Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
  • 19-й Виконавчий комітет ВЕРС заявив про повну підтримку українських профспілок та засудив військову агресію росії
19-й Виконавчий комітет ВЕРС заявив про повну підтримку українських профспілок та засудив військову агресію росії
  • 4 листопада 2022
314337852 2140505606121368 65179882126444886 n
 
У Брюсселі відбувся Виконавчий комітет ВЕРС, на якому було обговорено найбільш нагальні проблеми в регіоні, у першу, війна в Україні та її наслідки для економіки і життя людей у Європі, солідарна підтримка українських трудящих та їхніх профспілок, підготовка до Конгресу МКП і його наслідки для Загальноєвропейської регіональної ради МКП.
 
У роботі взяв участь Голова ФПУ Григорій Осовий. Засідання проходило 26 жовтня ц.р. під головуванням президента ЗЄРР Іраклія Петріашвілі.
 
Генеральний секретар ЗЄРР, Генеральний секретар ЄКП Лука Вісентіні у своєму зверненні привернув увагу присутніх до кризи в енергетиці та зростання  вартості життя, спровокованого війною, вкотре заявивши про одностайну підтримку українського народу в його боротьбі з агресією. Він також закликав національну та європейську владу вжити конкретних і термінових заходів для боротьби з інфляцією та зростанням цін, для підтримки й інтеграції біженців незалежно від їхнього походження, необхідності роботи в ім'я миру, що має ґрунтуватися на виведенні російських військ із країни, відновленні й повазі до територіальної цілісності України, потенційних мирних перемовин згідно з правом самовизначення українського народу.
 
Голова ФПУ Григорій Осовий поінформував про постійні руйнівні атаки на інфраструктуру України, про гуманітарну діяльність ФПУ та її членських організацій, міжнародну профспілкову солідарність з надання допомоги постраждалим від військових дій в Україні, зокрема, внутрішнім переселенцям, а також про просування  в Україні антиробітничого та антипрофспілкового законодавство, порушуючи стандарти ЄС і МОП.  Григорій Осовий закликав МКП звернутися до Адміністративної ради МОП вивести з її складу представника ФНПР, підкресливши, що це неприпустимо, особливо коли інший член Адмінради Голова БКДП Олександр Ярошук знаходиться у в’язниці за підтримку справедливої боротьби українського народу проти російської агресії.
 
Під час дискусії учасники висловили несприйняття військової агресії росії, підтвердили солідарність з українським народом і відкинули антиробітничу політику та дії влади, їхню спробу використати воєнний стан і війну для знищення трудових і соціальних стандартів у рамках багаторічної неоліберальної кампанії та наполягали на тому, що проєкт інтеграції до ЄС та відбудова України мають ґрунтуватися на нормах і принципах ЄС.
 
Виконавчий комітет також обговорив становище профспілок у Білорусі, де режим Лукашенка ліквідував усі незалежні профспілки, ув'язнив профспілкових лідерів і назвав профспілки екстремістськими організаціями. Кілька лідерів членських організацій БКДП покинули країну і реорганізувалися як "БКДП у вигнанні" в асоціацію "Салідарнасць" у Бремен (Німеччина), яка продовжить представляти інтереси білоруських трудящих, доки діяльність незалежних профспілок у країні буде залишатися незаконною, а також підтримувати ув'язнених профспілкових лідерів і активістів Білорусі. Учасники висловили повну підтримку БКДП, обговорили подвльші акції солідарності, спрямовані на тиск на режим і звільнення заарештованих братів і сестер, закликали також до рішучих і недвозначних кроків з боку Міжнародної організації праці проти уряду Білорусі, який вдався до цілеспрямованих дій з усунення всієї свободи об'єднання.
 
Про підготовку Конгресу МКП розповів Оуен Тюдор, заступник Генерального секретаря МКП. Серед іншого Комітет продовжив обговорення регіонального представництва у виборних органах МКП, необхідності забезпечення гендерного та регіонального балансу. Було також обговорено останні події в профспілковому русі та політичну ситуацію в Казахстані.
 
Комітет також затвердив звіт секретаріату, жіночого та молодіжного комітетів. ЗЄРР представила вжиті дії, повідомила про Жіночу школу ЗЄРР, де обговорювали гендерний розрив в оплаті праці, і закликала членів ЗЄРР взяти активну участь у жіночій конференції ЗЄРР, запланованій на 14 і 15 грудня. Були представлені підсумки Молодіжної конференції ЗЄРР, на якій було обрано новий 7-й Молодіжний комітет ЗЄРР.
 
Після Конгресу МКП ЗЄРР почне підготовку до Генеральної асамблеї ЗЄРР і доручить Координаційному комітету керувати цим процесом, включно з широкими консультаціями на платформі Школи ЗЄРР.
 
За матеріалами сайту
ФПУ