Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
Ситуація з російським вторгненням: 28.02.2022, 20.00
  • 28 лютого 2022
П’ятий день російського вторгнення у Запорізькій області: основні підсумки дня
 
В обласному центрі усі служби працюють в посиленому режимі.  Так, патрульна поліція збільшила кількість екіпажів, які виїжджають на чергування. Патрулі оперативно реагують та опрацьовують усю інформацію, отриману від громадян, через мережу Інтернет, а також від інших служб.
 
Працівники Нацполіції  зосереджені на пошуках диверсантів, охороні правопорядку, протидії мародерству. Вночі патрульні наряди спільно з громадськими формуваннями та підрозділами тероборони стежили за дотриманням світломаскування на вулицях і оперативно реагували на всі повідомлення громадян про увімкнені вітрини магазинів, аптек та інших приватних підприємств.
Також ведеться робота з викриття підозрілих осіб, дії яких можна розцінити як допомогу ворогові. Серед таких, зокрема, поширювачі міток та маячків для коригувальників вогню ворожої армії.
 
Сьогодні російські війська обстріляли Аварійно-рятувальну частину АРЗ СП ГУ ДСНС України у Запорізькій області. Були зруйновані автобокси та пошкоджена казарма. Частина аварійно-рятувальної техніки згоріла, ще частина – пошкоджена, деяка вціліла. На момент ворожої атаки особовий склад знаходився в укритті. Жертв та постраждалих немає.  Масштаби руйнувань та кількість пошкодженої техніки з’ясовуються.
 
У більшості закладів культури області чергують працівники та охорона. Деякі заклади приймають людей у разі оголошення тривоги. Театр юного глядача працює дистанційно, надає допомогу шпиталю.  В музеях області забезпечено чергування та охорона. 
 
У Мелітополі  провели засідання оперативного штабу. Відсьогодні відновлюється робота деяких магазинів та аптек. Місто потребує гуманітарної допомоги, щоб у магазинах з’явилися продукти, а в аптеках – ліки. Поступово відновлюється енергопостачання, водо- та теплозабезпечення. Фахівці працюють над відновленням телефонного зв’язку та роботи Інтернету. 
 
У Бердянську мирні жителі вийшли на   акцію протесту та скандували «Бердянськ – це Україна!» Окупанти були вимушені розвернутися та поїхати геть. Нагадаємо, що вчора місцева влада відмовилася співпрацювати з окупантами, тому була вимушена залишити адміністративні будівлі. 
 
Також нагадуємо, що у місті Запоріжжі 28 лютого 2022 року встановлена комендантська година з 19-ї години вечора до 6-ї ранку. У цей час цивільному населенню заборонено перебувати на вулицях та в інших громадських місцях. Крім випадків, коли лунає сирена і необхідно йти в укриття! При цьому громадяни зобов’язані мати при собі документи, що посвідчують особу. Будь-яка особа, помічена на вулиці в цей час, буде сприйматися   як потенційний представник диверсійно-розвідувальної групи або ворог. Поліцейські у такому випадку мають право відкривати вогонь на ураження.
 
Департамент культури та інформаційної політики