Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
  • Інформація щодо рішень органів влади з питань бюджету, оплати праці та соціального захисту населення станом на 5 вересня
Інформація щодо рішень органів влади з питань бюджету, оплати праці та соціального захисту населення станом на 5 вересня
  • 6 вересня 2022
images 050922
 
1). Мінфін інформує:
 
- за даними Національної служби здоров’я, у першому півріччі 2022 року середня зарплата лікарів становила 21 тис. грн (у 1,5 раза більше ніж у 2021 р.) та середнього медичного персоналу – близько 15 тис. грн (на 34% більше ніж у 2021 р.). Найвища середня заробітна плата в закладах екстреної медичної допомоги: лікарі – 27 тис. грн, середній медичний персонал – 20 тис. гривень.
 
Видатки загального фонду держбюджету разом з трансфертами за 8 місяців здійснено в обсязі 106,8 млрд грн (83,3% до плану на січень ‒ серпень, або 55,7% річного плану). За 8 місяців видатки за Програмою медичних гарантій здійснено в обсязі 95,7 млрд грн (91,7% до плану на січень ‒ серпень, або 60,8% річного плану).
 
На 2022 рік (станом на 01.08.2022) обсяг видатків на охорону здоров’я за загальним та спеціальним фондом становить у цілому за зведеним бюджетом 228,6 млрд грн (4,9% до ВВП).
 
«Медицина залишається одним з основних пріоритетів державної політики, особливо в умовах воєнного стану. Робимо усе можливе, щоб медичні заклади в умовах війни фінансувались безперебійно. Так, у липні Уряд отримав грант $1,7 млрд від Уряду США через механізм Цільового фонду Світового Банку, який спрямовано на покриття витрат загального фонду держбюджету для оплати медичних послуг за програмою медичних гарантій. Це сприяло стабільному фінансуванню програми медгарантій і своєчасній виплаті заробітної плати медпрацівникам», ‒ наголосив заступник Міністра фінансів Роман Єрмоличев.
 
 
 
- за оперативними даними Державної казначейської служби, у серпні 2022 року до загального фонду державного бюджету надійшло 204,6 млрд гривень.
 
Серед платежів, справляння яких контролюють податкові та митні органи, основні надходження були отримані, зокрема за рахунок: ПДФО та військового збору – 12,7 млрд грн; акцизного податку – 7,8 млрд грн; податку на прибуток підприємств – 17,4 млрд грн та інш. Надходження ЄСВ до Пенсійного фонду та фондів соціального страхування у серпні 2022 року становили 37,1 млрд гривень.
 
За оперативною інформацією ДКСУ за січень-серпень 2022 року касові видатки держбюджету становили 1449,4 млрд грн, у т.ч.у серпні 2022 року – 230,9 млрд гривень.
 
За січень-серпень 2022 року держбюджет виконано з дефіцитом у сумі 416,9 млрд грн; у серпні фактичний дефіцит держбюджету становив 5,4 млрд гривень.
 
 
 
- Європейський банк реконструкції та розвитку додатково спрямує 98,5 млн євро на підтримку ліквідності АТ «Укрзалізниця» (для фінансування критично важливих потреб Укрзалізниці).
 
 
 
2). Мінекономіки: Держава компенсувала роботодавцям 108 млн грн за працевлаштування понад 10 тисяч внутрішньо переміщених осіб, ‒ Юлія Свириденко.
 
 
3). Мінреінтеграції інформує:
 
- реєстрація місця проживання на ТОТ – не єдина підстава для взяття на облік ВПО. На гарячі лінії Мінреінтеграції почастішали звернення громадян, яким відмовляють у видачі довідки ВПО через те, що їхнє місце проживання зареєстроване не на тих територіях, де тривають бойові дії або які знаходяться в тимчасовій окупації. Мінреінтеграції наголошує, що відсутність реєстрації на ТОТ чи в регіонах, де тривають бойові дії, не може бути підставою для відмови у видачі довідки ВПО – міністерством надіслало лист обласним військовим адміністраціям з відповідними роз’ясненнями.
 
Якщо вам безпідставно відмовляють у видачі вказаної довідки, звертайтеся на гарячі лінії Мінреінтеграції.
 
Як підтвердити своє місце проживання при постановці на облік ВПО – деталі за посиланням: https://www.minre.gov.ua/news/reyestraciya-miscya-prozhyvannya-na-tot-ne-yedyna-pidstava-dlya-vzyattya-na-oblik-vpo
 
- до 1 жовтня триває прийом повторних заявок на виплати від ВПО. Всі внутрішні переселенці, які намагалися оформити державну допомогу до 30 квітня 2022 р. через застосунок Дія, але не отримали її, мають можливість все ж таки отримати належну допомогу. Для пришвидшення процесу ВПО мають право ще раз звернутися до органу соцзахисту населення. Для цього потрібно до 1 жовтня цього року прийти особисто до органу соцзахисту та написати ще одну заяву. Або ж надіслати таку заяву поштою. При цьому треба зазначити, зокрема номер банківського рахунка (за стандартом IBAN) або персональних даних одержувача, та підтвердити факт подання через Дію попередньої заяви, що була ще навесні (наприклад скріншот). Протягом 10 днів з надходження заяви буде призначена допомога. Докладніше: https://www.minre.gov.ua/news/do-1-zhovtnya-tryvaye-pryyom-povtornyh-zayavok-na-vyplaty-vid-vpo
 
- ВПО з АР Крим та Севастополя мають право на грошову допомогу нарівні з іншими. Докладніше: https://www.kmu.gov.ua/news/minreintehratsii-vpo-z-ar-krym-ta-sevastopolia-maiut-pravo-na-hroshovu-dopomohu-narivni-z-inshymy
 
- іпотека під 3%: ще 500 сімей ВПО відібрано для отримання пільгових кредитів.
 
 
4). Прем’єр-міністр України обговорив підтримку ВПО та відбудову з Міністром економічного співробітництва Німеччини. Денис Шмигаль подякував ФРН за виділення 200 млн євро Україні на програми підтримки внутрішніх переселенців, про що було оголошено вранці 4 вересня. Глава українського Уряду також запропонував опрацювати можливість спрямування частини цих коштів на гранти ВПО для започаткування власної справи.
 
 
5). Мінсоцполітики інформує:
 
- Міністерство повідомляє про підготовку змін щодо призначення субсидій і пільг в умовах війни. Зокрема, Мінсоцполітики пропонує оновити механізм призначення субсидій і пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу в умовах війни.Наразі прийом документів і призначення субсидій і пільг здійснюється управліннями соціального захисту населення (УСЗН), на місцевому рівні, і здійснюється з прив’язкою до місця, де розміщено відповідний УСЗН. Мінсоцполітики пропонує здійснювати призначення субсидій і пільг через Пенсійний фонд України. 
 
 
 
- Мінсоцполітики та Європейська федерація продовольчих банків обговорили можливості співпраці та взаємодії – зокрема щодо  підтримки людей з інвалідністю та ВПО продуктами харчування; взаємодії з гуманітарною платформою єДопомога для подальшої підтримки людей, які постраждали від війни та інш https://www.msp.gov.ua/news/22162.html
 
- Оксана Жолнович зустрілася з Міністром сім'ї та соціальної політики Республіки Польща Марленою Малаг – обговорено можливість синхронізації зусиль у частині забезпечення соціальних гарантій вразливим категоріям громадян, які постраждали від російської війни в Україні; домовлено продовжити співпрацю на технічному рівні задля допомоги українцям, які знайшли тимчасовий притулок на території Польщі.
 
 
 
- міністр соціальної політики України Оксана Жолнович розповіла про виплати для ВПО та субсидії в ефірі Національного телемарафону: https://www.msp.gov.ua/news/22166.html
 
6). Мінмолодьспорт: За час повномасштабного вторгнення російські війська частково або повністю зруйнували 113 спортивних об’єктів. Завдані збитки спортивній інфраструктурі вже перевищують 160 млн доларів. Про це повідомив Міністр молоді та спорту в ефірі телемарафону «Єдині новини» під час поїздки до Київської області https://www.kmu.gov.ua/news/vadym-huttsait-za-chas-povnomasshtabnoho-vtorhnennia-rosiiski-viiska-chastkovo-abo-povnistiu-zruinuvaly-113-sportyvnykh-obiektiv
 
7). МКІП: Олександр Ткаченко та Пйотр Глинський: українські культура та медіа потребують негайної допомоги в розмірі 250 млн євро.
 
 
 
8). НАДС:
 
- порівняльний аналіз складу державних службовців України у довоєнний та воєнний періоди: https://nads.gov.ua/news/porivnialnyi-analiz-skladu-derzhavnykh-sluzhbovtsiv-ukrainy-u-dovoiennyi-ta-voiennyi-periody
 
-     як зараз відбувається організація трудових відносин в ОМС в умовах воєнного стану (прийом на роботу, переведення, звільнення працівників) та що змінилось у трудовому законодавстві – методичні рекомендації.
 
 
9). Бухгалтерський сервіс Дебет-Кредит роз’яснює:
 
- якими будуть мінзарплата та прожитковий мінімум у 2023 році: цифри від Мінфіну. У листі Мінфіну від 15.08.2022 р. № 05110-14-6/17891 про особливості складання проєктів місцевих бюджетів на 2023 рік докладно розписано про зміст проєкту Держбюджету-2023. Зокрема, прогнозний розмір мінімальної заробітної плати з 1 січня 2023 визначено у розмірі 6700 грн, а прожиткового мінімуму для працездатних осіб – 2684 грн – тобто на рівні кінця 2022 року.
 
 
 
Довідково:
 
в рамках колективних переговорів щодо встановлення розміру мінімальної заробітної плати на 2023 рік, які відбулися 21 липня 2022 року, Профспілкова сторона з огляду на складну економічну ситуацію в країні та негативний вплив на економіку масштабної російської агресії запропонувала встановити мінімальну заробітну плату з 1 січня 2023 року виходячи із визначених на 2022 рік її розмірів, збільшених щонайменше на рівень інфляції (зазначена позиція схвалена рішенням СПО об’єднань профспілок від 11.07.2022 № 37-4). 
 
 
- праця у вихідні, святкові та неробочі дні під час війни. https://news.dtkt.ua/labor/labor-relations/78387-pracya-u-vixidni-svyatkovi-ta-neroboci-dni-pid-cas-viini
 
- з 3 вересня діє Закон щодо продовження податкової амністії та звільнення від оподаткування допомоги захисникам. 2 вересня опубліковано Закон від 15 серпня 2022 року № 2516-IX, яким граничний строк нульового декларування продовжено до 1 березня 2023 року. А також звільнено від оподаткування благодійну допомогу, виплачену на користь членів сімей поранених та загиблих учасників бойових дій під час війни https://news.dtkt.ua/state/laws-and-regulations/78379-z-3-veresnya-dije-zakon-shhodo-prodovzennya-podatkovoyi-amnistiyi-ta-zvilnennya-vid-opodatkuvannya-dopomogi-zaxisnikam
 
 
10). Державна податкова служба України інформує:
 
- у складний воєнний час платники підтримують державу, сумлінно сплачуючи до бюджету податки. Завдяки активній громадянській позиції наших платників держава стабільно отримує кошти для забезпечення ЗСУ та соціальних виплат. Так, у січні – серпні поточного року надходження (сальдо) до зведеного бюджету по платежах, що контролюються ДПС, становлять 726 млрд грн, що на 88,6 млрд грн (на 13,9%) більше, ніж у січні – серпні 2021 року.
 
До держбюджету надійшло 482,8 млрд грн, що на 62,7 млрд грн (на 14,9%) більше відповідного періоду минулого року.
 
Детальніше: https://bit.ly/3AGPvJq
 
- Держава підтримує здобувачів освіти, зокрема, шляхом повернення з бюджету частини податку на доходи фізичних осіб, утриманого із заробітної плати, по витратам понесеним на навчання. Тобто надається право на податкову знижку на навчання. Таке право передбачене статтею 166 Податкового кодексу України.
 
Детальніше: https://bit.ly/3D5osuf
 
- з початку кампанії одноразового (спеціального) добровільного декларування активів фізичних осіб задекларовано 5,3 млрд гривень. Сума задекларованого до сплати збору склала 317 млн гривень.
 
Звертаємо увагу, що терміни одноразового (спеціального) добровільного декларування активів фізичних осіб подовжено до 1 березня 2023 року.
 
Детальніше: https://bit.ly/3CWjM9I
 
За матеріалами сайту
ФПУ