Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
  • В Укрінформі відбулась пресконференція до Дня соціальної справедливості
В Укрінформі відбулась пресконференція до Дня соціальної справедливості
  • 18 лютого 2022
 
17 лютого 2022 року у Києві відбулалась пресконференція  на тему: «На шляху до соціальної, справедливої, заможної України»».
 
У якості спікерів виступили:
 
- Григорій Осовий  – Співголова Національної Ради, Голова Спільного представницького органу профспілок, Голова Федерації профспілок України;
 
- Анатолій Кінах – Голова Національної тристоронньої соціально-економічної ради, Голова Об’єднання організацій роботодавців України, Президент УСПП;
 
- Євген Котик – Перший заступник Міністра соціальної політики України;
 
- Ігор Дядюра – заступник Міністра економіки України;
 
- Юлія Жовтяк  – директор Державного центру зайнятості України;
 
- Сергій Савчук – Національний координатор Міжнародної організації праці в Україні та ін.
 
У заході взяли участь заступники Голови ФПУ Олександр Шубін, Василь Андреєв.
 
Учасники обговорили шляхи вирішення актуальних соціальних та економічних проблем в Україні, досягнення суспільного миру, єдності та злагоди, заходи щодо забезпечення соціальної справедливості та сталого розвитку української держави.
 
Захід відбувся з нагоди Всесвітнього дня соціальної справедливості, який щорічно 20 лютого відзначається ООН задля сприяння викорінення бідності, забезпечення повної зайнятості, гідної праці, рівних прав чоловіків і жінок, соціальної справедливості.
 
Звертаючись до присутніх Голова ФПУ Григорій Осовий зазначив, що у світі існують соціально справедливі суспільства, зокрема, в Європі, де побудовані держави загального добробуту. Тому для України є гарний дороговказ. І у побудові такої держави визначною має бути роль держави, яка покликана сформувати  відповідні закони, соціальну політику та механізми реалізації забезпечення прав людини у соціумі.
 
У процесі зміцнення вітчизняної економіки потрібно разом профспілкам, Уряду і роботодавцям дбати про трудовий потенціал країни, який є її основною цінність на шляху до побудови процвітаючої України. Потрібно активно обстоювати трудові права громадян, щоб і робітник і роботодавець відчували себе витребуваними у суспільстві.
 
Також зазначалось, що базові  соціальні стандарти, які прийняті в Держбюджеті, зокрема, розмір прожиткового мінімуму, мінімальна зарплата, значно занижені і не можуть забезпечити навть базові потреби людини, а тим більше оплачувати надвисоки комунальні тарифи, арендувати житло або платити за навчання чи лікування.
 
- Праця у суспільстві має бути почесною справою та належно оціненою, - скзав профспілковий лідер. - В країні має бути достатня кількість робочих місць з гідними умовами праці.  Наразі у нас, на жаль, зростає безробіття, люди від’їжджають на заробітки за кордон – це виклики, які мають бути  подолані. Країні потрібна загальнонаціональна програма збереження та розвитку трудового потенціалу.
 
Анатолій Кінах, говорячи про можливі шляхи покращення ситуації в Україні, та як її оцінюють роботодавці, акцентував, що у цьому напрямі потрібно працювати разом із соціальними партнерами, зокрема, на площадці Національної тристоронньої соціально-економічної ради.
 
Євген Котик зупинився на діяльності Мінсоцполітики та пошуку  подальших  шляхів поліпшення соціального забезпечення громадян України. Ігор Дядюра поінформував, що державою розпочато низку реформ системи регулювання трудових відносин, сфери зайнятості, державного нагляду за ринком праці. Він окреслив ключові проблеми, які планується вирішити у  ході їх реалізації.
 
Також йшлося про те, що за оцінками Мінекономіки в Україні тіньовий сектор складає до 30% економіки, рівень тінізації зайнятості та трудових доходів також є доволі суттєвим. Протягом останніх років спостерігається високий виробничий травматизм, існують тисячі судових справ з відновлення несправедливо порушених прав працівників, факти систематичної невиплати заробітної плати.
 
Тому держава разом з профспілками і бізнесом мають створити ефективні інструменти для боротьби із цими явищами, які стоять на заваді ефективному соціальному розвиткові і забезпеченню соціальної справедливості. Адже, соціальна справедливість – одна з найголовніших цінностей суспільства, запорука його стабільності й благополуччя.
 
Відеозапис пресконференції можна переглянути на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/watch?v=hgjmmRauWk0
 
Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом.
 
За матеріалами сайту
ФПУ