Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
  • Грудневі засідання президії та обласного комітету Профспілки
Грудневі засідання президії та обласного комітету Профспілки
  • 16 грудня 2015

15 грудня відбулися традиційні засідання виборних органів обласної організації Профспілки – президії та II пленуму обласного комітету.

Президія розглянула ряд питань організаційного характеру, обговорила і рекомендувала пленуму обкому до затвердження проекти плану роботи комітету та кошторису обласної організації на 2016 рік, затвердила плани роботи постійних комісій обласного комітету на 2016 рік.

Порядок денний II пленуму був досить насиченим і складався з семи питань.

Члени обкому обговорили і затвердили Програму дій Запорізької обласної організації Профспілки працівників освіти і науки України на 2016 – 2020 роки, план роботи та кошторис обласної організації Профспілки, програму “Оздоровлення і відпочинок” на 2016 рік.

Основним питанням пленуму був захист трудових, соціально – економічних інтересів спілчан. Йому були присвячені три питання порядку денного:
  • про виконання Угоди між управлінням освіти і науки Запорізької ОДА та комітетом ЗОО ППОНУ на 2013 – 2015 роки в 2015 році,
  • про організацію та здійснення громадського контролю виборними профспілковими органами Великобілозерської та Кам’янсько – Дніпровської районних організацій Профспілки за додержанням законодавства про працю в установах і закладах освіти, положень Галузевої угоди в частині нормування, оплати праці працівників,
  • про Програму дій ЗОО ППОНУ на 2016 – 2020 роки.

З питання виконання обласної галузевої угоди пленум заслухав інформації заступника начальника управління, начальника відділу Грицаенко О.Л., голови обласної організації Профспілки Гринь Н.І. В обговоренні виступили: Лола В.Г. – голова об’єднаної ППО Бердянського ДПУ, член ЦК Профспілки, депутат Бердянської міської ради; Чорний М.Д. – голова Енергодарської міської організації Профспілки, депутат міської ради; Шевченко С.В. – голова Бердянської районної організації Профспілки.

В доповідях і виступах виражено занепокоєння станом виплати індексації, розмірами виплати надбавок до 20% педпрацівникам та 50% бібліотекарям, щорічної винагороди, виплати ППО 0,3% фонду оплати праці на культурно – масову, фізкультурну роботу та оздоровлення.

Пленум відзначив, що обласна галузева угода, в основному, виконується. Із 280 пунктів виконано 227 (81%), виконано частково – 43 (15%), не виконано – 10 (4%). Більше всього зауважень по невиконанню або частковому виконанню зобов’язань було саме до розділів угоди “Регулювання виробничих, трудових відносин. Режим праці”, “Нормування і оплата праці”, “Соціальні гарантії, пільги, компенсації”.

Рішенням пленуму дію угоди на 2013 – 2015 роки продовжено на 2016 рік до прийняття нової Галузевої угоди між Міністерством освіти і науки та ЦК Профспілки.

II пленум обласного комітету підтримав вимоги профспілок, висунуті під час пікетування Верховної Ради України 11 грудня щодо необхідності повноцінного соціального діалогу, прийняття рішень щодо реформ у трудовій та соціальній сферах виключно після широкого публічного обговорення, припинення дискримінації в оплаті праці бюджетників, відновлення санаторно – курортного лікування, скасування оподаткування пенсій, поновлення виплати пенсій у повному обсязі працюючим пенсіонерам та інші.

За результатами розгляду питань на засіданнях президії та II пленуму комітету прийнято відповідні рішення і постанови.

Прес-служба
обласної організації
Профспілки