Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
  • Прямі збитки, нанесені інфраструктурі України в ході війни, складають більше $68 млрд. Загальні втрати економіки $564-600 млрд
Прямі збитки, нанесені інфраструктурі України в ході війни, складають більше $68 млрд. Загальні втрати економіки $564-600 млрд
  • 7 квітня 2022
 
За спільними оцінками Мінекономіки та KSE, загальні втрати економіки України через війну, враховуючи як прямі втрати, розраховані в цьому проєкті, так і непрямі втрати (зниження ВВП, припинення інвестицій, відтік робочої сили, додаткові витрати на оборону та соціальну підтримку тощо), коливаються від $564 до 600 млрд. 
 
На понад $5 млрд за останній тиждень зросли збитки, нанесені цивільній інфраструктурі. Станом на 1 квітня загальна сума прямих задокументованих збитків цивільної інфраструктури, тільки на основі публічних джерел, вже сягнула понад $68,2 млрд або майже 2 трлн грн.
 
Про це свідчить аналіз, що здійснюється в межах проєкту "Росія заплатить" командою KSE Institute (аналітичний підрозділ Київської школи економіки) та волонтерами із партнерських організацій, зокрема, Центру економічної стратегії, Антикорупційного штабу, Інституту аналітики та адвокації, Трансперенсі Інтернешнл Україна та ДП "Прозорро.Продажі".
 
З початку військової агресії Росії 24 лютого в Україні пошкоджено, зруйновано або захоплено щонайменше 533 заклади освіти, 300 дитячих садочків, 196 медичних закладів, 129 заводів та підприємств. За оцінками Міністерства розвитку громад і територій, пошкоджено чи зруйновано 6 800 житлових будинків; за оцінкою KSE Institute, загальний обсяг пошкодженої/ зруйнованої житлової нерухомості складає близько 26 млн кв метрів.
 
Крім того, внаслідок війни постраждали щонайменше 54 адміністративних будівель, 266 мостів та мостових переходів, 10 військових аеродромів, 8 аеропортів та 2 порти. Під час повномасштабного вторгнення окупанти завдали збитків Україні, зруйнувавши або пошкодивши 64 релігійних споруди та 51 культурний об’єкт.
 
В межах підготовки оновлених розрахунків, було отримано детальні дані від Міністерства охорони здоров’я щодо кількості та обсягів пошкоджених медзакладів, що дозволило уточнити та дещо зменшити оцінку втрат.
 
За останній тиждень не надходило оновлених сукупних даних щодо загальної довжини пошкодженого залізничного полотна, а також пошкодженого майна залізничних станцій та вагонів. Тому дана цифра не оновлювалась, у порівнянні з попереднім тижнем.
 
Нагадаємо: Проєкт "Росія заплатить" фокусується на оцінці втрат фізичної інфраструктури України внаслідок війни (руйнування житлових будинків, комунальної, дорожньої, залізничної інфраструктури; освітніх та медичних закладів тощо); та оцінці фінансової вартості цих втрат. На цей час в межах проєкту не здійснюється оцінка загальних втрат економіки, що включають не лише прямі втрати інфраструктури, але також численні "побічні" втрати, які економіка зазнала внаслідок війни (закриття значної кількості підприємств; втрати сотнями тисяч людей домівок і роботи; припинення будь-яких інвестицій; скорочення споживчого попиту громадян тощо).
 
За спільними оцінками Мінекономіки та KSE, загальні втрати економіки України через війну, враховуючи як прямі втрати, розраховані в цьому проекті, так і непрямі втрати (зниження ВВП, припинення інвестицій, відтік робочої сили, додаткові витрати на оборону та соціальну підтримку тощо), коливається від 564 до 600 мільярдів доларів.
 
 
За маетріалми сайту
ФПУ