Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
  • Данський досвід – тема навчання студентського профактиву ЗНУ
Данський досвід – тема навчання студентського профактиву ЗНУ
  • 28 жовтня 2015

17 жовтня в Запорізькому національному університеті проведено навчання студентського профспілкового активу. У ньому перш за все було враховано досвід дансько-українського проекту «Посилення внеску профспілок у забезпечення гідної праці, захисту прав працівників та демократизацію в Україні» (квітень 2015 р. – грудень 2017 р.), який засновано Федерацією профспілок України спільно з Об’єднаною федерацією працівників Данії – 3F за підтримки Міністерства закордонних справ Данії, Європейської програми сусідства. Участь у складі першої (молодіжної) групи проекту бере аспірантка кафедри української літератури ЗНУ, член профкому ППО ЗНУ Марія Черняєва. Проект спрямований на сприяння розвитку і зміцненню профспілок в Україні, сприяння їх модернізації та підвищенню професіоналізму профспілкових активістів і працівників, з тим, щоб профспілки стали більш репрезентативними та впливовими. Передбачається, що проект зміцнить профспілки на національному, регіональному та місцевому рівнях, забезпечить їх участь у формуванні пріоритетних напрямів розвитку регіонів, у гармонізації загальнодержавних та регіональних інтересів.

Навчання в ЗНУ проводилося для студентського профспілкового активу всіх факультетів. Презентувався успішний досвід данської моделі професійних об’єднань, зарубіжних методів навчання і освіти, розглядалися теми щодо нової ролі профспілок у зв’язку із змінами в суспільстві, органайзингу членів профспілки, проведення переговорів, основних функцій профспілок, умов успішної співпраці, ефективної командної роботи тощо. Проводився відкритий діалог стосовно «Положення про ППО ЗНУ», оптимізації роботи постійних профспілкових комісій, обговорювалася специфіка оформлення субсидій для членів профспілки. Активну участь у навчанні взяла доцент кафедри педагогіки та психології ЗНУ Тетяна Голованова, що висвітлила для студентського активу питання ґендерної політики у профспілках.

В подальшому планується проводити систематичні інформаційні зустрічі та тренінги з обміну досвідом із молоддю Запоріжчини у рамках цього міжнародного профспілкового проекту.

Черняєва Марія,
аспірант ЗНУ, член ПК об’єднаної ППО ЗНУ, президії комітету ЗОО ППОНУ, Запорізької обласної ради профспілок, учасник першої (молодіжної) групи дансько-українського проекту