Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
  • Французькі профспілки організують гуманітарну допомогу для українських колег
Французькі профспілки організують гуманітарну допомогу для українських колег
  • 25 квітня 2022
 
Популярна загальнонаціональна французька ділова газета LES ÉCHOS 21 квітня 2022 року розмістила матеріал Лейли де Комармонд, в якій повідомляється про ініціативу восьми організацій трудящих Франції, що об’єдналися для організації міжпрофспілкового конвою. Ця ініціатива була представлена на прес-конференції ЗКП, ФДКП, ФУ, ФКМ-ЗКМ, ФКХТ, НСАП, СОЛІДЕР та ОФП.
 
Низки вантажівок із прапорами у дзеркалі заднього виду не буде. Пожертви перевозитимуться залізницею. З 23 березня SNCF почала фрахтувати вантажні поїзди спільно з німецькими та румунськими колегами. Це дозволить перевести 500 піддонів за одну поїздку порівняно з трохи більше ніж 30 піддонами для вантажного автомобіля.
 
Потяги курсуватимуть від Страсбургу до українсько-румунського кордону, що приблизно за 300 кілометрів від Одеси, протягом 10 днів. У відповідь на прохання профспілок керівництво залізничної компанії погодилося перевозити їхні вантажі безкоштовно, зазначив представник SUD-rail Жюльєн Трокказ.
 
Відправлення першого потягу, заплановане на середину травня, здійснюватиметься або зі столиці Ельзасу, або з Вільнев-Сен-Жорж у передмісті Парижа. «Ми знаходимося на етапі здійснення операції», – заявив представник ФДКП Іван Рікордо, наголосивши, що якщо дозволить обсяг зібраних пожертвувань, будуть організована нова гумдопомога. Також для розподілу допомоги українським профспілкам делегація французьких профспілкових активістів передасть дві вантажівки Renault. Це не єдина та не перша ініціатива, висунута профспілковими активістами та організаціями, які мобілізують свої зусилля з початку війни в Україні.
 
Усі вони засудили агресію Росії і підтримали українців та противників війни в Білорусі та Росії. П’ять найбільших профцентрів країни, ЗКП, ФУ, ФДКП, ФКХТ та ФКМ-ЗКМ також випустили спільну заяву. Крім того, профспілки беруть участь у багатьох ініціативах на місцях, на підприємствах або на рівні соціально-економічних комітетів і європейських виробничих рад. Не говорячи вже про участь у демонстраціях на підтримку українців.
 
Мобілізація проти війни в Україні «зруйнувала всі бар’єри між профспілками». Анн-Катрі Буденне згадала про це, маючи на увазі свою організацію, ФКМ-ЗКМ, але це можна застосувати і в більш широкому сенсі. Справді, ми не бачили такої одностайності протягом дуже тривалого часу. У своїй спільній заяві вісім французьких профцентрів «закликали [свої] профспілкові команди, по можливості, розвивати ініціативи солідарності на основі міжпрофспілкового підходу».
 
 
За матеріалами сайту
ФПУ