Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
Парламентські слухання
  • 11 грудня 2015

9 грудня 2015 р. у залі Верховної Ради України пройшли парламентські слухання на тему “Правове забезпечення реформи освіти в Україні”. З доповідями виступили міністр освіти Сергій Квіт та голова комітету Верховної Ради з питань освіти і науки Лілія Гриневич. В своїх доповідях вони вказали на необхідність реформування освіти, аспекти та методи здійснення реформи освіти в Україні.

В обговорені взяли участь 22 виступаючі. Учасники парламентських слухань відзначили актуальність питання комплексного оновлення освітньої нормативно – правової бази, яка б забезпечила системну реформу освіти в Україні.

Від обласної організації Профспілки участь у слуханнях приймала голова Гринь Н. І.

Загалом, українська освіта за роки незалежності фактично не стала загально національним пріоритетом, зміни, як правило, носили зовнішній формальний характер і не сприяли якості освіти. Основними причинами такого стану освіти є:
  1. Відсутність реального визнання в державі освіти як рушія суспільно-економічного розвитку держави.
  2. Незадовільне фінансування освіти і науки.
  3. Відсутність ефективної системи забезпечення якості освіти.
  4. Низький соціальний і матеріальний статус педагогічних і науково – педагогічних працівників.
  5. Повільний розвиток і відставання у запровадженні інноваційних технологій і методологій освіти, модернізації змісту навчання.

Від Профспілки працівників освіти і науки України виступив Сергій Романюк заступник голови Профспілки, який наголосив, що Профспілка вбачає, щоб норми Закону “Про освіту” базувались на гарантіях держави, визначених ст.53 Конституції України, не погіршуючи зміст і обсяг прав освітян, що заборонено також ст.22 Конституції. І загалом законопроект не дає відповіді на головне питання: як при скорочені фінансування дати якісну освіту? Наголосив також на недопустимості контрактної форми при прийомі на роботу та сертифікації педагогів.

Майже у всіх виступах червоною ниткою пройшли питання низької, жебрацької заробітної плати вчителя, недостатнє фінансування галузі, передбачене в бюджеті 2016 року, недопущення фінансування професійної освіти та ВНЗ I-II рівня акредитації з місцевих бюджетів. Реформа – це не справа політиків, а всього народу. 650 000 освітян поставили свої підписи, висловивши свою незгоду з таким проектом і, взагалі, наголосили, що наспіх реформи не проводять.

Прес-служба
обласної організації
Профспілки