Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
Запорізькому педагогічному коледжу – 125!
  • 21 грудня 2015

Професія пов’язана зі щирістю,
Бо душі помирають без тепла.
Бо треба, щоб дитина, коли виросте,
Людиною усе життя була.

18 грудня 2015 року Комунальний вищий навчальний заклад «Запорізький педагогічний коледж» Запорізької обласної ради приймав вітання з Днем народження, зі 125-річчям. Це наймудріший за віком навчальний заклад нашої області, бо веде свій родовід з 1890 року від менонітського Хортицького центрального училища, в якому були відкриті дворічні педагогічні курси для підготовки вчителів початкових класів німецьких шкіл. Невдовзі вони стали чотирирічними, потім – учительською семінарією, технікумом, Верхньохортицьким, а потім Запорізьким педагогічним училищем, згодом – коледжем…

У кінці 1920 року в Україні була створена спілка, яка одержала назву Всеукраїнської профспілки працівників освіти і соціалістичної культури та об'єднала вчителів, бібліотекарів, працівників навчально-виховних, наукових і культурно-освітніх установ усіх губерній, які знаходились на нинішній території України. Мабуть, саме у цей період була створена профспілкова організації у Верхньохортицькій педагогічній школі.

Головою профспілки може бути людина активна, небайдужа, творча, та, яку поважають у колективі. Тож будемо вести відлік діяльності профспілкової організації від голови ПК Крижанівської Олександри Юхимівни. На чолі нашої організації в певний час були Коваленко Світлана Григорівна, Швігель Ніна Кононівна, Ткаченко Валентина Федорівна, Коваленко Ніна Олександрівна, Баєва Маргарита Ісаківна, Овчиннікова Валентина Іванівна, Чуйкіна Людмила Анатоліївна. У 80-х роках Ушакова Віра Іллівна була членом Республіканської Ради Профспілки працівників освіти і науки.

ХХІ століття діяльність профспілкових організацій забезпечило справді-таки незалежністю і свободою.

Сьогодні відносини профкому і дирекції навчального закладу дійсно партнерські, ми не розділяємо проблем, що виникають, на «свої» та «чужі». Спільно з адміністрацією коледжу вирішуємо різні питання: створення достойних умов праці і побуту студентів, охорони праці, оздоровлення працівників і їх дітей, організації відпочинку працівників і студентів, підтримки соціально незахищених категорій студентів.

Святкування 125-річчя об’єднало зусилля адміністрації і профспілкового комітету. У програмі проведення урочистих заходів - виховні години у групах «Сторінками історії коледжу» (зустрічі з ветеранами-педагогами, випускниками коледжу), конференція «Від витоків до сьогодення», робота музею коледжу, робота виставок і, звичайно ж, - урочиста частина. Затишна зала нашого навчального закладу зібрала викладачів, ветеранів праці, студентів, батьків, гостей. Викладачам коледжу вручені грамоти і оголошені подяки від Запорізької обласної ради, Запорізької обласної державної адміністрації, Департаменту освіти і науки Запорізької ОДА, Виконавчого комітету Запорізької міської ради. Директора коледжу Мельника Олександра Миколайовича нагороджено медаллю «За Розвиток Запорізького краю». Голова Запорізької обласної організації Профспілки працівників освіти і науки України Гринь Надія Іванівна вручила нашому керманичу найвищу нагороду Федерації Профспілок України - Почесний знак «За розвиток соціального партнерства».

Поза всяким сумнівом, профспілка – наша з вами міцна опора і надійний захист. З народженням тебе, Коледже! Високого рівня життя нам, Шановні Колежани!

…Слова загублять суть без інтонації,
А розум згасне, як не буде знань.
А ми відповідаємо за націю,
За сотні доль, за сотні починань.

Голова ППО
А. О. Лапіна