Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
  • Верховною Радою ухвалено рішення щодо майбутнього трудового законодавства! Реформування залишається актуальним!
Верховною Радою ухвалено рішення щодо майбутнього трудового законодавства! Реформування залишається актуальним!
  • 27 квітня 2022

21.04.2022 Верховною Радою України ухвалено низку рішень з питань трудового законодавства та зайнятості. Так, на засіданні парламенту підтримано законопроєкт №7275 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо деяких питань функціонування сфер зайнятості та загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття в період воєнного стану, а також законопроєкт № 4284 про дерадянізацію законодавства України, яким, зокрема, вносяться зміни у КзПП та визначається необхідність протягом 1 року з моменту публікації цього Закону розробити та внести до ВРУ проект нового Трудового кодексу України.

Крім того, в контексті попередніх рішень, за результатами розгляду Верховною Радою України прийнято рішення про відхилення проєкту Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо дерегуляції трудових відносин (реєстр. 5388 від 16.04.2021р.).
 
Профспілки, послідовно виступаючи на підтримку підготовки комплексного кодифікованого проекту змін до законодавства про працю, та також проти законодавчих ініціатив влади, спрямованих на звуження прав працівників та їх представників, позитивно оцінюють такі рішення народних депутатів України.
 
Одночасно, ФПУ відзначає, що напружена спільна робота, проведена сторонами соціального діалогу у робочій групі Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів з доопрацювання законопроекту 5388 до другого читання, показала ефективність соціального діалогу у виробленні компромісних рішень у реформуванні законодавства про працю задля забезпечення балансу інтересів між працівниками, їх представниками та роботодавцями, надала змогу більш глибоко проаналізувати проблеми такого реформування з метою дерегуляції трудових відносин.
 
Результати цієї роботи беззаперечно стануть вагомим внеском у підготовку проєкту нового Трудового кодексу України. Адже завдання  щодо розробки цього Кодексу визначено для Уряду прикінцевими положеннями Закону України про дерадянізацію законодавства України (реєстр. № 4284), ухваленого нещодавно Верховною Радою України.
 
За матеріалами сайту
ФПУ