Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
  • МІЖНАРОДНА СОЛІДАРНІСТЬ. Зустріч у ФПУ з американськими партнерами
МІЖНАРОДНА СОЛІДАРНІСТЬ. Зустріч у ФПУ з американськими партнерами
  • 28 жовтня 2022
20221026 111336
 
У Будинку профспілок 26 жовтня ц.р. відбулася робоча зустріч з американський дипломатом, екс-послом США в Греції та Білорусі, помічником (2000 – 2003 рр.) генерального секретаря НАТО, науковим співробітником Atlantic Council та чинним Президентом благодійного фонду Corus International Даніелем Верном Спекхардом.
 
 У зустрічі взяли участь заступники голови ФПУ Володимир Саєнко і Василь Андреєв, голова Профспілки трудящих металургійної і гірничодобувної промисловості України Олександр Рябко, керівництво ПрАТ «Укрпрофоздоровниця», керівники структурних підрозділів ФПУ і працівники Фонду.
 
Спочатку Даніел Верн Спекхард ознайомився з фотоекспозицією, яка ілюструє події Революції гідності в Будинку профспілок та процес його відновлення.
 
Під час зустрічі було підбито підсумки піврічної співпраці Фонду та профспілок в сфері гуманітарної допомоги тимчасово переміщеним особам розміщеним у профспілкових закладах по всій Україні.
 
Заступник голови ФПУ Володимир Саєнко, підкреслив, що благодійних фонд «Корус» - організація, яка надала найбільшу допомогу для утримання тимчасово переміщених осіб у профспілкових оздоровницях, і відзначив високий рівень та якість виконання взаємних зобов’язань.
 
Він також поінформував про роботу гуманітарного штабу ФПУ спрямовану на надання допомоги членам профспілок безпосередньо на місцях в Харківській, Миколаївській, Київської, Сумській, Чернігівській, Запорізькій та інших областях, про іноземну допомогу Міжнародної і Європейської конфедерацій профспілок, Міжнародної організації праці, національних профцентрів та організацій, зокрема об’єднання американських профспілок АФП-КПП. А також необхідності державної підтримки через пільгове оподаткування профспілкових санаторіїв, туристських готелів, гуртожитків, в яких розміщуються тимчасово переміщені особи.
 
Володимир Саєнко сфокусував увагу американських партнерів на проблемних питаннях проходження зимового періоду для профспілкових об’єктів, де проживають переселенці. Застосування більш економічних нових опалювальних систем разом з традиційно працюючими. Були обговорені проблемні питання та окреслено першочергові завдання для успішного проходження зимового періоду.
 
Розглянуто також питання зайнятості тимчасового переміщених осіб. Допомоги їм в пошуку тимчасової роботи, проведення перенавчання. Даніел Верн Спекхард висловив зацікавленість у підтримці спеціальних програм направлених на вирішення цього питання разом з профспілками  при підтримці органів державної влади.  
 
Заступник голови ФПУ Василь Андреєв навів приклад пілотної програми підготовки спеціалістів з монтажу вікон, яка вже реалізується Профспілкою будівельників, разом з роботодавцями, за міжнародної підтримки на базі навчального центру. Він зазначив, що все це потребує інвестування в програму, інструменти, комунікації, розміщення. На стартовому етапі, - затратно, але згодом витрати будуть знижуватися. І, що профспілки зацікавлені в реалізації таких програм. Це потрібно всім: державі, людям, роботодавцям.
Проблема перекваліфікації працівників не меш актуальна і для працівників гірничо-металургійної галузі, - на цьому акцентував голова Профспілки металургів і гірників Олександр Рябко.
 
Він навів приклади втрат, які несе галузь у кадровому потенціалі від бойових дій. Вже втрачено 40 тис. робочих місць, а саме металургійне виробництво завантажене на 15 % від довоєнного рівня, гірничодобувна на 20%. Тому бізнес перевів більшість працівників на «простой», а з частиною працівників відповідно до нещодавно внесених змін до трудового законодавства в умовах війни, роботодавці отримали право припиняти трудові відносини, при цьому не виплачуючи жодної грошової компенсації. І безвідповідальні роботодавці почали цим правом активно користуватися. Профспілка на державному рівні підняла питання про виплату таким працівникам допомоги по безробіттю. Але влада не поспішає вирішувати це питання. Тому після наради з роботодавцями Профспілка звернулася з усім комплексом галузевих проблем до українського уряду.
 
Даніел Верн Спекхард з розумінням поставився до існуючих проблем профспілкового руху і наголосив, що українські профспілки завжди можуть розраховувати на його допомогу виходячи з існуючих можливостей. Він підкреслив, що профспілки є зосередженням талановитих людей, які і будуть відбудувати свою країни незалежно від дій чи бездіяльності влади.
 
Підсумовуючи, він зазначив: «Ми продовжуватимемо бути партнерами і шукати нові можливості в складній ситуації, в якій знаходиться Україна. Для нас час великих змін відкриває нові можливості для перетворень. Ми успішно знімаємо бар’єри, дивимось проблемам в очі відкрито.
 
Зараз ми думаємо як перейти зиму, але погляд у майбутнє має бути завжди з нами».
 
За матеріалами сайту
ФПУ