Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
  • Ситуація щодо російського вторгнення станом на 18.00 02.03.2022
Ситуація щодо російського вторгнення станом на 18.00 02.03.2022
  • 3 березня 2022
Триває сьома доба героїчного протистояння підрозділів,  які підпорядковані Командуванню угруповання військ “Південь” та Українського народу російському вторгненню.
 
Так, протягом сьогоднішнього дня противник здійснив наступ на населений пункт Василівка, активно використовуючи артилерію та здійснивши обстріл населеного пункту Мирного. 
 
О 12:00 годині російсько-окупаційні війська підірвали мости в районах Кінські Роздори, Пологи та переміщували техніку в напрямку населених пунктів Новогорівка, Мирне, Лугове,  Токмак, Тарасівка, Чернігівка, Новопокровка, Василівка, Підгорне, Пшеничне та Нове.
 
 Біля села Водяне (Енергодар) місцеві мешканці вийшли на зустріч ворожій техніці РФ  - вони співали Гімн Україн”. Коли до техніки російсько-окупаційних військ залишалося приблизно 200 метрів – в натовп цивільних людей полетіли світлошумові гранати. Постраждав цивільний чоловік, а в самому Енергодарі обстрілів не було. Ситуація залишається напружена.
Що стосується міста Токмак, то там чотири дні не було світла, води та зв'язку. На даний час частково відновлено світло і з'являється зв'язок. Питна вода розвозиться, але є дефіцит палива. Місто оточено військами окупанта.
 
У місті Василівка до 07:00 ранку було тихо. Потім почався обстріл міста з "Градів" та ракетами. Обстріл перемістився в центр міста, під нього потрапили магазини, чотириповерховий будинок, спортклуб. Обстріл тривав до 11:00, не припиняючись. Потім, з напрямку Скельок та Орлянки почали заходити танки. Зав'язалися бої в центрі міста. Українські воїни відбили атаку ворожої піхоти та знищили багато живої сили ворога. 
 
Варто зазначити, що напередодні ввечері підрозділи угруповання військ “Південь” знищили понад 200 одиниць ворожої техніки на околицях міста Василівка.
У місті Мелітополь Запорізької області російські військові відкрили вогонь по мирних жителях, які вийшли на мітинг на підтримку України.  Також в місті знаходяться тилові підрозділи РФ, які розповсюджують листівки російською мовою. 
Окрім того, національна поліція отримала доручення від голови Запорізької обласної військової адміністрації Олександра СТАРУХА щодо порушення кримінальних справ через вбивства мирного населення в області, адже дії російських окупаційних військ є прямим порушенням Гаазької і Женевської конвенції.
 
За матеріалами сайту
Запорізької ОДА