Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
  • Для українських біженців, які шукають роботу в Польщі, відкрита нова гаряча лінія за підтримки Глобальної профспілки UNI
Для українських біженців, які шукають роботу в Польщі, відкрита нова гаряча лінія за підтримки Глобальної профспілки UNI
  • 19 квітня 2022
 
Гаряча лінія, що розпочала свою роботу на початку квітня, є частиною програми підтримки під назвою «Профспілки допомагають біженцям», започаткованої Центрально-європейським організаційним центром UNI COZZ, що базується у Варшаві, спільно з членськими організаціями UNI у Польщі.
 
Понад 2,5 мільйони біженців, переважно жінки та діти, в’їхали до Польщі з моменту початку російського вторгнення в Україну у лютому. Хоча деякі з них транзитом прямують до інших країн, більшість залишаються в Польщі та прагнуть знайти роботу. Але це нелегко. Надя Олещук, координатор програми та президент молодіжної секції членської організації UNI, що працює в сфері догляду, OPZZ KP, зазначила:
 
«У даний час багато жінок з України не можуть укласти контракт при працевлаштуванні в Польщі і навіть отримати зарплату під час випробувального терміну. Їм потрібна людина, яка добре володіє польською мовою, знає основні норми трудового права та може допомогти їм домовитися з роботодавцем».
 
COZZ набрав команду людей, які знають українську та російську мови, та які пройшли навчання з питань правового статусу, реєстрації та працевлаштування біженців у Польщі. Гаряча лінія має на меті запобігти експлуатації біженців, пропонуючи людям рекомендації щодо того, яким має бути справедливий контракт, та надаючи допомогу тим, хто хоче домовитися з роботодавцем про умови праці або не почувається в безпеці на робочому місці, а також інші консультації.
 
Директор COZZ Рафал Томасяк наголошує:
 
«Існує чимало перешкод для отримання роботи, не в останню чергу це стосується вивчення польської мови та звикання до нового середовища. Здебільшого біженці шукають роботу, яка не вимагає знання мови чи складних навичок – навіть якщо раніше вони обіймали більш кваліфіковану посаду. Ми вважаємо, що телефонна гаряча лінія дозволить цим працівникам отримати найкращий результат. Ми закликаємо всіх біженців, які шукають роботу, організуватися, вступити до профспілки та допомагати іншим».
 
Одним із найперших місць, де люди шукають роботу, є соціальні мережі, тому COZZ створив сторінку «Профспілки допомагають біженцям» у Facebook як ще один спосіб встановити контакт із біженцями.
 
Працівники центру також встановлюють зв'язки із біженцями, розповсюджуючи листівки у центрах для біженців у Варшаві. У листівках міститься інформація про телефон гарячої лінії, основні трудові права та соціальні пільги. Центр також розповсюджуватиме інформаційні листівки в Кракові - другому за величиною місті Польщі, яке приймає велику кількість біженців, - і збиратиме детальну інформацію про потреби та демографічні характеристики людей.
 
За матеріалами сайту
ФПУ