Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
  • Візит Американської Федерації вчителів до України: співпраця профспілок
Візит Американської Федерації вчителів до України: співпраця профспілок
  • 14 жовтня 2022
 
На запрошення Профспілки працівників освіти і науки України 11-12 жовтня 2022 року в Україні перебувала з візитом делегація Американської Федерації вчителів (AFT) на чолі з президенткою Ренді Вайнгартен.
 
До складу делегації ввійшли директор департаменту міжнародних відносин Патріція Кіфер, радник з питань комунікації Майкл Пауел, прессекретар AFT Ендрю Крук, міжнародний секретар Польської профспілки освіти ZNP Дорота Обідняк, Регіональний програмний директор Центру солідарності АФП Руді Портер, міжнародні ЗМІ. Гостинною стороною міжнародного заходу стала Львівська обласна організація Профспілки.
 
 
Мета візиту делегації AFT – ознайомитися із ситуацією у сфері освіти під час повномасштабної війни в Україні, зрозуміти вплив воєнних дій на життя педагогів, дітей та на освітній процес загалом, а також – донести керівництву держави своє бачення про війну, боротьбу українців за свою незалежність та мир на рідній землі.
 
Насамперед відбувся круглий стіл із головами обласних організацій Профспілки у Львівському національному університеті імені Івана Франка, на якому профспілкові колеги поговорили про освіту в час воєнного стану, роботу педагогів тощо. 
 
 
«Колеги, ми тут, щоб засвідчити жахливі наслідки російської війни та неймовірну стійкість українського народу. Очевидно ніхто не очікував два дні ракетного дощу на Україну. Ми раді спілкуванню з вами, хоч нам довелося скорегувати нашу програму, особливо після того, як всі школи знову перейшли в онлайн», – сказала Ренді Вайнгартен на першій зустрічі із головами обласних організацій Профспілки.
 
 
Голови обласних організацій Профспілки розповіли про стан освіти на місцях. Американську делегацію вразили розповіді Тетяни Матвеєвої – голови Чернігівської обласної організації Профспілки, Надії Гринь – голови Запорізької обласної організації Профспілки, Сергія Борисенка – заступника голови Харківської обласної організації Профспілки, Валентини Боровик – голови профкому СумДу, адже вони із місць, які найбільше потерпали від обстрілів та бомбардувань окупантів. А Марія Яцейко – голова Львівської обласної організації Профспілки, Тетяна Повханич – голова Закарпатської обласної організації Профспілки та Анатолій Стеценко – голова Черкаської обласної організації Профспілки розповіли про неймовірну єдність освітян та їх роботу у складних умовах.
 
 
«Нам важливо показати і розповісти вам правду про те життя, яким сьогодні живуть українські освітяни, і попри все тримають освітній фронт. Збройні сили України звільняють наші землі від окупантів, а вчителі – продовжують навчати наших дітей і дбають про майбутнє країни», – наголосив Голова Профспілки працівників освіти і науки України Георгій Труханов і розповів колегам про стан освіти на поточний момент та діяльність організації у такий складний для усіх час.
 
 
Делегація Американської Федерації вчителів мала низку зустрічей під час перебування в країні. Найбільш щемливими та емоційними були розмови із освітянами-переселенцями із Маріуполя, Бахмута, Харкова, Херсону, які нині проживають у профспілковому санаторії «Пролісок» та гуртожитку Дрогобицького державного педагогічного університету імені І. Франка.
 
Педагоги поділилися з американськими колегами своїми власними історіями життя. Вони розповіли як переживали ті страшні часи на початку війни, як тікали від куль, як втрачали житло і як вони вдячні за піклування та підтримку, яку вони мають тут.
 
 
«Я зворушена і натхненна українськими вчителями. Я слухала сьогодні про їхні переживання, про їх надію та найбільше про їх боротьбу. Один вчитель, коли ми чекали в укритті під час повітряної тривоги, сказав, що бажає щоб небо над нашими школами було чистим, а наші шкільні дзвоники продовжували дзвонити і кликати дітей до школи… І ми вирішили, що будемо голосами українських спілчан. Ви на передовій демократії і свободи. Ви працюєте щодня, щоб освіта продовжувалася, а діти навчалися. І ми донесемо вашу правду. Ми не залишимо вас і будемо вас підтримувати», – підкреслила президентка AFT Ренді Вайнгартен.
 
 
У межах візиту відбулася зустріч профспілкової американсько-української делегації із міським головою Львова Андрієм Садовим. Мер міста коротко поінформував про роботу освіти міста під час війни та її важливість.
 
Про повноцінну співпрацю між профспілками й соціальними партнерами йшлося на наступній зустрічі міжнародної делегації із директором департаменту освіти і науки Львівської ОДА Олегом Паскою та головою Комісії з питань освіти, науки та інновацій Львівської ОДА Іванною Герус.
 
Керівники освітянської галузі розповіли іноземним гостям про освіту регіону в час війни і про щоденну роботу на результат. «Ми маємо спільні цілі з нашим департаментом та депутатами – наші освітяни мають бути захищені і отримувати усе, що передбачено законодавством, навіть у надскладний час війни», – сказала голова Львівського обкому Профспілки Марія Яцейко. 
 
 
У свою чергу соціальні партнери підкреслили, що зараз дуже на часі розвивати дружбу між українськими, американськими й польськими школами і налагоджувати повноцінну співпрацю між навчальними закладами. Насамкінець роботи обговорили ідею такого виду співпраці. 
 
«Мала нагоду ще раз подякувати нашим друзям за підтримку, і було приємно бачити їхнє розуміння необхідності допомагати розвивати освіту в Україні саме зараз», – зауважила Іванна Герус. 
 
 
Також у рамках візиту відбувся обмін думками президентки AFT Ренді Вайнгартен та Голови Федерації профспілок України Григорія Осового щодо особливостей правового регулювання діяльності профспілок, їх ролі і місця у сучасному суспільстві. 
 
Загалом ці дні роботи були насиченими на зустрічі і на емоції. Колеги з Американської Федерації вчителів мали нагоду безпосередньо поспілкуватися і з профспілковими колегами з багатьох областей, з освітянами ВПО, і з освітніми керівниками різних рівнів. 
 
 
Сподіваємося, що цей візит колег буде потужним імпульсом для продовження ефективної співпраці між Американською Федерацією вчителів та Профспілкою працівників освіти і науки України. 
 
 
За матеріалами сайту
ЦК Профспілки