Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
  • Інформація щодо рішень органів влади, зокрема, з питань бюджету, оплати праці та соціального захисту населення
Інформація щодо рішень органів влади, зокрема, з питань бюджету, оплати праці та соціального захисту населення
  • 13 вересня 2022
0ebd4031fb78b3740bf5b3443d5593c056fee92b
 
1). Прем’єр-міністр України, керівництво ЄС та Світового банку презентували звіт «Швидка оцінка завданої шкоди та потреб на відновлення». Звіт надає висновки щодо втрат України від війни з росією у період з 24 лютого до 1 червня 2022 року та окреслює коротко-, середньо й довгострокові потреби країни у реконструкції та відновленні.
 
Вартість потреб на відбудову та відновлення України оцінюється в понад 349 млрд доларів. Про це повідомив Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль під час онлайн-виступу на презентації звіту, що відбулася в Брюсселі 9 вересня.
 
За оцінками звіту, протягом наступних 36 місяців Україні необхідно 105 млрд доларів США для вирішення нагальних потреб, таких як відновлення системи освіти, охорони здоров’я та інфраструктури, підготовка до майбутньої зими шляхом відновлення опалення та енергопостачання будинків, підтримка сільського господарства та ремонт життєво важливих транспортних шляхів.
 
 
 
 
2). Мінсоцполітики:
 
- задля вирішення проблемних питань по виплатам для ВПО Мінсоцполітики запроваджує централізацію призначення, нарахування та виплати в Єдиній інформаційній системі соціальної сфери (ЄІССС). До ЄІССС підключено Житомирську, Рівненську та Вінницьку області, які надають зворотній зв’язок по роботі системи та пропозиції щодо покращень її функціоналу. Також наразі відбувається підключення до системи співробітників управлінь соцзахисту з інших областей для остаточного впровадження цієї послуги на початку жовтня. Мета впровадження ЄІССС: кожен переселенець буде отримувати послуги за місцем свого фактичного перебування.
 
 
 
- мінсоцполітики в рамках укладеного меморандуму передано список для реєстрації в програму виплати багатоцільової грошової допомоги 10 560 особам від міжнародної гуманітарної організації ACTED.
 
На сьогодні 2 316 698 осіб включено до списків, переданих Мінсоцполітики до різних міжнародних організацій, в тому числі ACTED, задля виплати грошової допомоги.
Докладніше: https://www.msp.gov.ua/news/22181
 
- 6 вересня 2022 року Мінсоцполітики України уклало Меморандум про співпрацю у сфері соціального захисту населення з Благодійною організацією «Україно-Турецький Благодійний Фонд».
 
 
- мінсоцполітики попереджає про розповсюдження в популярних месенджерах та соцмережах шахрайських публікацій із пропозиціями отримати соціальні виплати для українців. Щоб не потрапити на гачок шахраїв, фахівці рекомендують: 1) довіряти тільки офіційним ресурсам (офіційний сайт платформи єДопомога – https://aid.edopomoga.gov.ua/), 2) не вводити реквізитів платіжних карток на незнайомих та підозрілих вебсайтах, 3) у разі помилкового введення даних на шахрайському вебсайті – негайно заблокувати платіжну картку.
 
4) Дотримуватися правил фінансової та кібергігієни.
 
 
- працює низка інформаційних ресурсів щодо соціального захисту населення:
 
 
Крім того, для громадян України, які планують або були вимушені покинути постійне місце проживання у зв’язку з широкомасштабною військовою агресією рф проти України за посиланням https://dopomoga-poruch.com/ зібрано корисну офіційну інформацію про особливості перебування в 154 державах.
 
 
3). Мінреінтеграції перерахувало кошти на виплати звільненим з полону українцям і тим, хто ще в неволі.
 
 
4). Держпраці розпочинає цикл безкоштовних вебінарів для всіх бажаючих, кого цікавить тема трудових відносин, здоров’я та безпеки на роботі. Перший захід відбудеться 20 вересня об 11 годині на тему: «Особливості регулювання трудових відносин в умовах воєнного стану».
 
 
5). Мінфін:
 
- у серпні 2022 року місцеві бюджети отримали 6,2 млрд грн трансфертів із загального фонду державного бюджету. З початку 2022 року (станом на 01.09.2022) Уряд України згідно з бюджетним законодавством забезпечив перерахування міжбюджетних трансфертів місцевим бюджетам в обсязі 92,7 млрд грн, що становить 83% від передбачених розписом асигнувань, зокрема: базову дотацію в сумі 10,9 млрд грн та освітню субвенцію в сумі 67,3 млрд грн, або 100% до розпису асигнувань. Також у розпорядженні органів місцевого самоврядування щомісячно залишається реверсна дотація, яка не перераховується до держбюджету в умовах воєнного часу, в обсязі 899 млн грн.
 
 
 
 
- за минулий тиждень у межах Державної програми «Доступні кредити 5-7-9%» видано 151 пільгових кредитів на загальну суму 968,22 млн грн, а усього з моменту старту Програми суб’єкти підприємництва станом на 05.09.2022 отримали від уповноважених банків 46 712 кредит на загальну суму 137,76 млрд гривень. За період дії воєнного стану в Україні у рамках Програми укладено 11 890 кредитних договорів на загальну суму 48,14 млрд гривень.
 
 
6). Мінекономіки: Темпи падіння ВВП сповільнюються – статистика Держстату і Мінекономіки. Мінекономіки прогнозує уповільнення падіння темпів ВВП в 2022 році до 33,2% (в серпні, за даними Мінекономіки, показник ВВП був нижче минулорічного орієнтовно на 35%). 8 вересня Держстат оприлюднив дані, згідно з якими зниження ВВП у ІІ кварталі 2022 року становило 37,2% (порівняно з ІІ кварталом 2021 року), що менше за попередні оцінки Мінекономіки (40,6%). https://www.kmu.gov.ua/news/tempy-padinnia-vvp-spovilniuiutsia-statystyka-derzhstatu-i-minekonomiky
 
7). Бухгалтерський сервіс Дебет-Кредит роз’яснює:
 
- за даними Держстату, інфляція на споживчому ринку в серпні 2022 р. порівняно з липнем 2022 р. становила 1,1%, з початку року – 19,5%
 
 
 
 
- НБУ продовжив дію підвищеної облікової ставки на рівні 25% річних.
 
 
9). Державна податкова служба України:
 
- наказом Міністерства фінансів України від 29.07.2022 № 225 затверджено Порядок підтвердження можливості чи неможливості виконання платником податків обов'язків, визначених у пп. 69.1 п. 69 підрозділу 10 розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України, який зареєстрований у Міністерстві України 25 серпня 2022 року за № 967/38303, зокрема щодо дотримання термінів сплати податків та зборів, подання звітності, реєстрації у відповідних реєстрах податкових або акцизних накладних, розрахунків коригування, подання електронних документів.
 
Зазначений наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування. Наказ опубліковано 6 вересня 2022 року. Докладніше: https://bit.ly/3Res1Cj
 
- Законом України від 15 серпня 2022 року № 2516-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо звільнення від оподаткування благодійної допомоги, виплаченої на користь членів сімей поранених та загиблих учасників бойових дій під час участі у відсічі збройній агресії та забезпеченні національної безпеки України» (набрав чинності 02.09.2022) внесено зміни до Податкового кодексу України: https://bit.ly/3x05W2o
 
- Законом України від 15 серпня 2022 року № 2520-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо сприяння розвитку волонтерської діяльності та діяльності неприбуткових установ та організацій в умовах збройної агресії Російської Федерації проти України» (набрав чинності 03.09.2022) внесено зміни до Податкового кодексу України: https://bit.ly/3d0dhYO
 
- Законом України від 15 серпня 2022 року № 2516-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо звільнення від оподаткування благодійної допомоги, виплаченої на користь членів сімей поранених та загиблих учасників бойових дій під час участі у відсічі збройній агресії та забезпеченні національної безпеки України» подовжено термін подання одноразових (спеціальних) добровільних декларацій до 1 березня 2023 року. https://bit.ly/3qox9rQ
 
За результатами засідань КМУ 7 та 10 вересня 2022 року, зокрема:
 
- уряд схвалив рішення про залучення від МБРР додаткового фінансування у розмірі 530 млн дол. США (у рамках проекту «Підтримка державних видатків для забезпечення стійкого державного управління в Україні»). Кошти буде спрямовано на оплату роботи працівників бюджетної сфери, забезпечення пенсійних виплат та окремих програм державної соціальної допомоги, таких як оплата житлово-комунальних послуг, підтримка малозабезпечених сімей, дітей-інвалідів та інвалідів з дитинства, ВПО, на оплату медичних послуг за програмою медичних гарантій. https://bit.ly/3RynlaH
 
- у межах програми «Прихисток» більш як 32,7 млн грн виділено з резервного фонду держбюджету на компенсацію витрат за липень власникам житла, які прихистили ВПО. Також часткову компенсацію витрат на загальну суму понад 81,5 млн грн буде проведено коштом міжнародних, благодійних організацій та громадських об’єднань. https://bit.ly/3L0R0a5
 
Кошти будуть зараховані до обласних бюджетів, бюджету міста Києва та Мінрегіону. Звідти їх направлятимуть власникам житла, які безкоштовно розмістили у себе внутрішніх переселенців з метою покриття витрат на житлово-комунальні послуги. https://bit.ly/3DfI52O
 
- Кабінет Міністрів схвалив постанову, яка передбачає реформування лісової галузі. 158 державних лісогосподарських підприємств об'єднають в єдине державне спеціалізоване підприємство «Ліси України». А замість 24 міжрегіональних управлінь лісового та мисливського господарства буде утворено 9 регіональних офісів лісового та мисливського господарства. Держлісагентство матиме контролюючі функції, а новостворене підприємство – господарюючі.
 
Міндовкілля наголошує, що трансформація галузі у жодному разі не означає скорочення працівників. Одне із завдань реформи – зберегти професіоналів, які працюють в лісі, та дати їм гідну зарплату.
 
 
https://www.kmu.gov.ua/npas/deiaki-pytannia-reformuvannia-uprav-a1003 - текст ПКМУ від  07.09.2022 № 1003
 
- Кабмін передбачив можливість подовження на два місяці чинних відстрочок від призову на військову службу для військовозобов’язаних під час мобілізації та на воєнний час. https://www.kmu.gov.ua/news/ukripliuiemo-trudovyi-front-vidstrochky-vid-mobilizatsii-podovzheno
 
- уряд вніс зміни до Порядку провадження органами опіки та піклування діяльності, пов’язаної із захистом прав дитини, зокрема розширено підстави для надання статусу дитини-сироти, дитини, позбавленої батьківського піклування, дітям, а також розширено підстави для втрати такого статусу.
 
 
 
- уряд вніс зміни до Правил перетинання державного кордону громадянами України у разі введення надзвичайного або воєнного стану. Зазначеними змінами: знято обмеження щодо кількості виїздів за кордон для осіб з інвалідністю та осіб, що їх супроводжували; унормовано питання підтвердження факту догляду, особами, які здійснюють догляд за особою, яка має потребу в ньому; збільшено строк для звернення супроводжуючих осіб до закордонної дипломатичної установи України в державі перебування для взяття осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю на консульський облік до семи робочих днів.
 
Новини Парламенту:
 
- Руслан Стефанчук: до 15 вересня очікуємо бюджетну резолюцію від Парламенту, після цього маємо її проголосувати та будемо очікувати проект бюджету. https://www.rada.gov.ua/news/Top-novyna/227805.html
 
- продовольча та медична допомога від благодійного фонду «Слава Україні» та партнерів надійде українцям – сформовано 3000 «Emerland Box» із їжею та медикаментами для жителів Донецької, Луганської та Харківської областей. https://www.rada.gov.ua/news/news_fr/227789.html
 
За матеріалами сайту
ФПУ