Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
  • Вимоги із забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення під час екстреного облаштування місць тимчасового перебування ВПО
Вимоги із забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення під час екстреного облаштування місць тимчасового перебування ВПО
  • 26 квітня 2022
 
 
Місця тимчасового перебування ВПО у зв'язку із збройною агресією рф, облаштовуються поза зоною бойових дій та інших потенційно небезпечних районів.
 
Забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя осіб, які перебувають в місцях тимчасового перебування досягається шляхом дотримання вимог щодо розміщення, харчування, водопостачання, здійснення лабораторного контролю харчових продуктів та питної води, проведенням комплексу профілактичних та протиепідемічних заходів щодо попередження занесення, виникнення та поширення інфекційних захворювань серед осіб в місцях тимчасового перебування, а також надання медичної допомоги.
 
Місця тимчасового перебування необхідно облаштовувати, зважаючи на наявну транспортну, медичну, торгівельну та спортивно-оздоровчу інфраструктуру.
 
Житлова зона місця тимчасового перебування має бути забезпечена належним освітленням, місцями для сну та відпочинку.
 
Параметри мікроклімату приміщень повинні бути максимально наближені до рекомендованих: 18° C при відносній вологості 30 - 70 %.
 
При розміщенні спальних місць необхідно формувати мінімальну відстань між ними в 1 м та 0,8 м від зовнішніх стін.
 
На території місць тимчасового перебування має бути організоване місце для приготування їжі та зберігання продуктів та\або забезпечене централізоване харчування з дотримання законодавства у сфері безпечності та окремих показників якості харчових продуктів.
 
З метою недопущення виникнення випадків захворювання на гострі кишкові інфекції забороняється в місцях тимчасового перебування приймання та вживання в їжу страв, приготовлених поза межами організованих місць для приготування їжі, окрім централізованого харчування з дотриманням законодавства у сфері безпечності та окремих показників якості харчових продуктів.
 
За можливості, місця тимчасового перебування мають бути забезпечені бездротовим доступом до мережі Інтернет.
 
Місця тимчасового перебування повинні мати доступ до електричної мережі з можливістю підзарядки портативних електронних пристроїв та засобів зв'язку.
 
Під час організації та облаштування місця тимчасового перебування слід забезпечити взаємодію із закладами охорони здоров'я, які надають медичну допомогу на відповідній території.
 
У місцях тимчасового перебування ВПО повинні мати доступ до медичної допомоги та лікарських засобів. За потреби, у місцях тимчасового перебування ВПО організовується чергування медичних працівників закладів охорони здоров'я, які надають медичну допомогу на відповідній території. При перебуванні одночасно понад 100 осіб наявність медичного працівника обов'язкова.
 
ВПО при прибутті до місця тимчасового перебування та при підготовці подальшого організованого переміщення до інших місць тимчасового перебування оглядаються медичним працівником.
 
Місця тимчасового перебування повинні бути забезпечені рідким милом, антисептиками, паперовими рушниками, облаштовані місцем для обробки рук антисептиком.
 
В місцях тимчасового перебування проводиться регулярне провітрювання не менше трьох разів на добу, вологе прибирання - один раз на добу, дезінфекція поверхонь, до яких часто доторкаються, - не менше 2 разів на добу.
 
Місця тимчасового перебування облаштовуються з розрахунку наявності:
 
·       душових - не менше ніж 1 на 50 осіб;
 
·       умивальників - 1 кран на 5 - 7 осіб;
 
·       постачання питної води - 20 літрів на людину на добу;
 
·       постачання води для санітарно-гігієнічних потреб - 50 літрів на людину на добу.
 
За матеріалами сайту
ФПУ