Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
  • ПОЗИЦІЯ ФПУ. Парламентарі ініціюють запровадження механізму добровільного пенсійного страхування
ПОЗИЦІЯ ФПУ. Парламентарі ініціюють запровадження механізму добровільного пенсійного страхування
  • 16 серпня 2022
deposit
 
Коментар для vesti.ua Керівника Управління соціального страхування та пенсійного забезпечення Федерації профспілок України Володимира Максимчука щодо внесеного до парламенту законопроекту, який спрощує добровільну сплату пенсійних внесків.
 
Нагадуємо, що У Верховній Раді пропонують по-новому сплачувати пенсійні внески: кожен працівник отримає можливість додати грошей до ЄСВ, внесеного за нього роботодавцем, що теоретично має призвести до зростання пенсій.по-новому сплачувати пенсійні внески.
 
У пояснювальній записці зазначено проблему: механізм добровільного пенсійного страхування є, але з обмеженнями. Так, укласти договір з Пенсійним фондом (ПФУ) зараз можуть лише ті, за кого не сплачується ЄСВ, тобто ті, хто працює нелегально. Всім іншим скористатися такою можливістю не можна. Водночас якщо роботодавець платить ЄСВ за співробітника, скажімо, з мінімальної зарплати 6500 грн, у майбутньому у такого пенсіонера і пенсія буде маленькою. Самостійно доплатити до ПФУ він зараз не може.
 
У результаті, як зазначають депутати, у 2021 році договір про добровільні пенсійні внески уклали 6800 осіб, сплачено 106 млн 300 тис. грн, у 2022 році 4081 - осіб, сплачено 43 млн 600 тис. грн.
 
Тож коло платників добровільних внесків пропонується розширити.
 
Керівник Управління соціального страхування та пенсійного забезпечення Федерації профспілок України (ФПУ) Володимир Максимчук вважає ініціативу депутатів цікавою, але потрібно ретельно опрацювати деталі. “Наприклад, розподіл добровільного благодійного внеску на користь певного пенсіонера: він виплачується пенсіонеру у той спосіб, який передбачений для виплати пенсій, 30% такого внеску персоніфіковано йдуть у солідарну систему. Чому саме 30% у солідарну систему? Виникає питання, чи не буде це подвійним оподаткуванням для благодійних внесків, оскільки вони вже оподатковуються за іншим законодавством. Як обчислюватиметься стаж за добровільними внесками, якщо людина сплатить внесок один раз на рік, - йому буде нараховано один місяць стажу?”, - зазначає В.Максимчук.
 
Детальніше:
 
За матеріалами сайту 
ФПУ