Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
  • Воєнний стан та мобілізацію в Україні продовжено до 23 серпня: прийнято закон
Воєнний стан та мобілізацію в Україні продовжено до 23 серпня: прийнято закон
  • 23 травня 2022
 
Верховною Радою України прийнято Закони України «Про затвердження Указу Президента України «Про продовження строку дії воєнного стану в Україні» (проєкт № 7389 від 18.05.2022), а також ««Про затвердження Указу Президента України «Про продовження строку проведення загальної мобілізації» (проєкт № 7390 від 18.05.2022).
 
Відповідно до Указу Президента України «Про продовження строку дії воєнного стану в Україні» від 17.05.2022 № 341/2022,  продовжується строк дії воєнного стану в Україні з 05 години 30 хвилин 25 травня 2022 року строком на 90 діб (тобто до 23 серпня 2022 року).
 
Міністерству закордонних справ України доручено забезпечити інформування в установленому порядку Генерального секретаря ООН та офіційних осіб іноземних держав про продовження строку дії воєнного стану в Україні, про обмеження прав і свобод людини і громадянина, що є відхиленням від зобов’язань за Міжнародним пактом про громадянські та політичні права, та межу цих відхилень і причини прийняття такого рішення.
 
Нагадаємо, що у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України Указом Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні», затвердженим Законом України від 24 лютого 2022 року № 2102-IX, в Україні введено воєнний стан із 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року. 
 
Статтею 3 цього Указу визначено, що у зв’язку із введенням в Україні воєнного стану тимчасово, на період дії правового режиму воєнного стану, можуть обмежуватися конституційні права і свободи людини і громадянина, передбачені статтями 30-34, 38, 39, 41-44, 53 Конституції України, а також вводитися тимчасові обмеження прав і законних інтересів юридичних осіб в межах та обсязі, що необхідні для забезпечення можливості запровадження та здійснення заходів правового режиму воєнного стану, які передбачені частиною першою статті 8 Закону України «Про правовий режим воєнного стану».
 
Серед обмежень – недоторканність житла, таємниця листування та телефонних розмов, невтручання в особисте життя, свобода пересування, свобода думки і слова. Також можуть обмежуватися права на освіту, працю, підприємницьку діяльність. 
 
Забороняється проведення референдумів, виборів, зібрань, мітингів, страйків та внесення змін до Конституції. 
 
Через воєнний стан виїзд з України за кордон заборонено чоловікам віком від 18 до 60 років. Крім того, в межах дії правового режиму воєнного стану в усіх областях України утворено військові адміністрації.
 
Указом Президента України від 17.05.2022 № 342/2022 «Про продовження строку проведення загальної мобілізації», затвердженим Верховною Радою України 22 травня 2022 року,  продовжується з 25 травня 2022 року строк загальної мобілізації на 90 діб тобто (до 23 серпня 2022 року).
 
Відповідно до статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» не підлягають призову на військову службу під час мобілізації такі категорії військовозобов’язаних, зокрема:
 
  • здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти;
  • наукові і науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають вчене звання та/або науковий ступінь, і педагогічні працівники закладів загальної середньої освіти, за умови що вони працюють відповідно у закладах вищої чи фахової передвищої освіти, наукових установах та організаціях, закладах загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки;
  • жінки та чоловіки, чиї близькі родичі (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати, дід, баба або рідний (повнорідний, неповнорідний) брат чи сестра) загинули або пропали безвісти під час проведення антитерористичної операції з числа:
  • військовослужбовців або працівників утворених відповідно до законів України військових формувань, що захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, які загинули або пропали безвісти під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення.
 
Довідково
 
14 квітня 2022 року Верховною Радою України прийнято Закон «Про внесення змін до статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (проєкт р. № 7272), яким розширено перелік осіб, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації, та доповнено його такими категоріями громадян як здобувачі професійної (професійно-технічної). Закон ще не набрав чинності, 15.04.2022 його направлено на підпис Президенту. 
 
За матеріалами сайту
ЦК Профспілки