Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
  • Через війну в Україні було втрачено майже 5 млн робочих місць – МОП
Через війну в Україні було втрачено майже 5 млн робочих місць – МОП
  • 12 травня 2022
 
З початку повномасштабної російської агресії в Україні втрачено приблизно 4,8 мільйонів робочих місць. Якщо військові дії припиняться негайно, може настати швидке відновлення з поверненням 3,4 мільйона робочих місць, а у разі подальшої військової ескалації втрати робочих місць досягнуть 7 мільйонів осіб.
 
Про це йдеться у звіті Міжнародної організації праці.
 
В організації констатували, що українська економіка серйозно постраждала від війни. З її початку до сусідніх країн виїхали 5,2 млн біженців, з них – 2,75 млн осіб працездатного віку – 1,2 млн з них (43,5%) раніше працювали, втратили роботу або звільнилися.
 
«У відповідь на ці втрати уряд України досі докладав значних зусиль для підтримки працездатності національної системи соціального захисту, гарантуючи виплату допомоги, у тому числі внутрішньо переміщеним особам», – зазначили у МОП. 
 
У відповідь на цей зрив Уряд України доклав значних зусиль для підтримки функціонування національної системи соціального захисту населення, гарантуючи виплату допомоги, в тому числі внутрішньо переміщеним особам, шляхом використання цифрових технологій.
 
Війна в Україні, йдеться у звіті, може також вплинути на ринок праці у сусідніх країнах, головним чином в Угорщині, Молдові, Польщі, Румунії та Словаччині. Якщо бойові дії продовжуватимуться, українські біженці будуть змушені довше залишатися за кордоном – це чинитиме додатковий тиск на ринок праці та системи соціального захисту у цих сусідніх державах та збільшить безробіття у багатьох із них.
 
За матеріалами сайту
ЦК Профспілки