Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
  • Делегація з Великої Британії підтримала профспілки України у прагненні миру
Делегація з Великої Британії підтримала профспілки України у прагненні миру
  • 22 лютого 2022
 
Незважаючи на реальний тиск влади на права та інтереси людей праці, у зв’язку зі складної ситуацією щодо агресивних дій Росії стосовно України, Федерація профспілок України утримується від масових акції протесту. Але, якщо наступ на соціально-економічні права працівників буде продовжено, ФПУ та її членські організації залишають за собою право на активні дії щодо забезпечення їх захисту. 
 
Про це заявив Голова ФПУ Григорій Осовий 21 лютого 2022 року під час зустрічі представників ФПУ з делегацією з Великої Британії.
 
З української сторони у роботі заходу взяли участь заступники Голови ФПУ Василь Андреєв, Євген Драп’ятий, Володимир Саєнко та Олександр Шубін, представник ФПУ у парламенті Вадим Івченко, голова Профспілки працівників охорони здоров’я України Вікторія Коваль, голова Всеукраїнської профспілки виробничників і підприємців Наталія Землянська, голова Статутної комісії ФПУ, заступник голови Профспілки працівників освіти і науки України Любов Гарбаренко, керівник Департаменту міжнародних зв’язків ФПУ Василь Шилов, заступник голови Української профспілки працівників річкового транспорту, голова Контрольно-ревізійної комісії ФПУ Віталій Бабич, завідувач відділу оргроботи  Профспілки працівників вугільної промисловості України Юрій Білуха, провідний експерт відділу навчання, інформаційного забезпечення та міжнародного співробітництва Профспілки працівників державних установ України Іванна Храпк.
 
Від британської сторони присутні: Антонів Мік – Міністр з питань Конституції, Генеральний прокурор, член Парламенту Уельсу від Лейбористської партії, Віттом Надя – депутатка Парламенту Великої Британії від Лейбористської партії з округу м. Ноттінгем, Прайс Адам – лідер валлійської націоналістичної Партії Вельсу, депутат парламенту Вельсу, Ворд Джулі – колишній депутат Лейбористської партії в Європейському парламенті та активний член громадських організацій ЄС, Вілан Мік – Генеральний секретар профспілки машиністів ASLEF, Кітчен Кріс – генеральний секретар Національної профспілки шахтарів, Мейсон Пол – відомий журналіст і письменник, Юрченко Юлія – перекладачка, український науковець із Лондону, учасниця Кампанії солідарності з Україною.
 
Відкриваючи роботу заходу Григорій Осовий проінформував гостей про структуру Федерації профспілок України, її позицію щодо соціально-економічної ситуації у країні та дії профспілок, спрямовані на забезпечення дотримання принципу соціальної справедливості у суспільстві, ефективного та надійного захисту законних прав та інтересів працівників.
 
Членів британської делегації цікавила низка питань, що стосувалися зокрема розвитку профспілкового руху в умовах тимчасової окупації ряду регіонів України, ролі та дій профспілок у сучасної соціально-економічної ситуації в Україні. Тут мова йшла про налагодження зв’язків з регіональними організаціями профспілок, позиції ФПУ стосовно процесів, які відбуваються в таких галузях економіки, як вугільна промисловість, транспорт, зокрема залізничний.
 
Представники від всеукраїнських профспілок детально проінформували гостей про діяльність своїх організацій на найвищому рівні у сфері захисту прав та гарантій спілчан у цей непростий час і відповіли на їх запитання.
 
Народний депутат, представник ФПУ у парламенті Вадим Івченко, наголосив, що сьогодні практично відсутній соціальний діалог профспілок з Урядом. При цьому, зазначив, що діалог профспілок з Федерацією роботодавців відбувається в рамках соціального партнерства, а діалог з Урядом бажає покращення. Він вбачає, що урядові ініціативи сьогодні повністю спрямовані на руйнацію трудового законодавства, що є для профспілок фактично конституцією, а також акцентував на необхідності колективного захисту прав працівників і прав профспілок у т.ч. майнових.
 
Далі він звернувся до питань окупованого Криму та Донбасу. Сказав, що ФПУ втратило там усі свої організації – це 1,5 млн осіб та майно, яке там знаходиться, і що сьогодні політика усіх державних інституцій ґрунтується на позиції – «ми не працюємо з державою-агресором».
 
Вадим Івченко подякував членам делегації, що вони приїхали підтримати українців у час загострення агресії. 
 
Зі свого боку члени делегації з Великої Британії проінформували про ті процесі, які відбуваються у трудової сфері в їхній країні та висловили підтримку позиції та діям Федерації профспілок України. Вони наголосили, що такі зустрічі є важливим для донесення до валлійських та загальнобританських політичних кіл і громадськості об’єктивної інформації про ситуацію, пов’язану з триваючою агресією РФ щодо України, позицію профспілок щодо забезпечення законних прав та інтересів працівників.
 
Наприкінці зустрічі Голова ФПУ Григорій Осовий вручив членам делегації з Великої Британії прапор Федерації профспілок України. Він подякував гостям за солідарну підтримку України та українських профспілок у ці складні для нашої країни часи. 
 
За матеріалами сайту
ФПУ