Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
  • Волонтерський рух в Національному університеті «Запорізька політехніка»
Волонтерський рух в Національному університеті «Запорізька політехніка»
  • 7 червня 2022
 
З перших днів війни Запоріжжя стало справжнім хабом для людей, які були вимушені покинути свої домівки і евакуюватися в більш безпечні місця. Переважна більшість організацій, закладів та державних структур повністю переформатували свою роботу задля великої мети – захисту нашого міста, його мешканців та евакуйованих до Запоріжжя людей, задля перемоги над російським агресором!
 
За ініціативи Первинної профспілкової організації студентів, аспірантів та докторантів НУ «Запорізька політехніка» на базі університету було створено Волонтерський штаб, який об’єднав активних студентів, співробітників та випускників у прагненні допомогти людям, які постраждали внаслідок бойових дій.
 
За перші тижні війни на потреби Збройних сил України, територіальної оборони, військової кафедри університету і бомбосховищ було передано матраци, подушки та ковдри, а також м’який інвентар (простирадла, підковдри, наволочки) для подальшого виготовлення джгутів та плетіння захисних сіток.
 
За участю співробітників студентського містечка Волонтерський штаб розміщує в гуртожитках НУ «Запорізька політехніка» осіб, що були вимушені евакуюватися з тимчасово окупованих територій та зон активних бойових дій. За весь період повномасштабної війни в гуртожитках університету знайшли тимчасовий прихисток більше 1500 осіб (із них майже 200 – діти), і їх кількість збільшується кожного дня. Окрім того, у гуртожитках залишаються студенти, батьки яких знаходяться на окупованих територіях і не мають змоги допомагати своїм дітям. Волонтери безперервно забезпечують вищезазначені категорії осіб предметами першої необхідності та створюють комфортні умови для їх проживання: проводять психологічну підтримку людям, які постраждали від війни, надають гуманітарну допомогу, речі, засоби гігієни, продуктові набори для малечі та дорослих мешканців гуртожитків, допомагають з облаштуванням побуту.
 
Студенти-члени профспілки, які внаслідок війни опинились в скрутному матеріальному становищі, отримують матеріальну допомогу, звернувшись з відповідними заявами до профкому студентів, аспірантів та докторантів НУ «Запорізька політехніка» або Запорізької обласної організації Профспілки працівників освіти і науки України.
 
Волонтерський штаб Запорізької політехніки плідно співпрацює з Народними Депутатами України Штепою Сергієм та Кунаєвим Артемом, Запорізькою обласною військовою адміністрацію, Департаментом освіти і науки ЗОДА, Комунальним підприємством «Туристичний інформаційний центр» Запорізької міської ради, Центром допомоги вимушеним переселенцям, що знаходиться у будівлі Козак палацу, Благодійною організацією «Благодійний фонд «Волонтерський центр «Паляниця», Благодійним фондом Unchain.fund, СпівДія Хаб Запоріжжя, Благодійним фондом «Посмішка ЮА» - і це далеко не повний перелік наших партнерів та благодійників! Готовність співпрацювати та підтримувати один одного заради миру в нашій країні – це зараз найважливіше, і ми безмежно вдячні усім, хто допомагає діяльності Волонтерського штабу!
 
За спільної ініціативи Благодійного фонду «Посмішка UA», Волонтерського штабу НУ «Запорізька політехніка», штатних працівників гуртожитків та батьків переселенців проводяться творчі та розвиваючі зустрічі для діток внутрішньо переміщених осіб, які проживають в студентських гуртожитках нашого університету. Бачити яскраві, щирі посмішки та щасливі оченята малечі – то завжди радість! Дитинство обов’язково має бути щасливим та безтурботним і ми маємо зробити все для того, щоб наші діти максимально легко перенесли події, що нині відбуваються в Україні.
 
Неабияку підтримку та допомогу надають нам колеги-освітяни з університетів-партнерів - Гданської політехніки, Куявсько-Поморської Вищої школи, Вроцлавської політехніки, Познанської політехніки спільно з Польсько-Американським Фондом Свободи та Фондом «Лідери Змін».
 
Члени нашої первинки є активними волонтерами і поза межами університету. Студенти, які залишилися в м.Запоріжжі, долучились до роботи волонтерських центрів – вони допомагають у сортуванні, пакуванні та видачі гуманітарної допомоги, роботі з внутрішньо переміщеними особами (зустріч людей у центрах прийому біженців, супровід під час поселення, робота з дітьми ВПО тощо). Не забувають і про чотирилапих друзів – власними силами займаються пошуком, купівлею та доставкою харчування  у притулки для тварин.

Первинною профспілковою організацією студентів, аспірантів та докторантів Національного університету «Запорізька політехніка» із перших днів війни ведеться збір коштів на потреби захисту, оборони та відновлення. Благодійні внески, що надходять, разом з коштами профспілки витрачаються на придбання військової амуніції, медикаментів та інших життєво необхідних речей для героїв, що боронять нашу рідну землю. У цей нелегкий для країни час весь український народ демонструє неймовірну єдність, тож не зупиняємось і продовжуємо  надавати необхідну допомогу Збройним силам України та усім, хто опинився в скрутному становищі внаслідок воєнних дій.

Прес-служба
ППО студентів, аспірантів та докторантів
НУ «Запорізька політехніка»