Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
Сьогодні – День Української Державності!
  • 28 липня 2022
 
Вперше в історії, сьогодні, 28 липня 2022 року, Україна відзначає День Української Державності. Ця пам'ятна дата покликана звернути увагу суспільства на традиції українського державотворення, які мають понад тисячолітню історію. Адже в умовах інформаційної війни, коли агресор маніпулює історією, пам’ять про сторінки минулого є надзвичайно важливою.
 
День Української Державності має на меті звернути увагу на традиції національного державотворення і вшановує всі його етапи.
 
Імплементація цього свята припала на активні воєнні дії, і має усі шанси міцно закріпитися в українських традиціях.
 
 
Історія впровадження 
 
Майже рік тому, 24 серпня, під час святкування 30-ї річниці Незалежності України було запроваджено це нове свято. Його встановлено Указом Президента України Володимира Зеленського, підписаним під час урочистостей до річниці.
 
Це свято співпало з історичною для українців датою – Днем хрещення Київської Русі-України, а також днем пам’яті святого князя Володимира Великого.
 
Тоді ж під час промови на урочистому засіданні Верховної ради України президент повідомив, що День Української державності стане вихідним днем. Однак нині через військовий стан додаткові вихідні скасовуються.
 
Сенс та ідея свята 
 
Верховна Рада України у травні 2022 року затвердила законопроект, який пройшов під № 5864 і був підтриманий 257 голосами.
 
Як йдеться у пояснювальній записці, нове свято сприятиме утвердженню наступності більш ніж тисячолітньої історії Української держави.
 
Згідно з документом, Україна бере початок з часів Київської Русі, Галицько-Волинського князівства, Литовсько-Руської держави, Гетьманщини, УНР, ЗУНР, Карпатської України до сучасної України.
 
День української державності має протистояти фейковому образу, який просуває рф. Оскільки в системі дезінформації Москви українці нібито не є окремим народом, а складовою частиною «триєдиного російського народу».
 
У Мінкульті наголосили, що ідея свята – утвердження зв'язку українців, які живуть тепер, з багатьма поколіннями нашого народу.
 
День Української Державності буде утверджувати зв'язок українців, які живуть тепер, з багатьма поколіннями нашого народу. Понад тисячу років державотворчому досвіду українців, нашій культурі, нашій самобутності, українському характеру.
 
 
Щиро вітаємо українців із Днем Української Державності!
 
У цей день ми особливо дякуємо всім, хто боронить нашу землю і незалежність на передньому краї, і прямо зараз дає відсіч агресору на фронті. І усім, хто працює на нашу спільну перемогу!
 
Разом до перемоги!
 
Слава Україні! 
 
За матеріалами сайту 
ЦК Профспілки