Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
Основні підсумки конференції МОП
  • 20 червня 2022
arton25937 965ab
 
Низка ключових рішень, прийнятих на щорічній Міжнародній конференції праці в Женеві, яка завершилася минулого тижня, принесе користь трудящим усього світу і підтримає тих, хто бореться за основоположні права в країнах, де порушення мають кричущий характер.
 
Рішення Конференції про включення охорони праці до основоположних прав на робочому місці, закріплених у Декларації 1998 року, відображає вплив міжнародних профспілкових кампаній та пропаганди, особливо в останні три роки, і змусить уряди, а значить і роботодавців, звітувати перед МОП значно більшою мірою. Технічні комітети конференції охопили цілу низку тем, заклавши важливу основу для прийняття стандарту МОП з якісного учнівства, підтримки гідної праці в соціальній економіці та економіці солідарності, а також сприяння створенню робочих місць, у тому числі у рамках Глобального прискорювача ООН з робочих місць та соціального захисту для справедливого переходу Комітет Конференції із застосування стандартів (CAS) ухвалив низку рішень для вирішення проблеми нестачі медперсоналу та забезпечення того, щоб вони, а також домашні працівники, багато з яких є мігрантами, отримували повний захист у питаннях організації, ведення колективних переговорів та інших основоположних прав. CAS прийняв сильні висновки, що зміцнюють основоположні принципи МОП щодо захисту трудящих та поваги до громадянських свобод, свободи об'єднання та колективних переговорів. Він також ухвалив рішучі висновки щодо М'янми, наполягаючи на тому, щоб військова хунта дозволила Комісії МОП з розслідування в'їхати в країну для проведення розслідування, а також Білорусі, де режим продовжує ігнорувати основні висновки доповіді Комісії з розслідування від 2004 року. І Білорусь, і М'янма отримали «спеціальні параграфи» у звіті CAS, що є найвищою санкцією, доступною Комітету. CAS також закликав Китай прийняти спеціальну місію для оцінки ситуації з дискримінацією та примусовою працею у Сіньцзяні та закликав уряд звітувати перед МОП до вересня.
 
Шаран Барроу, Генеральний секретар МКП, сказала: «Цього року МОП прийняла низку дуже важливих рішень, багато в чому завдяки роботі, виконаній МКП, її членськими та регіональними організаціями та Глобальними федераціями профспілок. Ми також визнаємо роль багатьох урядів, які залишилися вірними зобов'язанням, пов'язаним із членством у МОП. У світі, охопленому кризами, коли багатосторонні відносини піддаються нападкам, МОП виконує незамінну функцію, забезпечуючи життєво важливий захист трудящих та підтримку соціальної справедливості.
 
 
За матеріалами сайту
ФПУ