малюка» або грошова компенсація у розмірі 6300 грн (на вибір родини).
 
 
- Держава забезпечить повноцінне та ритмічне фінансування житлових субсидій в опалювальному сезоні.
 
Комітет Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів в порядку контролю заслухав інформацію центральних органів виконавчої влади щодо стану готовності системи виплати громадянам житлових субсидій на оплату житлово-комунальних послуг в зимовий період.
 
 
За матеріалами сайту
ФПУ