Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
  • ЄС має надіслати Україні сигнал про права трудящих, попереджає ЄКП
ЄС має надіслати Україні сигнал про права трудящих, попереджає ЄКП
  • 25 липня 2022
EU Ukraina Foto KENZO TRIBOUILLARD 1440 768 0987
 
У той час як український народ мужньо чинить опір російському вторгненню і допомагає переміщеним особам, український уряд і парламент використовують війну як привід для наступу на права трудящих та профспілки - у кричущій суперечності з прагненням країни вступити до ЄС.
 
Учора парламент ухвалив закон, який дискримінує працівників організацій з чисельністю менше 250 осіб, позбавляє їхнього захисту трудових прав та дозволяє таким організаціям ігнорувати існуючі колективні договори. Цей закон знищить колективні права, що лежать в основі соціальної моделі ЄС, і призведе до дроблення великих організацій на дрібні юридичні особи з боку роботодавців. Його прийняття суперечить Aquis, ЄС, включаючи принципи недискримінації та соціального діалогу, а також зобов'язання щодо ратифікованих конвенцій Міжнародної організації праці.
 
Парламент також ухвалив закон, що дозволяє роботодавцям наймати до 10% своєї робочої сили за нестабільними або нульовими годинними контрактами.
 
Існують ще два законопроекти, які передбачають конфіскацію майна Федерації профспілок України (ФПУ) - переважно санаторіїв, готелів, гуртожитків та навчальних центрів, які нині використовуються для прийому та допомоги внутрішньо переміщеним особам, через які після російського вторгнення пройшли понад 300 00 українців.
 
Ці проекти були розроблені і зазнали міжнародної критики задовго до початку війни, і їхнє обговорення сьогодні, коли країна перебуває на військовому становищі, є зовсім недоречним.
 
«Уряд і парламент України не можуть заявляти про своє бажання вступити до ЄС, позбавляючи при цьому трудящих їхніх основоположних прав, а деякі політики прагнуть вкрасти майно профспілок, яке використовується для розміщення переміщених осіб», - заявив Лука Вісентіні, Генеральний секретар ЄКП. ЄС має чітко дати зрозуміти це українському уряду та парламенту. Українські працівники несуть величезні жертви в цій війні і заслуговують на гідне і шанобливе ставлення з боку своїх політичних лідерів. ЄС не може ігнорувати кричущі порушення фундаментальних прав під час обговорення питання про вступ до ЄС. Чим швидше це стане зрозумілим політичним лідерам України, тим краще.
 
Профспілки Європи підтримують вступ України до ЄС та допомагають біженцям, які прибувають з України, а українські профспілки докладають величезних зусиль для допомоги переміщеним особам і могли б зробити свій внесок у процес вступу. ЄС має спонукати український уряд та парламент розглядати профспілки як партнера для відновлення України та її вступу до ЄС, а не як ворога, на якого можна напасти та пограбувати. Президент Зеленський має накласти вето на проголосовані законопроекти, і ми очікуємо чіткого сигналу від ЄС із цього приводу».
 
За матеріалами сайту
ФПУ