Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
  • Конгрес молоді Федерації профспілок України: нові можливості та ініціативи
Конгрес молоді Федерації профспілок України: нові можливості та ініціативи
  • 8 лютого 2022
 
2-4 лютого 2022 року у Львові за сприяння Фонду ім. Фрідріха Еберта в Україні відбувся Конгрес молоді Федерації профспілок України. 
 
Понад 40 представників молодіжних рад всеукраїнських професійних спілок із різних областей України офлайн та онлайн обговорили актуальні питання діяльності молодіжки ФПУ на сучасному етапі, зокрема:
  • виклики та перспективи діяльності молодіжних структур в профспілковому русі України;
  • суспільні запити сучасного молодого лідера;
  • успішні кейси реалізації молодіжної роботи;
  • роль молоді та шляхи реалізації розділу №11 «Молодому поколінню – нові можливості» Стратегії ФПУ.
Зі вступними словами захід відкрили Голова ФПУ Григорій Осовий, заступник Голови ФПУ Євген Драп’ятий, голова Об’єднання профспілок Львівщини Роман Дацько, представниця Фонду ім. Фрідріха Еберта в Україні Марія Куцевол.
 
«Тема конгресу співпадає із тими завданнями, які визначені на VIII з’їзді ФПУ, тому учасники Конгресу повинні з одного боку – засвоїти ті завдання, які є у резолюції з’їзду ФПУ «Молодь – майбутнє профспілок», а з іншого – виділити свої власні ініціативи молодіжної політики в межах профспілок. Я вірю у те, що молодіже крило ФПУ задасть алгоритм і динаміку роботи усьому профспілковому руху України, зможе мобілізувати молодь на ті справи, які потребують спілчани, молоді працівники та студенти. Для них важливі робочі місця, професійний і кар’єрний розвиток. Тому потрібно виявити, які сьогодні існують перешкоди на цьому шляху, та які можливості ми маємо», – підкреслив голова ФПУ Григорій Осовий.
 
Конгрес молоді ФПУ обрав нову голову Молодіжної ради ФПУ. Нею стала Іванна Храпко – голова Молодіжної ради Профспілки працівників державних установ України. Також обрано заступників та новий склад виконкому Молодіжної ради ФПУ. Зокрема, до керівного складу Молодіжки ФПУ було обрано Ольгу Чабанюк – заступницю Голови Профспілки працівників освіти і науки України.
 
Попередній голова Молодіжної ради Федерації професійних спілок України Володимир Ворох передав повноваження новообраній очільниці Іванні Храпко і побажав їй сил, енергії, завзяття та прекрасної команди для продовження справи, а також запровадження своїх нових традицій. 
 
«…На мою думку, командою Ради цього скликання було втілено в життя багато позитивних ініціатив та зроблено гарних справ для профспілкової молоді. Молодіжна рада стала брендом профспілкового руху і це підтвердили всі делегати та учасники сьогоднішнього Конгресу. 
 
Щиро вдячний моїм друзям і партнерам – Віталію Копишу, Світлані Ліщук, Павлу Олещуку, Анні Кондратьєвій, Татьяні Кулишовій, Ользі Чабанюк, Олегу Долінському та ще багато іншим важливим і цінних для мене людям за допомогу, підтримку, безцінний досвід та дружбу. Разом – ми сила!», – зазначив Володимир Ворох. 
 
Під час заходу було проведено ряд дискусій про перспективи діяльності молодіжних структур в профрусі України, роль лідера та його суспільні запити; практикум щодо внутрішніх комунікацій Молодіжної ради та переосмислення використання месенджерів та соціальних мереж; працювала «жива бібліотека», яка через безпосереднє спілкування знайомила з кроками та секретами успіху профспілкових лідерів та активістів. 
 
Також було презентовано Стратегію діяльності ФПУ на 2021-2026 роки «Час дій та якісних змін» та обговорено сучасний стан профспілкового рух в Україні, а представниця Європейської Федерації профспілок громадського обслуговування Тоскані Белл висвітлила дослідження «Об’єднання молодих працівників у профспілки».
 
Насамкінець заходу було прийнято звернення делегатів Конгресу молоді Федерації профспілок України до Федерації профспілок України, її членських організацій. У документі наголошено, що формування громадянського суспільства та збереження дієвого профспілкового руху передбачає залучення молоді до активного суспільного життя, створення для неї максимально сприятливих умов для самореалізації. А ефективна та результативна молодіжна політика профспілок має передбачати активне залучення молоді в роботу виборних органів усіх рівнів і ухвалювати рішення на користь молоді лише враховувати її потреби та інтереси. 
 
За матеріалами сайту
ЦК Профспілки