Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
  • Дискусійна платформа до 7 жовтня - Всесвітнього дня дій за гідну працю
Дискусійна платформа до 7 жовтня - Всесвітнього дня дій за гідну працю
  • 7 жовтня 2022
20221006 144128
 
Федерація профспілок України 6 жовтня 2022 року провела дискусію та тему: «Праця в умовах воєнного стану в Україні».
 
Щороку 7 жовтня відзначається Всесвітній день дій за гідну працю, який за ініціативи Міжнародної конфедерації профспілок та підтримки Міжнародної організації праці (МОП) проводиться з 2008 року.
 
Концепція гідної праці – це константа, яка має пронизувати урядові програми, оскільки тільки таким чином можна забезпечити економічне зростання та побудувати нову економіку. Особливої актуальності дане питання набрало в умовах правового режиму воєнного стану.
 
З огляду на це, Федерація профспілок України 6 жовтня у Києві у Будинку профспілок провела дискусійну платформу за участі сторін соціального діалогу: «Праця в умовах воєнного стану в Україні: поточна ситуація, виклики та загрози, шляхи вирішення». Її метою стало обговорення питань, пов’язаних із забезпеченням спільних дій соціальних партнерів для досягнення стандартів гідної праці в умовах війни.
 
За допомогою ZOOМ участь у заході взяли президент УСПП Анатолій Кінах, директор Центру зайнятості Юлія Жовтяк, активісти профспілкового руху, науковці  та міжнародні партнери ФПУ. Модерував дискусію заступник голови ФПУ Олександр Шубін.
 
Розпочався він з виступу Голови ФПУ Григорія Осового, який зазначив, що у Всесвітній день дій за гідну працю профспілки на всіх континентах традиційно проводять різноманітні заходи, щоб привернути увагу урядів і роботодавців до проблем на ринку праці та соціально-економічного становища робітників. Для нас головне — як згенерувати зусилля соціальних партнерів для подолання кризових явищ, що мають місце, - зазначив він, і нагадав присутнім, що саме за підтримки МОП в Україні було зреалізовано Програму гідної праці у 2016-2019 роках, а сторонами соціального діалогу підписано Меморандум про співробітництво з МОП з реалізації цієї Програми на період 2020-2024 рр. Її ключовими завданнями є:
 
- створення робочих місць;
 
- гарантування прав у сфері праці;
 
- розширення соціального захисту;
 
- ефективний соціальний діалог, які є вкрай актуальними в умовах сьогодення, коли ведеться війна з усіма руйнівними наслідками. В умовах війни, як підкреслив Г.Осовий, до існуючих проблем у сфері праці додалися інші, ще більш складні виклики і загрози, які вимагають посилення соціального діалогу та прийняття оперативних узгоджених рішень.
 
Ми вважаємо, що в умовах воєнного стану тристороннє співробітництво має бути значно посилено, зважаючи на невідкладність прийняття необхідних рішень і важливість консолідації зусиль сторін соціального партнерства спрямованих на їх виконання.
 
Позитивним у цьому плані є те, що Уряд не припинив узгоджувати  зі стороною профспілок і роботодавців  проєкти своїх нормативно-правових актів. УСПП і об’єднання роботодавців активізували роботу Антикризового штабу з розгляду галузевих і секторальних проблем в економіці та надання актуальних пропозицій Уряду. Забезпечено взаємодію з профільним Комітетом Верховної Ради. Відновлено інституційну спроможність Національної тристоронньої соціально-економічної ради.
 
Заслуговує на підтримку нещодавня ініціатива Міносвіти щодо створення галузевої тристоронньої соціально економічної ради. Водночас, не менш важливо забезпечити координацію роботи з відновлення економіки і  умов життєдіяльності на деокупованих територіях.
 
У цій справі важливу роль має відігравати діалог Центру з органами влади на місцях.  Потрібно пришвидшити внесення змін до Закону України “Про соціальний діалог”, надавши відповідні повноваження органам місцевого самоврядування і територіальним громадам.
 
Верховна Рада України розглядатиме проєкт Закону “Про Державний бюджет на 2023 рік ”. Неймовірно складна справа при значному скороченні ВВП забезпечити достатніми фінансами навіть потреби оборони і війська. І все ж таки разом із соціальними партнерами нам потрібно зробити все можливе для захисту від зубожіння працюючої людини.
 
Для цього потрібно забезпечити гарантований дохід за повну місячну норму робочого часу на рівні хоча б реального  прожиткового мінімуму, а ще краще — 60 % від національної середньої зарплати, яка в ЄС є порогом ризику бідності, - це біля 8 тис грн.
 
“Заморозка” мінімальної зарплати на рівні поточного року - 6 700 грн та скасування права на індексацію, як це пропонується урядовим законопроєктом, за оцінками профспілок удвічі збільшить кількість  «працюючих бідняків ”.
 
А це, разом з іншими негативними факторами — відсутність роботи, часткова зайнятість, борги по зарплаті, лібералізація трудових відносин, небезпечна праця – лише посилить міграцію українців закордон. Адже розрив у рівні оплати праці в Україні та ЄС поглиблюється.
 
Радою Європи остаточно ухвалено Директиву ЄС про мінімальну зарплату та колективні переговори. Німеччина одразу відреагувала, підвищивши мінімальну зарплату до 12 євро за годину (на 15%). США, згідно з Указом Байдена, щорічно підвищуватиме МЗП на 1 $ (наразі - це 11 $). В Україні колективними договорами охоплено менше  60% сукупної робочої сили. Однак, в країнах  ЄС охоплення працівників має становити не менше 80 %. Неважко передбачити,  якщо соціальні партнери не зреагують на ці тенденції на глобальному ринку праці, то в Україні криза дефіциту робочих місць і гідної праці переросте в кризу дефіциту робочих рук, які так потрібні для повоєнного відновлення України.
 
До того ж і у ЄС вкажуть Україні - кандидату в члени ЄС  на невідповідність критеріям набуття членства. Адже Президент Володимир Зеленський анонсував на цьогорічній Ялтинській конференції наміри форсувати підготовку до прийняття України навесні наступного року до ЄС. А це завдання і для влади, і для соціальних партнерів.
Таких дискусійних проблемних питань чимало.
 
Впевнений, що нинішня дискусійна Платформа підкаже як рухатися на шляху до гідної праці і гідного життя українців навіть в період воєнного стану. Голова ФПУ привітав її учасників з прийдешнім Днем Гідної праці та побажав їм пошуку продуктивних рішень.
 
З промовами виступили: Анатолій Кінах, Співголова Національної тристоронньої соціально-економічної ради від сторони роботодавців, Маркус Пілгрім та Магнус Берге –представники Офісу Міжнародного бюро праці (МОП) для країн Центральної та Східної Європи (м.Будапешт), Марсель Рьотіг, Фелікс Хетт, з Представництва Фонду ім. Фрідріха Еберта в Україні та Республіці Молдова.
 
Під час заходу відбулась Панельна дискусія «Гідна праця в умовах війни: роль соціальних партнерів у забезпеченні спільних цілей», в якій взяли участь Сергій Савчук, національний координатор МОП в Україні, Юрій Кузовий, директор директорату праці та зайнятості Мінекономіки, Олексій Туров, заступник Голови Федерації роботодавців паливно-енергетичного комплексу, Юлія Жовтяк, директор Державного центру зайнятості України, голови всеукраїнських профспілок та територіальних профоб’єднань. Олександр Рябко, голова Профспілки трудящих металургійної і гірничодобувної промисловості України, Андрій Зимін, голова Профспілки працівників вугільної промисловості України.
 
Учасники висловили націленість на продовження діалогу та напрацювання спільних рішень, які забезпечать досягнення в Україні стандартів гідної праці.
 
За матеріалами сайту
ФПУ