Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
  • Профспілки країн Центральної Європи солідарні з українськими профспілками і народом України
Профспілки країн Центральної Європи солідарні з українськими профспілками і народом України
  • 31 жовтня 2022
 630 360 1589556224 201
 
Президенту України В.Зеленському, Прем'єр-міністру України, послам України в країнах Центральної Європи, Урядам країн Центральної Європи Об'єднання профспілок країн Центральної Європи надіслало Резолюцію на знак солідарності з трудящими України, а також з українськими профспілками.
 
Об'єднання профспілок країн Центральної Європи обговорили ситуацію в Україні на своїй зустрічі у вересні ц.р. та висловили повну солідарність з Україною та українським народом.
У Резолюції зібрання зазначено: «Підтримка наших профспілок проявляється не лише на словах, а й через численні конкретні заходи допомоги, які були і продовжують здійснюватися на благо народу України. Напад Росії на країну рішуче засуджувався нами з першого дня війни.
 
Звичайно, ми розуміємо, що через війну повсякденне життя в Україні довелося обмежити багатьма заходами. Однак, разом з нашими українськими колегами, Європейською конфедерацією профспілок та Міжнародною конфедерацією профспілок, ми категорично не сприймаємо останні законодавчі зміни до трудового законодавства в Україні та наміри провести очевидну експропріацію профспілкової власності. Саме працівники є основою країни в умовах війни, і саме цих людей, які героїчно працюють в тилу, тепер безпідставно ще більш обмежують в їхніх і без того недостатніх трудових правах. Це рішення є незрозумілим для нас і справедливо критикується Міжнародною організацією праці та Європейським Союзом.
 
Україна є кандидатом на вступ до ЄС, але шлях до цієї європейської спільноти цінностей лежить не через посилення експлуатації трудящих, а через серця українців. Тому ми сподіваємося, що Україна скасує Закон № 2434-IX (законопроект 5371) (в умовах воєнного часу) та приведе трудове законодавство у відповідність до стандартів МОП та ЄС. Трудящі заслуговують на те, щоб політики серйозно ставилися до них, особливо в Україні. Знаючи свої обов'язки, особливо в умовах кризи, люди також очікують на належні їм права».
 
На знак солідарності з трудящими України, а також з українськими профспілками: профспілки Австрії – ÖGB, Чехії – CMKOS, Хорватії – SSSH, Угорщини – SZE і MASZS Z, Ліхтенштейну – LANV, Словаччини – KOZ, Словенії – ZSSS, Швейцарії – SGB.
 
Слід зазначити, що ФПУ, починаючи з квітня минулого року послідовно виступала проти законопроєктів, спрямованих на демонтаж в Україні гарантованої Конституцією України, міжнародним та європейським правом системи захисту найманих працівників від свавілля роботодавців у трудових відносинах.
 
Зокрема це стосується законопроєктів № 5371 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо спрощення регулювання трудових відносин у сфері малого і середнього підприємництва та зменшення адміністративного навантаження на підприємницьку діяльність» та № 5388 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо дерегуляції трудових відносин».
 
Зазначені законопроєкти, маючи на меті так звану «дерегуляцію» або «спрощення» регулювання трудових відносин, мають норми, які порушують норми Конституції України, міжнародно-правових актів, містить низку вкрай загрозливих положень, що встановлюють дискримінаційні норми для працівників, значно послаблюють рівень захисту працівників, звужують обсяг трудових прав та соціальних гарантій працівників у порівнянні з чинним національним законодавством, нівелюють представницьку і захисну функцію профспілок.
 
За матеріалами сайту
ФПУ