Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
Гуманітарна підтримка від ФПУ для спілчан
  • 29 серпня 2022
KAZ 6825 2 260822
 
Гумштаб ФПУ, який очолює Голова ФПУ Григорій Осовий, продовжує активну роботу з надання допомоги громадянам, членам профспілок та профспілковим активістам, які постраждали від російської агресії. Ця робота зокрема включає розміщення та харчування внутрішньо переміщених осіб (ВПО) у санаторно-курортних і туристичних закладах ФПУ. За даними «Укрпрофоздоровниці», щодня в 34 профспілкових санаторіях, готелях і пансіонатах перебувають до 6 тисяч наших співвітчизників – внутрішніх біженців. 1200 з них отримують харчування, проживання та медичні послуги за кошти профспілок.
 
Продовольча допомога ФПУ.
 
У взаємодії з благодійними фондами та організаціями, в т.ч. і закордонними, формуються продовольчі набори для передачі їх переселенцям, які переїхали з регіонів, де ведуться бойові дії.
 
Така допомога за рішенням Гумштабу ФПУ надається і працівникам підприємств, які зазнали руйнувань внаслідок війни. Так, члени штабу на чолі з Головою ФПУ нещодавно з благодійною місією відвідали Харківську, Полтавську, Чернігівську області, де трудовим колективам таких підприємств, як «Харківгаз», «Турбатом», «Нафтогаз», «Світло шахтаря», «Танкоремонтний завод»,  обласному комітету Профспілки працівників державних установ, ВПО санаторіїв "Антей" і «Березівські мінеральні води» було передано 10 тонн гуманітарної допомоги. Наступного тижня такі візити заплановано до мм. Запоріжжя і Дніпро.
 
Готується Постанова Президії ФПУ стосовно надання єдиноразової фінансової допомоги членам профспілок, профактивістам і працівникам, постраждалим через війну.
 
Виходячи із наявних ресурсів, які накопичились у фонді солідарності та надійшли до ФПУ у якості гум.допомоги від партнерів із західних країн: з МКП і ЄКП, від Американської федерації праці та ін., за рішенням Президії ФПУ буде надано допомогу 450 членам профспілок.
 
Вже проведено збір та узагальнення відповідної інформації від профспілкових організацій, визначено пріоритетність причин, які є підставами для отримання фінансової допомоги членами профспілок.
 
Отже, хто її отримає:
 
- це насамперед родини, що втратили на війні членів сім’ї, які або загинули під час воєнних дій, зникли безвісті чи потрапили в полон;
 
- члени профспілок, які зазнали фізичних пошкоджень внаслідок бомбардування населених пунктів, та потребують лікування;
 
- ті, хто внаслідок війни втратили житло, або воно було пошкоджене від обстрілів та непридатне для проживання;
 
- категорії працівників, які постраждали через бойові дії внаслідок виконання ними службових обов’язків, зокрема, ті, хто працює на залізниці, в галузі енергетики, ЖКГ, на виробничих об’єктах цивільної інфраструктури, які ворог бомбардує та ін..
 
Допомога із-за кордону.
 
Наразі завершується робота з укладення нової угоди про співпрацю з благодійною організацією Corus International (США), яка за сприяння Конфедерації американських профспілок працює у понад 30 країнах світу.
 
На першому етапі співпраці з ФПУ, що тривав з початку березня по серпень ц.р., на підтримку ВПО, які знайшли для себе тимчасовий прихисток у  профспілкових санаторіях, за сприяння Corus International було витрачено 1 млн дол. США. Після перемовин, що нещодавно відбулись у Києві, вдалося досягти домовленості про продовження співпраці. ФПУ готується підписати з цією організацією нову угоду. Згідно з нею до березня 2023 року об’єм допомоги на утримання найбільш нужденних ВПО у закладах профспілок збільшиться до 2,5 млн. дол. США.
 
Одночасно ведуться перемовини з Агентством профспілкового розвитку Данії, яке брало участь у гуманітарній підтримці внутрішніх біженців і профспілок України. З березня по серпень ц.р. реалізовувався спільний проект і тепер постало питання щодо його пролонгації, оскільки воєнний стан в Україні продовжено і потреба такої підтримки лише зростає.
 
Велику підтримку нам надають такі організації як Американська федерація праці-Конгрес профспілок, центр «Солідарність». З ними вже проведено відповідні консультації і перемовини, в результаті ухвалено рішення про подальшу фінансову підтримку, що надходитиме до ФПУ.
 
Діалог ФПУ-МКП.
 
У відповідь на звернення Голови ФПУ Григорія Осового до Генерального секретаря Міжнародної конфедерації профспілок Шаран Барроу на День незалежності України як привітання надійшов лист-відповідь:
 
«Шановні колеги! Ми високо цінуємо роботу, яку ви за найскладніших обставин проводите в Україні. Продовження роботи ФПУ є необхідною основою гуманітарних зусиль. З цією метою ми переказуємо вам суму у розмірі 160 тис євро. Ці кошти можуть бути використані для надання гуманітарної допомоги, а також для структурної підтримки профспілкових організацій, щоб мати можливість захищати права працівників та профспілок в Україні. Щиро Ваша, Ш.Барроу».
 
Г.Осовий відповів: «Ми щиро вдячні за ту допомогу, яку ось уже півроку з моменту початку російської агресії проти України, нам надає МКП. Вона є вкрай актуальною, зокрема, у зв’язку із протистоянням ФПУ антисоціальним та антитрудовим реформам в Україні. Ми високо оцінюємо вклад МКП, адже, сподівання на закінчення війни влітку цього року, відповідно до прогнозів експертів, на жаль, не справдились. Через це нам дуже важко покрити дефіцит бюджету ФПУ. Тепер  частину наданої вами допомоги ми зможемо спрямувати на забезпечення діяльності нашої організації, адже, на початку літа ми вже були змушені провести скорочення штату працівників апарату і планували вдатися до повторного скорочення».
 

Не менш важливою є допомога, що надає Європейська конфедерація профспілок, до лав якої ФПУ має намір вступити, і вже подала відповідну заявку.Наприкінці вересня ц.р. на засіданні Президії ФПУ буде підбито підсумки гуманітарної роботи, проаналізовано її ефективність та визначено завдання на наступний період. Голова ФПУ Григорій Осовий закликає членські організації ФПУ, профспілкові організації усіх ланок активно долучатися до цієї роботи на благо кожного спілчанина.

За матеріалами сайту
ЦК Профспілки