Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
  • США: звернення на підтримку прав трудящих в Україні
США: звернення на підтримку прав трудящих в Україні
  • 10 серпня 2022
 index 090822 123
 
Від членів європейських та світових профспілок головний редактор журналу «Проти течії» (США) Девід Фінкель звернувся до Президента України Володимира Зеленського із закликом накласти президентське вето на нещодавно прийняті законопроекти №№ 5371 та 5161. 
 
Шановний пане Президенте Зеленський!
 
Висловлюючи щиру солідарність з народом України перед російською агресією, ми, члени європейських та світових профспілок, закликаємо Вас накласти президентське вето на нещодавно прийняті суперечливі законопроекти №№ 5371 та 5161. В іншому випадку мільйони працівників можуть втратити свій захист від зловживань з боку роботодавців.
 
Законопроект № 5161 (який вводить контракти з «нульовим  робочим часом») та законопроект № 5371 («Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо спрощення регулювання трудових відносин у сфері малого і середнього підприємництва та зменшення адміністративного навантаження на підприємницьку діяльність») було прийнято у другому читанні українським парламентом 19 липня.
 
Ми занепокоєні тим, що можлива реалізація цих законів призведе до ліквідації важливих трудових прав та деяких з останніх заходів захисту працівників від свавілля роботодавців, випадки якого почастішали в період війни та економічного спаду.
 
Якщо законопроект № 5371 буде ратифікований, до Трудового кодексу України буде додана нова глава III-B «Спрощений режим регулювання трудових відносин», що дозволяє роботодавцям «урізати на договірній основі» права працівників підприємств чисельністю до 250 осіб, тобто права переважної більшості працівників.
 
Для працівників «спрощений режим» означатиме довільні звільнення, понаднормову роботу з надуманих підстав або ігнорування колективних договорів щодо виплати заробітної плати. Це також поставить під загрозу можливість працівників об’єднуватись у профспілки та захищати свої права через профспілки.
 
У нинішніх умовах прийняття цих законів, які зазнали різкої критики з боку українських та міжнародних профспілок, посилить соціальну нерівність і ускладнить соціальний діалог. Окрім того, це може підірвати перспективи європейської інтеграції України.
 
Парламентський комітет з інтеграції України до Європейського Союзу визнав законопроект № 5371 таким, що не відповідає мінімальним соціальним стандартам Угоди про асоціацію. Він також не відповідає конвенціям Міжнародної організації праці (МОП).
 
Він не відповідає низці мінімальних стандартів, закріплених у Хартії основних прав Європейського Союзу, Європейській соціальній хартії (переглянутій) та інших нормативних актах Європейського Союзу.
 
Він також порушує норми, передбачені Конвенціями МОП №№ 132, 135, 158 та навіть установчою Конвенцією МОП № 1 (1919) про обмеження робочого часу на промислових підприємствах у 8 годин на день та 48 годин на тиждень.
 
У зв’язку з цим я, як прихильник звернення, шанобливо закликаю Вас розглянути і без того небезпечне становище трудящих в Україні та застосувати президентське вето на законопроекти №№ 5161 і 5371. Відхилення цих законопроектів полегшить тягар мільйонів українців, які вже страждають від жорстокого російського вторгнення, і допоможе посилити їхню стійкість до нього.
 
З повагою,
 
Девід Фінкель,
головний редактор журналу «Проти течії» (США)
 
 
За матеріалами сайту 
ФПУ