Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
  • ФПУ в авангарді допомоги армії та постраждалим внаслідок війни
ФПУ в авангарді допомоги армії та постраждалим внаслідок війни
  • 19 липня 2022
IMG 324c8dacb7738baecd9527fa991338b7 V
 
18 липня 2022 року у Києві в Інформагенції «Укрінформ» відбулась пресконференція на тему: «Профспілки допомагають тимчасово переміщеним особам».
 
Захід провела Федерація профспілок України. Спікерами виступили:
 
Григорій Осовий - Голова ФПУ; Володимир Саєнко - заступник Голови ФПУ, голова Наглядової ради ПрАТ “Укрпрофоздоровниця”; Ганна Гайдамака - заступник голови Правління ПрАТ «Укрпрофоздоровниця»; Ярема Жугаєвич - голова Профспілки працівників авіабудування та машинобудування України, голова наглядової ради ПрАт «Укпрофтур»; Сергій Стрілець - президент ПрАТ « Укрпрофтур».
 
Основні питання, що порушувались на пресконференції, були наступними: Як перебудували профспілки свою роботу в умовах воєнного стану? Яку гуманітарну роботу проводять сьогодні профспілки та кому вони заважають?
 
Промова Голови ФПУ Григорія Осового була присвячена тій роботі, яку проводить ФПУ у співпраці з міжнародними партнерами, її членські організації та підприємства на допомогу нашим співгромадянам, які вимушені були полишити свої домівки через війну. Він наголосив, що ФПУ з перших днів російської агресії долучилася до зміцнення обороноздатності країни. Профспілковими організаціями усіх рівнів на допомогу Збройним Силам України та силам територіальної оборони вже перераховано десятки мільйонів гривень, спілчани зі зброєю в руках боронять рідну країну та активно проводять волонтерську діяльність.
 
За рішенням ФПУ був створений штаб з надання гуманітарної допомоги членам профспілок, профспілковим організаціям та внутрішньо переміщеним особам (ВПО). За підтримки Міжнародної та Європейської конфедерацій профспілок, європейських національних профцентрів, Міжнародної організації праці для потреби біженців та ВПО з початку війни задіяні 16 профспілкових санаторіїв, 8 туристичних об’єктів, близько 10 об’єктів галузевих профспілок та територіальних профоб’єднань, які за цей період надали тимчасовий або постійний притулок для сотень тисяч вимушених переселенців. На даний час у профспілкових об’єктах мешкають понад 6 тис. осіб. Серед них переважна більшість – жінки з дітьми, члени сімей військовослужбовців, а також особи похилого віку та з обмеженими можливостями.
 
- Профспілки взяли на себе велику відповідальність за стан суспільства і трудівників в умовах війни, цю роботу ми не припиняємо та сподіваємось на допомогу від держави, - сказав Г.Осовий.
 
Саме про соціальну місію профспілок, Укрпрофоздоровниці і Укрпрофтуру розповіли у своїх виступах керівники цих підприємств. Вони проінформували, що з початку повномасштабної військової агресії рф проти України допомогу в санаторіях та інших профспілкових об’єктах отримали майже 0,5 млн. осіб. Це дуже важливо, адже, люди потребують медичної, психологічної допомоги, харчування та даху над головою.
 
Все це вони отримують від профспілок, - тим нахабніше сприймаються намагання з боку деяких народних депутатів, а саме представників Комітету Верховної Ради України з питань економічного розвитку, реанімувати законопроекти «Про правовий режим майна загальносоюзних громадських організацій колишнього Союзу РСР» (№6420 від 10 грудня 2021 року) та «Про мораторій на відчуження майна загальносоюзних громадських об’єднань (організацій) колишнього Союзу РСР» (№6421 від 10.12.2021), які передбачають забрати у профспілок соціально значущі об’єкти, а саме: санаторії, навчальні центри, дитячі табори, офіси та ін., щоб передати їх спочатку державі, а потім у приватні руки.
 
Це незаконно, - поінформував у своєму виступі заступник Голови ФПУ Володимир Саєнко. З цього приводу було оприлюднено Заяву ФПУ, де зазначено, що громадськість обурена тим, що в умовах війни, коли головним завданням парламенту є законодавче забезпечення реалізації та захисту національних інтересів, зокрема, в сферах безпеки і оборони, економіки, соціального захисту громадян України, народні депутати звертаються до унормування права власності, що є неактуальним та цілком немотивованим кроком.
 
- У профспілок на всі означені об’єкти є законні права, - сказав В.Саєнко, ми спромоглися зберегти всі ці об’єкти за останні десятиріччя і вони досі слугують людям, а тому профспілки сподіваються, що нам спільно з представниками влади все ж таки вдасться знайти такі механізми, які дозволять, щоб об’єкти соціальної інфраструктури профспілок й надалі слугували людям.
 
В цьому його підтримали усі присутні, а Ярема Жугаєвич акцентував, що нападки на майно профспілок чинилися дуже давно і це вже не перша спроба протягнути через Парламент ганебні закони щодо майна профспілок та інших громадських організацій, але наразі це не на часі! Більш того, вони   суперечать нормам Конституції України, Цивільного кодексу України та Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, Протоколам до неї, які є частиною національного законодавства України. В такій оцінці профспілки підтримують і чисельні міжнародні організації та їх експерти.
 
Невже у заголовного у ВРУ Комітету з економічного розвитку  в цей трагичний для країни час, коли понад 50 % підприємств зупинили роботу, а 30 % знаходяться в тіньовій економіці, втрачено біля 5 млн. робочих місць, критично впав експорт, ростуть ціни та інфляція та є багато інших важливих людських питань, такою нагальною є потреба  займатися майном громадських організацій?
 
Учасники пресконференції висловили думку, що законопроєктам №№ 6420, №6421 саме зараз дано хід у відповідь на принципову позицію профспілок, які останнім часом активно протидіяли прийняттю законопроєктів про працю №№ 5371, 5388, які звужують права працівників.
 
Особливо було відзначено, що країна, яка отримала статус кандидата в члени ЄС, має поважати не лише цінності Європейського Союзу, а й зобов’язання щодо ратифікованих конвенцій Міжнародної організації праці, тому ми сподіваємось, що Голова Верховної Ради, представники депутатських фракцій та груп дослухаються до наших аргументів та знімуть з розгляду законопроєкти №6420, 6421.
 
Ми сподіваємось, що цьому сприятимуть Міжнародна організація праці, Європейський Союз і наші міжнародні партнери з Європейських профспілок.
 
Отже, місія профспілок триває!
 
Переглянути відеозапис пресконференції можна за посиланням:
 
 
За матеріалами сайту
ФПУ