Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
  • Профспілки наголошують на необхідності державного нагляду у сфері охорони праці
Профспілки наголошують на необхідності державного нагляду у сфері охорони праці
  • 28 квітня 2022
 
Голова СПО об’єднань профспілок, Голова ФПУ Григорій Осовий надіслав листа Прем’єр-міністру України Денису Шмигалю про необхідність здійснення державного нагляду у сфері охорони праці.
 
У листі зазначено, що 28 квітня щороку ідзначається День охорони праці, який співпадає з Всесвітнім днем охорони праці. Україна, ратифікувавши основоположні Конвенції Міжнародної організаціі праці, взяла на себе зобов’язання забезпечення  певних  норм  та  надає регулярно  звіти.
 
Постановою Кабінету Міністрів України від 13 березня 2022 року  № 303 (далі – постанова № 303) на період воєнного стану припинено проведення планових та позапланових заходів державного нагляду (контролю) і державного ринкового нагляду, дозволено проведення виключно позапланових заходів  в окремих сферах та за певних умов. Такий  жорсткий мораторій може  привести до погіршення  у сферах охорони праці, гігієни праці, промислової безпеки, поводження з вибуховими матеріалами промислового призначення, здійснення державного гірничого нагляду.
 
На  більшій частині  території України  не  ведуться  бойові дії, суб’єкти господарювання працюють у звичайному режимі, безпечніші регіони приймають релоковані підприємства. В той же час в областях, де ведуться/велися активні бойові дії та постійно проводиться небезпечна і важка робота по ліквідації  наслідків таких дій, ризики для працівників значно вищі.
За час збройної агресії росіі сталося понад 100 нещасних випадків, які підлягають спеціальному розслідуванню, постраждав 191 працівник, в т.ч. 115 зі смертельними наслідками. Через активні бойові дії при виконанні трудових обов`язків загинуло 50 працівників. Кількість потерпілих зростає щодня.
 
Проте попри складну безпекову ситуацію, працівники всіх галузей економіки, зокрема суб’єктів господарювання, віднесених до об’єктів критичної інфрастуктури, ризикуючи життям, належно виконують свої трудові обов`язки. Крім цього, реалії сьогодення викликали радикальні зміни у нормативно-правовій базі, хоча й тимчасові, але з обмеженням прав працівників. Так, у березні 2022 року  набрав чинності Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану», яким  тимчасово призупинена дія низки трудових норм та звужені гарантовані права працівників, зокрема з питань безпеки праці на роботі. 25 березня 2022 року набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України від 24 березня 2022 року № 357 «Деякі питання виконання робіт підвищеної небезпеки та експлуатації (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки на період дії воєнного стану», положення якої направлені на спрощення порядку видачі дозволів в умовах воєнного стану та на переведення виконання окремих видів робіт та експлуатацію обладнання підвищеної небезпеки на декларативний принцип,  що також не гарантує забезпечення прав працівників на безпечні умови праці, особливо на підприємствах, які релоковані.
 
Тому вважаємо, що саме в умовах воєнного стану Державна служба України з питань праці повинна мати беззаперечне право здійснювати позапланові заходи державного нагляду (контролю) за додержанням законодавства у сфері охорони праці, зокрема в частині безпечного ведення робіт, гігієни праці, промислової безпеки, безпеки робіт у сфері поводження з вибуховими матеріалами промислового призначення, здійснювати державний гірничий нагляд, оскільки основною метою таких заходів є захист конституційного права працівників на належні, безпечні та здорові умови праці,  попередження настання нещасних випадків на виробництві, виявлення та запобігання порушенням вимог законодавства суб’єктами господарювання.
 
Враховуючи, що одним із основних принципів державної політики у сфері охорони праці є пріоритет життя і здоров’я працівників, пропонуємо надати доручення Міністерству економіки України розробити проєкт постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанови  Кабінету Міністрів України від 13 березня 2022 року № 303», яким у пункті 2 постанови  № 303 після слів «соціальну значущість» додати слова «у сферах охорони праці, промислової безпеки, гігієни праці, поводження з вибуховими матеріалами промислового призначення, здійснення державного гірничого нагляду».
 
Конституція України проголошує людину, її життя і здоров’я найвищою соціальною цінністю, питання безпеки праці, збереження життя і здоров’я працівників, їх належного соціального захисту є надважливими та  домінуючими у політиці держави.
 
        Сподіваємося на Вашу підтримку та об’єднуємо наші зусилля задля  Перемоги.
 
За атеріалами сайту
ФПУ