Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
  • ЮНІСЕФ у співпраці з МОН передав учителям понад 5 тисяч ноутбуків
ЮНІСЕФ у співпраці з МОН передав учителям понад 5 тисяч ноутбуків
  • 17 червня 2022
 
Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) у співпраці з Міністерством освіти й науки передав 5050 ноутбуків учителям, школи яких були зруйновані через війну в Україні. Ноутбуки допоможуть педагогам залишатися на зв’язку з учнями та восени відновити дистанційне навчання.
 
Від початку повномасштабної війни мільйони українців вимушено залишили домівки та тимчасово переїхали до інших населених пунктів або виїхали з країни. Через пошкодження та руйнування шкіл тисячі учнів залишилися без можливості навчатися, а вчителі – без можливості забезпечити фундаментальне право дітей на освіту. 
 
За даними МОН, станом на 14 червня 2022 року близько 1972 закладів освіти пошкоджено, з них – 194 зруйновані повністю. Пошкоджено також кожну шосту «безпечну школу» з числа тих, які ЮНІСЕФ підтримує на сході України.
 
«Забезпечення вчителів ноутбуками – пріоритетне завдання задля відновлення повноцінного освітнього процесу. Тисячі освітян, рятуючи життя, були вимушені евакуюватися з гарячих точок та потенційно небезпечних регіонів, часто не маючи можливості взяти найнеобхідніше.
 
Вдячний міжнародним партнерам за постійну підтримку освітян і плідну співпрацю задля відновлення сфери освіти України. Спільними зусиллями ми зробимо все, аби навчальний рік розпочався у безпечних умовах, а українські вчителі були забезпечені необхідним цифровим обладнанням», – зазначив Міністр Сергій Шкарлет.
 
Гуманітарна допомога від ЮНІСЕФ надійшла у межах підготувань до відновлення навчання у вересні 2022 року та склала майже 2 мільйони доларів США. 
 
«ЮНІСЕФ вдячний партнерам, урядам Японії, Норвегії, Ірландії, які доклалися до підтримки освіти в Україні у часи найскладнішої гуманітарної кризи. Зараз, як ніколи, освіта потребує значних інвестицій, щоб кожна дитина в Україні змогла відновити своє навчання та мати рівні шанси на розвиток. Через війну майже двоє з трьох дітей в Україні залишили домівки, тому зараз першочерговим є відновлення навчання у безпечний спосіб, зокрема і дистанційний, усюди, де можливо», – наголосив Мурат Шахін, голова Представництва ЮНІСЕФ в Україні. 
 
За погодженням Міністерства та місцевих органів управління освітою ноутбуки будуть розподілені між вчителями, школи яких пошкоджено чи зруйновано. Зокрема, техніку отримають освітяни Сумщини, Житомирщини, Київщини, Миколаївщини, Чернігівщини, Харківщини, Запоріжжя, Донеччини, Херсонщини та Луганщини. Частину ноутбуків буде передано до Закарпатської області для переміщених учителів. 
 
Нагадаємо, Міністерство системно працює над залученням якомога більшої кількості донорів, організацій та представників бізнес-сектору до підтримки цифрової освіти в Україні.
 
За матеріалами сайту
МОН України