Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
1 листопада – День народження ЄС
  • 1 листопада 2022
 
1 листопада день свого заснування відзначає Європейський союз – економічний та політичний союз, що об’єднує 27 незалежних держав-членів, розташованих у Європі.
 
ЄС бере свій початок від утворення Європейської спільноти з вугілля та сталі (ЄСВС) і Європейської економічної спільноти (ЄЕС), які сформувалися з шести країн у 1957 році. 
 
У наступні роки територія ЄС зростала за рахунок включення нових держав-членів. Водночас збільшувалася сфера впливу шляхом розширення політичних повноважень. 
 
У сучасному вигляді існує на основі Маастрихтського договору, підписаному 7 лютого 1992 року, який набрав чинності з 1 листопада 1993 року. 
 
З юридичної точки зору в ЄС немає столиці, але де-факто такою є місто Брюссель, де базуються більшість інституцій Євросоюзу. 
 
ЄС і Україна 
 
Європейська комісія або Представництво Євросоюзу в Україні з’явилось у Києві невдовзі після проголошення Незалежності – у 1993 році. 
 
7 лютого 2019 року до Конституції України були внесені зміни й закріплено стратегічний курс до набуття повноправного членства України в ЄС та НАТО. Тоді свої голоси за це віддали 334 депутатів парламенту України.
 
23 червня 2022 року Лідери Європейського союзу на саміті в Брюсселі затвердили рішення надати Україні та Молдові статус кандидата на вступ.
 
Україна подала заявку за кілька днів після вторгнення Росії на територію у лютому 2022 року, і процес йшов із рекордною швидкістю.
 
Вступ до ЄС може тривати певний час, однак, статус кандидата – це перший офіційний крок до членства в ЄС. Цей крок, безперечно, став важливим моментом для України, адже майбутнє України – в ЄС! 
 
 
Факти про ЄС 
  • Країни-засновниці ЄС – Франція, Італія, Бельгія, Люксембург, Нідерланди і Федеративна республіка Німеччина. Термін їхнього членства перевищує 60 років.
  • У ЄС немає власних збройних сил, зате більшість країн-учасниць входять в НАТО.
  • Шенгенська зона охоплює не всю територію ЄС, а лише 22.
  • Населення Євросоюзу — понад 500 мільйонів осіб.
  • 75% громадян Європейського союзу мешкають у містах, і цей відсоток неперервно зростає.
  • Найменша країна, що входить до Європейського союзу – республіка Мальта, територія якої менша навіть за Люксембург і о.Кріт.
  • Найбільша країна ЄС – Франція, а найбільш відвідуване місто – Париж
  • Євро – грошова одиниця, що стала офіційною в 19 країнах Європейського Союзу і з часом повинна нею стати ще у сімох.
  • В Євросоюзі – 24 офіційні мови. На засіданнях Європарламенту депутати можуть використовувати будь-яку з них. А, щоб народні обранці розуміли один одного, в парламенті працюють 330 штатних і 1800 позаштатних перекладачів-синхроністів.
За матеріалами сайту
ЦК Профспілки