Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
  • Формуючи новий погляд на роль профспілки у колективі
Формуючи новий погляд на роль профспілки у колективі
  • 8 грудня 2015

Вся робота профспілкового комітету Запорізького навчально-виховного комплексу №67 спрямована на захист трудових прав, соціально-економічних інтересів членів Профспілки. Профспілковий комітет працює завжди відповідально. Це норма нашого життя.

Усі досягнення щодо вирішення соціально-економічних проблем стосовно захисту інтересів працівників, створення гідних умов праці стали реальними завдяки продуманій і відповідальній роботі кожного члена профспілкового комітету. Щодо створення умов праці, то в Запорізькому навчально-виховному комплексі №67 приділяється увага кожному робочому місцю. Можна сказати, що створено умови для якісної роботи працівників всіх підрозділів.

Роль профспілкових зборів значно підвищилась, вони стали центром принципового і відвертого обговорення всіх найважливіших питань. Тому всі проблеми вирішуються оперативно. Можна з упевненістю сказати, що наша профспілкова організація міцно тримає свою руку на пульсі життя колективу і тому стала органічною частиною нашого комплексу.

У 2010 році трудовий колектив Запорізького навчально-виховного комплексу №67 обрав Мельниченко В. І. головою профспілкового комітету. На своєму посту він став активним захисником професійних, трудових, соціально-економічних прав та інтересів членів Профспілки. Віктор Іванович виправдав надії, які були покладені на нього в 2010 році, тому в 2014 році колектив знову надав йому довіру, обравши повторно головою профспілкового комітету. Принциповість, цілеспрямованість, чесність і справедливість – якості, що притаманні Віктору Івановичу.

На сьогодні профспілковий комітет розв’язує чимало проблем: охорона праці, дозвілля, оздоровлення працівників та їхніх дітей, проблеми молоді, пенсіонерів, ветеранів праці. Відносини профкому з адміністрацією комплексу – дійсно партнерські. Адміністрація і профспілка не розділяють проблеми, що виникають в комплексі, на «свої» і «чужі», бо розуміють - установа не може існувати без трудового колективу. Разом з адміністрацією профспілковий комітет працює над розвитком шкільного музею «Історія комплексу». На «сторінках» цього музею відображені основні події розвитку нашого закладу.

Профспілкова організація комплексу тісно співпрацює з районною організацією Профспілки, керівником якої вже багато років є Гришко О.І., який постійно допомагає профспілковим комітетам. Завдяки його небайдужності освітяни Заводського району мають можливість не тільки відпочивати, а й оздоровлюватися за санаторно-курортними путівками. Це яскравий приклад людяного, відповідального, небайдужого керівника.

Діяльність профспілкової організації, як і освітнього закладу в цілому, є багатогранною, передбачає індивідуальний підхід до кожного члена спілки, з урахування особистих здібностей і нахилів, активності у громадському житті. Не забуваємо і про ветеранів-педагогів. Вони завжди бажані гості у комплексі, а хто не має змоги завітати до школи, відвідуємо їх вдома. Поза нашою увагою вони не залишаються і на такі свята як Новий рік, День захисника Вітчизни, 8 Березня, День Знань. Ми постійно знаємо, чим живуть наші пенсіонери. Допомагаємо їм і морально, і матеріально. Традиційними стали зустрічі педагогів -пенсіонерів з членами профспілкового комітету, всім колективом. Щорічно напередодні Нового року діти наших співробітників у віці до 14 років отримують новорічні подарунки та квитки на новорічні вистави.

Не залишається профспілковий комітет байдужим до дітей – переселенців. В червні 2015 року спілчани ЗНВК№67 разом з учнями комплексу провели благодійний захід для дітей – переселенців Луганської та Донецької областей, присвячений Дню захисту дітей.

Найдорожче для людини - її здоров’я. За Законом України «Про охорону праці» істотно змінилися функції профспілок в цьому питанні, збереглася можливість громадського контролю за діяльністю адміністрації з цих питань і забезпечення прав трудящих з охорони праці і здоров’я.

Значну увагу профспілковий комітет приділяє роботі з оздоровлення дітей, працівників та їх сімей.

Профспілкова організація Запорізького навчально-виховного комплексу №67 була визнана кращою серед шкіл району як у 2013 році, так і у 2014 році.

Ми вважаємо, що актуальність Профспілки сьогодні важлива, як ніколи.

Саме тому необхідно роботу наповнювати новим змістом, формуючи новітній погляд на роль профспілок у суспільстві.

Григоращенко В.Ю., член ПК ППО
Запорізького навчально – виховного
комплексу №67